Odmiany o dużych owocach potrzebują więcej czasu, o małych - dorastają krócej. Najszybciej to golden_midget - poniżej 1 mies. Najdłużej u mnie dorastał Rattlesnake - chyba 2 mies.Nick1105 pisze:Jaki jest przeciętny czas rozwoju owocu arbuza? Bo zastanawiam się czy moje arbuzy zdążą...
Kawon ( arbuz ) - część 5
Re: Kawon ( arbuz ) - część 5
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-1 kawon, złamał się nie z tego ni z owego. Zostało mi 6 sadzonek z czego jedna oblepiona jakimś żółtym paskudztwem. Pryskałam karate ale owady nie zareagowały na oprysk. No ja się tak nie bawię. Czym pryskać od tych żyjątek? Wiem że to wróżenie ale nawet komórki nie wzięłam na działkę żeby pyknąć zdjęcie. Pomocy, pomocy kawony mi się marzą
W Wlkp ma być w nocy 8st, malusio trochę.

W Wlkp ma być w nocy 8st, malusio trochę.
Pozdrawiam Jola
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na dniach dziś/jutro otworzą się pierwsze kwiaty na 2 największych sadzonkach:) nadzieja powróciła i wyczekuje!!!
A ja nie wiedziałam, że trzeba zapylać arbuzy :o Na moich już rosną owoce coraz to większe i uratowałam zwiędłe sadzonki, a bynajmniej jedną. Oberwałam zwiędnięte liście, a sadzonka wypuściła wąsy 

-
- 500p
Generalnie nie trzeba przecież są owady, ale by zyskać na czasie i mieć pewność że kwiat zostanie zapylony to możne roślinie pomóc.
Można czasem zapylać, ponieważ kwiaty żeńskie jak i męskie gniją/znikają/więdną, a że u nas w kraju są owady które zapylają wszystko inne niż arbuzy, mało owadów dostaje się do szklarni i tunelów, raz na kilka lat pszczoły zainteresowały się u mnie arbuzami. Może gdy ustawił blisko ul, heh.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja chyba zakończyłem zabawę z arbuzami w tym roku
Ktoś wypuścił psa z kojca i wykopał mi moje dwa arbuzy
Wszystko ominął: Pomidory, seler, kapuste, dynie, cyklantere i kalarepe, a arbuzy wykopał 

-
- 500p
U mnie kilka padło ale reszta się jakoś trzyma nieśmiało rośnie. Aczkolwiek nie liczę że mi wyrosną bo są małe i jak ktoś już tu posumował za późno siane.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2014, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie z kolei spustoszenie sieją dzikiBobejGS pisze:Ja chyba zakończyłem zabawę z arbuzami w tym rokuKtoś wypuścił psa z kojca i wykopał mi moje dwa arbuzy
Wszystko ominął: Pomidory, seler, kapuste, dynie, cyklantere i kalarepe, a arbuzy wykopał

Ja za rok sadzę w losowo różnych miejscach żeby uniknąć miejsca gdzie zbiera się woda, w weekend zobaczę czy coś w tym roku będzie. Nie wiem czy nie zrezygnuję z maty ściółkującej, latem pomaga utrzymać wilgoć a w maju powoduje gnicie z nadmiaru wody.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
U mnie jeden z krzaczków zakwitł, jednym kwiatkiem. O dziwo żeńskim. Nie wiem po co się rozwijał, skoro jeszcze facetów nie ma.. 

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
A u mnie jest już owocek!!!!!!!!!!!!!!!!!

PS. A czy mrówki mogą zagrozić dla arbuza? Bo ciągle po nim łażą...

PS. A czy mrówki mogą zagrozić dla arbuza? Bo ciągle po nim łażą...
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Zlikwiduj mszyce pod liśćmi, to mrówki nie będą miały po co łazić 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=77857 u mnie preparaty na mszyce nie załatwiły sprawy. Zerknij bo może masz podobne żyjątka 

Pozdrawiam Jola