Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Aprilku, a jak ci się sprawuje Iceberg ? Nie choruje?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Justi, właśnie się zdziwiłam, bo doczytałam że to White Cover. Bardzo popularna róża. Kiedyś się nad nią zastanawiałam, aż dziwne że sama nie wpadłam na to. Jakoś łatwiej rozpoznac różycę jak się ją zna na żywo niż ze zdjęc...Poza tym jest tyle odmian a ja wciąż się ich uczę...
Ciekawe jakie masz te różyczki do rozpoznania. Dawałaś zdjęcia na różanym do identyfikacji?
Jak tam, wróciłaś już do pełnej formy? Nie przepracuj się teraz bo pewnie jeszcze jesteś osłabiona. Buziaki

Aniu, Iceberg jest zdrowy, mimo że uwielbiają go mszyce. No i ogrodnice obecnie próbują go unicestwic. Nierówna walka...ich jest więcej ale póki co daję radę. W zeszłym roku nie widziałam ani jednej ogrodnicy...
Tak więc poza mizernym wzrostem nie mam tej róży nic do zarzucenia, zwłaszcza że w tym roku kwiaty są ładniejsze. Pamiętam jeszcze że po deszczu robią jej się kolorowe plamki na płatkach, jakby się odbarwiała.
Mam ją dopiero drugi sezon więc jeszcze trudno wyrobic sobie zdanie. A ty masz Iceberga? bo nie pamiętam. Jakie masz obserwacje? Pamiętam że Kasiek/Robaczek bardzo ją lubiła. Ale u niej rosła znacznie szybciej.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Nie, nie mam, ale gdzieś czytałam, że jest bardzo chorowity.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu :wit
Pięknie ci kwitną róze ;:108
I lilie już, u mnie jeszcze nie ,ale widziałam,że u innych już kwitną :(
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jolu wspaniały Old Port ;:167 Pozazdrościłam Ci (pozytywnie) i zamówiłam przed chwilą 3 sztuki :tan Pięknie wyglądają Twoje róże w towarzystwie bylin. Naparstnice też dają u Ciebie popis :D Lilie zaczynają - hurrraaa :heja
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, ja też jestem zachwycona moimi Old Port. I muszę powiedzieć, że ani żadne z twoich zdjęć, ani moje też (jeszcze nie wstawiałam) nie oddają jej glębokiego koloru. Ileż to ja się namęczyłam z aparatem, póbowałam z óżnych stron, ale zawsze ta róża wychodzi zbyt różowa w porównaniu z rzeczywistością.
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

Fantin Latour - prześliczne pąki ;:167 Luisa faktycznie bezkonkurencyjna ;:215 Hmmm u Ciebie też Comcio marudzi ? Mój pojechał do Mufki bo na jej piaskach w pełnym słoneczku ma duuużo ładniejsze kwiatki - może to wybitnie słoneczkolubna róża?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witaj Jolu, miałam podpowiedzieć, że Twoja NN to white cover może być. Mam je 4szt i świetnie się spisują. Co do Iceberga. Nie rośnie może zbyt szybko, ale w 3cim roku u mnie obsypana jest kwiatami, buduje gęsty zwarty krzak. Pnąca to ona nie jest na moje oko, ale krzaczasta na 100%. Po deszczu lubi mieć różowo-czerwonawe kropki, mszyce ją lubią -faktycznie, ale ona u mnie sama sobie z nimi radzi. Ma piękne ciemnozielone liście. Mnie się bardzo podoba. Może dlatego, że to moja pierwsza róża?
Comte de chambord mnie rozczarowała totalnie. Malutka, mizerna, kwiatki byle jakie. Jest jednak u mnie od jesieni, więc daję jej czas. W tamtym roku miałam róże 1szy rok i w ogóle mi się nie podobały, w tym roku, istny szał ;:oj
Polecam Ci też różową pnącą Rosarium Untersen. Obsypana kwieciem jak WB.
Elshorm u mnie ma mnóstwo pąków i jednego badyla na 1m wysokiego, ale to też młodziak z jesieni. Leonardo jakiś gapowaty, a u Ciebie?
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię oglądać takie leśne ogrody sama chciałabym mieć taki, ale drzewa jeszcze za małe będę musiała trochę poczekać.
Różyczki masz bardzo ładne.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Wyczaiłam jolę w wątku więc wszelkiego najlepszego ;:138 pozwolę sobie jak się nie pogniewasz. Obrazek

-- 15 cze 2014, o 12:21 --

Wyczaiłam jolę w wątku więc wszelkiego najlepszego ;:138 pozwolę sobie jak się nie pogniewasz. Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Iceberg się nie pozbywaj :D Przepiękna róża, choć faktycznie może występować w dwóch formach-krzaczastej i pnącej. Zdarzało jej się powtarzać kwitnienie nawet w listopadzie :D Początkowo rośnie powoli, potem zaczyna szaleć. Wymarzła mi tej strasznej zimy w 2012 roku, ale musiałam ją mieć z powrotem-i mam :D
Comte de Chambord, jak i inne róże, potrzebuje czasu. W pierwszym roku róże na ogół nie zachwycają, ale kiedy się dobrze ukorzenią...całkiem inna sytuacja :D Zapach ma śliczny i na tyle mocny, że go czuję :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Popieram Ewę.
Mam obydwie. Moja Iceberg nie jest wielka, bo ciągle ja przesadzam. W dodatku wnie kwitła w pierwszym roku w ogóle. Już miałam ją wyrzucić. W zeszłym roku przesadziłam, a mimo to zakwitła.
A Comte u mnie szaleje. Bardzo lubię tę różę
Kiedy się urlopujesz?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, jak długo będziesz urlopować? Smutno tu bez Ciebie...
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu bo wracaj bo las Ci zarośnie
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold