Petunia z nasion cz.3
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Petunia z nasion cz.3
Selli7 faktycznie bez porównania, przykro, tym bardziej że nasiona tej firmy są jakoś wyjątkowo drogowe a i jeszcze włożona praca i serce.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie bardzo wiadomo, co z takim cosiem zrobić. Nieudane tarasowe zawsze gdzieś na rabatę wklejam, ale jak tym Twoim selli przypomni się za tydzień-dwa, że mają zwisać, to w gruncie będzie klapa.
Ja też wysiewałam w tym roku jakieś zwisające, ale siewki padły, może to nawet lepiej. W drugiej turze posiałam zwykłe w odmianie Iluzja i póki co, jestem zadowolona.
Ja też wysiewałam w tym roku jakieś zwisające, ale siewki padły, może to nawet lepiej. W drugiej turze posiałam zwykłe w odmianie Iluzja i póki co, jestem zadowolona.
Ja je posadziłam z całą bryłą na rabatę floksów, ale jeszcze nie padało, po deszczu może sobie przypomną o zwisaniu 

- paprotka882
- 500p
Selli7 ja miałam dwa takie brzydale
jeden wyrwałam z doniczki i na kompostownik, bo nie dosyć że takie to patyki w górę, to jeszcze kolor miało fatalny
a białą ułamałam na wysokość 15cm z nadzieją ze się to jakoś zagęści i skróci 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja moich nie uszczykuję,
bo nie mam czasu.

Pierwszy raz siałam petunie
i z dobrym skutkiem.
bo nie mam czasu.

Pierwszy raz siałam petunie
i z dobrym skutkiem.
Dziękuję,ja swoje 2 dni temu spryskałem Score 250EC,choroba nie była zaawansowana,bo to były pierwsze oznaki mączniaka,dzis nie widzę już plam,ale oprysk trzeba powtórzyć.gaura pisze:W ubiegłym roku na kilku moich też pojawiły się objawy choroby grzybowej. Pryskałam Saprolem, to środek systemiczny do roślin ozdobnych, zabezpiecza roślinę na 21 dni. Pomogło. W tym roku zapobiegawczo popryskałam dwa razy OW według forumowicz (tym, którym pryskam pomidory) i roślinki wyglądają bardzo dobrze, liczę, że to je uchroni.Adek pisze:A na moich pojawił się mączniak,zastanawiam jak się go pozbyć z ponad 40 dużych roślin.
Strasznie mi szkoda roślin,bo mam cały balkon w przeróżnych surfiniach i jest ich naprawde sporo,w dodatku są już wielkie.
Ja właśnie też z drżeniem wypatruję oznak chorób grzybowych. Petunii mam masę i w ogóle martwię się, że takie skupienie roślin jednego gatunku może skończyć się jakimś ogólnym pomorem.
Przepraszam za głupie pytanie: co to jest to OW?
- paprotka882
- 500p
Jak z dziećmi, najpierw człowiek martwi się żeby wykiełkowało, później urosło zdrowo, a później by nie chorowało
U mnie w jednej donicy też żółkną nieco liście i jest sporo czarnych małych robaków już pryskałam 3 razy ale one nadal wracają.

-
Z moich wcześniejszych obserwacji
wywnioskowałam, że mączniak "wchodzi"
gdy roślina jest przesuszona.
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
OW, czyli octan wapnia i HT, czyli herbatka tymiankowa, to naturalne specyfiki wg forumowicz, z przeznaczeniem do pomidorów przeciw chorobom grzybowym. W ramach testowania wypróbowałam je m.in. na surfiniach. Możesz poczytać tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707Agrestowa pisze:Ja właśnie też z drżeniem wypatruję oznak chorób grzybowych. Petunii mam masę i w ogóle martwię się, że takie skupienie roślin jednego gatunku może skończyć się jakimś ogólnym pomorem.
Pozdrawiam, Kasia
Właśnie nie,odwrotnie.Mariola54 pisze:Z moich wcześniejszych obserwacji
Surfinie sadzę już od ponad 15 lat,tak że przechodziłem już wszystko co możliwe.
Mączniak pojawia się gdy jest wilgotno(gdy przez kilka dni pada,lub są wilgotne noce i poranki)
gdy nie ma przewiewu powietrza,szczególnie przy gęstych roślinach.
U mnie mączniak zawsze pojawia się późną jesienią w październiku lub listopadzie ,ale wtedy to już nic z tym nie robię bo nie ma sensu walczyć.
-
Wszystko się zgadza co piszesz,Adek pisze:Mączniak pojawia się gdy jest wilgotno(gdy przez kilka dni pada,lub są wilgotne noce i poranki)
gdy nie ma przewiewu powietrza,szczególnie przy gęstych roślinach.
ale do tego roślina gdy jest osłabiona
z braku ilości składników pokarmowych.
Mam na myśli rośliny w doniczkach
a nie posadzone bezpośrednio w glebie.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Zgodzę się zarówno z tym co pisze Adek, jak i z tym co napisała Mariola.
Co roku eliminuję ciasne, małe doniczki na rzecz tych większych, bo zwyczajnie rośliny w większej masie ziemi dłużej wytrzymują kondycyjnie, nie męczą się tak w upały i nie zdążą wykorzystać całej przestrzeni donicy w ciągu sezonu. Z małych donic jesienią wyjmuję roślinę z całą bryłą korzeniową, ziemi jest tam tyle co kot napłakał, w dużych donicach mają jeszcze rezerwę.
A w glebie oczywiście, że mają lepiej, pod warunkiem, że nie leje kilka dni z rzędu. Po takiej pogodzie w zeszłym roku na początku września musiałam zlikwidować petuniowy dywanik, bo rośliny się poddały.
Co roku eliminuję ciasne, małe doniczki na rzecz tych większych, bo zwyczajnie rośliny w większej masie ziemi dłużej wytrzymują kondycyjnie, nie męczą się tak w upały i nie zdążą wykorzystać całej przestrzeni donicy w ciągu sezonu. Z małych donic jesienią wyjmuję roślinę z całą bryłą korzeniową, ziemi jest tam tyle co kot napłakał, w dużych donicach mają jeszcze rezerwę.
A w glebie oczywiście, że mają lepiej, pod warunkiem, że nie leje kilka dni z rzędu. Po takiej pogodzie w zeszłym roku na początku września musiałam zlikwidować petuniowy dywanik, bo rośliny się poddały.