Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2011, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Nieśmiało przypominam się z moimi ogórkami. Czy macie jakieś sugestie? Proszę ...
Zdjęcia na poprzedniej stronie.
Pryskane były OW z OB i HT, nawożone doglebowo Florovitem, db. ziemia, nie uprawiana ponad 20 lat, brak analizy gleby. Chętnie odpowiem na pytania, jeśli trzeba.
Pozdrawiam serdecznie.
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

jo-landa

Posadziłaś czy posiałaś ogórki na nowiźnie. Ziemia, tak na oko, V klasy. Nieznana ani analiza ani nawet pH . Sam Florovit nie wystarczy/ nie piszesz nawet jaki to florovit i w jakim stężeniu stosowany i jak często/. Niestety ogórek jest rośliną wymagającą. Pogoda też nie jest rozpieszczająca dla ogórków gruntowych.
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

jokaer pisze:jo-landa pyta o ogórki :
A co z moimi ogórkami? Ogórki w gruncie. Opryski też OW z HB i HT, bez oprysku miedzianem. Mam jeszcze mniejsze, na razie jest OK, mają po 2 liście właściwe, czy je nawieźć saletrzakiem z magnezem?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo liczę na podpowiedzi, bo nie chciałabym stracić tej uprawy.
Dziękuję za serdeczne potraktowanie po moim poprzednim poście.

Przeniosłam Twoje pytanie o ogórkach - mod.jokaer.
forumowicz - dziękuję za zainteresowanie.
Te ze zdjęcia sadzonki kupne.
Nawożone trzykrotnie Florovitem uniwersalnym. Dwukrotnie oprysk OW + HB i dwukrotnie HT.

Ziemia db. i na pewno lepsza niż V klasa, bo w ogrodzie warzywnym wszystko rośnie, jak na drożdżach, w ub. roku miałam warzywnik najdorodniejszy w okolicy, w tym roku też zapowiada się db. I nie myśl, że się chwalę (choć miło, jak inni chwalą), ale ponieważ nie mam analizy gleby, to chcę Ci zobrazować - kwaśność gleby (pomiar prostym urządzeniem) ok. 7 pH, z protokołu badania Ewidencji Gruntów wynika, że grunty rolne - R IVa choć kawałek, na którym jest warzywniak, to zdecydowanie najlepsza część, co widać optycznie po kolorze gleby i jej strukturze, więc może być lepszej klasy.
W ub. roku prowadziłam ogórki w pionie (na żywioł), naprawdę były ładne, w momencie wysypu po trzech dniach było "pozamiatane". forumowicz - chciałabym mieć trochę ogórków ... i pomidorów (jak zerknąłbyś do wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=896 ).
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki - prośba o diagnozę.

Post »

Do tommo74

Myślę, że to od słońca, spójrz na moje zdjęcie....to od słońca :wink:
Pączek w pokoju, są gorsze rzeczy....przędziorek, choroba grzybowa ogórek ;:223

Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
ToMasz-Rally
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2014, o 20:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje ogórki na gruncie wyglądają podobnie. Liście są ciemnozielone z jasną obwódką, co to może być? W tym roku przekopałem trawnik specjalnie pod ogórki. Dwa tygodnie przed posadzeniem zrobiłem nawożenie rzędowe i wszystko ok tylko ta jasna obwódka liści, czy to niedobory wapnia? Mam siarczan magnezu, saletrę potasową, superfosfat i saletrzak z magnezem i florovit, któryś z tych nawozów pomoże?
mariola159
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2014, o 20:01

Post »

A co jest moim ogórkom? To choroba czy poparzenie słońcem?
Obrazek
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Dziękuję forumowicz za linki.
Wywnioskowałam, że to niedobory. Czy powinnam nawieźć saletrą potasową i wapniową. Znalazłam info, że po 5g na litr, nie wiem, potasowej na wstępie może jednak mniej. Może skuteczniej oprysk dolistny?

I jeszcze pytanie o gruntowe z siewu - wyglądają OK, mają już po 2, 3 liście właściwe - czy zasilić je saletrzakiem? Roztwór 0,2% ?. Może uda mi się uniknąć ww. problemów.

Pozdrawiam serdecznie
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, podlej je roztworem saletrzaku, ponieważ wierzchnia warstwa gleby zawsze jest uboższa w azot a korzenie ogórka są jeszcze płytko.
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

forumowicz - jedne i drugie?
Sorry, ale tak, jak większość tu, laikiem jestem i poproszę prosto z mostu.
Jak zajrzałbyś do działu pomidorowego, podałam link we wcześniejszym poście.
Czy potwierdzasz poradę jokaer i co ew. z nadmiarem azotu mam począć?

Dziękuję, jesteście Kochani :D

PS. Na Mazurach leje, niby dobrze, ale temperatura 14 st. w południe to chyba nie najlepszy czynnik dla uprawy ogórków.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Chciałbym te " drugie " zobaczyć w całości, a nie tylko fragmenty jakie umieściłaś.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja się dzisiaj wygłupiłam bo pojechałam kupić siarczan potasu do pomidorów, ogórków i papryki a kupiłam yara gdzie NPK 12/11/18 a skusiłam się bo składnikiem jest też magnez. Wydaje mi się że niedoborów jakichś wielkch nie mam. Chciałam tylko wzmocnić rośliny. Szukać siarczanu a tą yarą zużyć na trawnik :oops: ? Niby jest wpis o uprawach owocowych ale są też tuje i trawniki. Zdegustowana jestem ;:219
Pozdrawiam Jola
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

forumowicz - jesteś kochany (mam nadzieję, że żona w łeb mi nie da, mój nie studiuje FO :wink: ).
"Drugich" zdjęć nie ma, tylko "pierwsze" są na fotkach. Niechaj tylko na chwilę przestanie lać, to zrobię zdjęcia.
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Ogórki z kupionej rozsady w tunelu foliowym szt. 2, b. słabo urosły, wysadzone ok. miesiąca temu, usuwałam pierwsze kwiaty i zalążki ogórka, bo na jednym krzaczku były. Podsypałam popiołem drzewnym (bo jeszcze zdarza się palić w piecach na siedlisku, opalamy swoim drewnem) kilka dni temu:

Obrazek
Obrazek

Ogórki z kupionej rozsady w gruncie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogórki wysiane w gruncie
Muszę je zdecydowanie poprzerywać. Będą prowadzone na sznurkach. Jakie odległości zostawić roślinom były rosły w komfortowych warunkach?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

forumowicz - tylko nie zastrzel mnie.
Proszę w poradę. Mam notatki, ale jak czegoś szukam to okazuje się, że nie mam ...Wiem, że dzwonili, tylko nie wiem, w którym kościele.
Pozdrawiam
grzeglat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2014, o 21:34

Post »

Witam.Mam do Was pytanie. Co może dolegać moim ogórkom?
Obrazek Obrazek
Dodam, że były dwa razy pryskane od Bakteryjnej kanciastości.Odmiana Sonate F1 tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego.
Podejrzewam że mogą to być objawy żerowania jakiegoś robactwa lecz prosił bym Was o fachową pomoc.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”