Moje róże cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MariaTeresa pisze:Tak Walentyno, pisząc o bodziszkach. miałam na myśli te, ktore pokazalaś w wątku o bodziszkach :D
Pozwolę sobie napisać,że czekam na prezentację jeszcze innych... z 30, może to być nawet w przyszłym roku, jeśli wtedy zakwitną ..
Mam zdjęcia chyba wszystkich (albo prawie wszystkich), tylko że są one na płytach.
Muszę przysiąść po prostu i powrzucać je do fotosika.
Ale kiedyś na pewno to zrobię :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

oliwka pisze: Patricię zdobyłam niedawno :D to też było moje marzenie.
Wagrave Pink zdobędę za kilka dni (jak dobrze pójdzie)
Tak więc mam nadzieję, że z psilostemonem też mi się kiedyś uda.
Właśnie z powodu róż zaczęłam je zbierać, bo planowałam początkowo róże podsadzać bodziszkami.
Jeśli się nie uda z 'Wargrave Pink' to odezwij się wiosną, chętnie wymienię się na coś czego nie mam:)
Moja pasja bodziszkowa też od róż się zaczęła. Tzn pierwsze były róże, potem bodziszki... Podobnie z zawilcami japońskimi:)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miła propozycja, dziękuję bardzo :)
Ja jeszcze oprócz róż i bodziszków zaszalałam trochę z liliowcami , hostami i trawami, a zwłaszcza miskantami.
I pewnie szalałabym jeszcze bardziej, gdyby nie brak miejsca.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

oliwka pisze:Miła propozycja, dziękuję bardzo :)
Ja jeszcze oprócz róż i bodziszków zaszalałam trochę z liliowcami , hostami i trawami, a zwłaszcza miskantami.
Ja miejsce mam, ale czasu brakuje żeby zadbać o to co rośnie. A rośnie tego wiele, mam różne "napady" a to liliowce właśnie, a to irysy a to hosty... Ponieważ mój ogród to głównie cień mam pokaźną kolekcję paproci i to mnie wzięło do tego stopnia, że zrobiłam niewielki specjalny murek w cieniu dla maluszków różnych:) Co rok obiecuję sobie że nie będę nic kupować bo muszę zrobić porządek z tym co mam, ale różnie z tym jest;)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MartaG pisze:
oliwka pisze:Miła propozycja, dziękuję bardzo :)
Ja miejsce mam, ale czasu brakuje żeby zadbać o to co rośnie. A rośnie tego wiele, mam różne "napady" a to liliowce właśnie, a to irysy a to hosty... Ponieważ mój ogród to głównie cień mam pokaźną kolekcję paproci i to mnie wzięło do tego stopnia, że zrobiłam niewielki specjalny murek w cieniu dla maluszków różnych:) Co rok obiecuję sobie że nie będę nic kupować bo muszę zrobić porządek z tym co mam, ale różnie z tym jest;)
Ja tam nie składam takich obietnic, bo i tak wiem, że ich nie dotrzymam :lol:
W tej chwili walczę sama z sobą, żeby nie posłać zamówienia do Ekomu, bo z jednej strony mają kilka bardzo interesujących roślin ( np. geranium Splish Splash), a z drugiej, po ich wiosennej paczce chciało mi się wyć ze złości - tak pomieszali odmiany. :evil:
Na razie trzymam się dzielnie :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

oliwka pisze:
Ja tam nie składam takich obietnic, bo i tak wiem, że ich nie dotrzymam :lol:
To chyba jest jedyne i właściwe podejście do zakupów, przynajmniej nie masz wyrzutów ze nie dotrzymałaś słowa:)
oliwka pisze: W tej chwili walczę sama z sobą, żeby nie posłać zamówienia do Ekomu, bo z jednej strony mają kilka bardzo interesujących roślin ( np. geranium Splish Splash), a z drugiej, po ich wiosennej paczce chciało mi się wyć ze złości - tak pomieszali odmiany. :evil:
Na razie trzymam się dzielnie :lol:
Ekhm... ja też mam od nich sporo roślin, ale bodziszka korzeniastego 'Album' za 8 zł, który zakwitł na wściekły róż darować im nie mogę :evil: I jeszcze kilku rzeczy. To już wolę grzebać na allegro, przynajmniej nie jest tak kosztownie.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta racja: tani to oni nie są :evil:
Za te pieniądze ma człowiek prawo oczekiwać zgodności odmianowej :!:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzeniastego Album chyba dostanę w sobotę, więc gdybyś chciała, to wracamy do tematu na wiosnę :)
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

oliwka pisze:Korzeniastego Album chyba dostanę w sobotę, więc gdybyś chciała, to wracamy do tematu na wiosnę :)
Oby Ci przyrastał ładnie;) Trzymam kciuki.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oliwko, mam do Ciebie kochana jeszcze jedno pytanie, męczę Cię niemiłosiernie, ale masz w swoim królestwie tyle piękności, że wpadają same w oczy. Chciałbym sie zapytać, czy Ghislaine de Feligonde można posadzić przy północnej ścianie, gdzie słońce jest tak przez 3-4 godziny, pytałam juz wcześniej o to samo w sprawie angielek, ten pomysł odpadł, niezawodna New Dawn , to też nie to czego szukam. Wypatrzyłam ją u Ciebie na 10 stronie, wygląda bardzo interesująco, tyle już od Ciebie odgapiłam, że mi wstyd.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mora1 pisze:Oliwko, mam do Ciebie kochana jeszcze jedno pytanie, męczę Cię niemiłosiernie, ale masz w swoim królestwie tyle piękności, że wpadają same w oczy. Chciałbym się zapytać, czy Ghislaine de Feligonde można posadzić przy północnej ścianie, gdzie słońce jest tak przez 3-4 godziny, pytałam już wcześniej o to samo w sprawie angielek, ten pomysł odpadł, niezawodna New Dawn , to też nie to czego szukam. Wypatrzyłam ją u Ciebie na 10 stronie, wygląda bardzo interesująco, tyle już od Ciebie odgapiłam, że mi wstyd.
Sprawdziłam na stronie pana Mariana i wynika z tego, że róża ta radzi sobie na częściowo ocienionym stanowisku.
http://www.roses.net.webhost.pl/?p=56#more-56
U mnie rośnie akurat w pełnym słońcu , w sumie mam wątpliwości, czy w ogóle północna ściana to dobre miejsce dla jakiejkolwiek odmiany :?:
Może ktoś ma jakieś doświadczenia w uprawie róż na takim stanowisku, bo ja nie :(
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

JEST ZACHWYT

zobaczyłam ogród moich marzen :D

gratuluje!
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Może źle napisałam, to bardziej północny wschód. słońce tam dociera , tylko światło jest takie rozproszone. Bardzo ciekawie wygląda ta róża na zdjęciach, ciekawa jestem jak wygląda w realu, zadowolona z niej jesteś?
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mora1 pisze:Może źle napisałam, to bardziej północny wschód. słońce tam dociera , tylko światło jest takie rozproszone. Bardzo ciekawie wygląda ta róża na zdjęciach, ciekawa jestem jak wygląda w realu, zadowolona z niej jesteś?
Powiem tak: jest śliczna i urocza, kwiaty drobne ale dużo na pędzie.
No i przede wszystkim ta zmienność kolorów mnie zachwyca, trudno jednoznacznie określić jej kolor, te aktualnie kwitnące są z takim różowym rumieńcem, te z pierwszego kwitnieni bardziej żółto-kremowe.
No i chyba jest bardzo zdrową odmianą, bo na razie ani śladu choroby.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

minismok pisze:JEST ZACHWYT

zobaczyłam ogród moich marzen :D