Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
- Godslove
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 cze 2014, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Witam Państwa, jestem tu nowa, szukałam informacji o ochronie pomidorów, znalazłam posty o chemicznej ochronie (posty z 2012 r.) i takową zastosowałam...Ale dziś znalazłam ten wątek, i...czy to znaczy, że chemię można wyrzucić do kosza, to brzmi po prostu niesamowicie, gratuluję tych osiągnięc i bardo za ta pracę dziękuję, Pozdrawiam serdecznie.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Legina,chodziło mi o to co z czym można ożenić. Już wiem,że można OW z HT, OW z HB, natomiast nie wolno HT z HB.
HT nie łączymy ani z MW,ani z OW .Pryskam naprzemiennie HT z OW.Jeżeli się zdarzy deszcz po oprysku to powtarzam oprysk. Ilona
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ilona ja też to tak widzę i robię jak Ty.Nie widzę potrzeby mieszania HT z OW,bo i po co?
Może po roku prób z uzyciem tych środków coś się zmieni.Pamiętajmy,że na razie sprawdzamy działanie tych mieszanin.

Może po roku prób z uzyciem tych środków coś się zmieni.Pamiętajmy,że na razie sprawdzamy działanie tych mieszanin.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Badzia takie posty sieją tylko zamęt w głowach innych czytelników.
Nigdzie nie jest napisane o łączeniu OW z HT- nigdzie.
Natomiast można łączyć OW z HB.- tylko i wyłącznie.
Wątek rozrasta się w tempie kwadratowym prawie przez takie pytania.
Zacznijcie proszę uważnie czytać wszelkie przepisy.
Nigdzie nie jest napisane o łączeniu OW z HT- nigdzie.
Natomiast można łączyć OW z HB.- tylko i wyłącznie.
Wątek rozrasta się w tempie kwadratowym prawie przez takie pytania.
Zacznijcie proszę uważnie czytać wszelkie przepisy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Przepraszam za zamęt, dziękuję za natychmiastową reakcję,wyjaśnienie i sprostowanie.
Moje pomidory pryskane OW cztery razy pięknie rosną, kwitną i owocują, nie ma na nich ani plamki. Opryskuję wszystko w ogrodzie. Porom po drugim oprysku wyrastają liście proste, nie poskręcane.
W przygotowaniu jest zacier na drożdżach , nalewka alkoholowa tymiankowo-oreganowa i HB. Tymi specyfikami jeszcze nie pryskałam.
Moje pomidory pryskane OW cztery razy pięknie rosną, kwitną i owocują, nie ma na nich ani plamki. Opryskuję wszystko w ogrodzie. Porom po drugim oprysku wyrastają liście proste, nie poskręcane.
W przygotowaniu jest zacier na drożdżach , nalewka alkoholowa tymiankowo-oreganowa i HB. Tymi specyfikami jeszcze nie pryskałam.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
Czas kolejny raz pokazać moje eksperymentalne pomidorki. Część jest w wiadrach na balkonie a część w gruncie. W gruncie są za gęsto i zdjęcie robione przed oberwaniem wilków, tydzień nie mogłam do nich chodzić i zrobił się busz
. W gruncie były sadzone dość późno i małe sadzonki dla tego dopiero kwitną ale mam nadzieję że jakieś pomidorki z tego będą. Niczym jeszcze nie były zasilane i widzę po paprykach, że im potrzeba jakiegoś nawozu bo słabo rosną i jakieś jasne się zrobiły.

Pozdrawiam GOSIA
Zdrowiutkie pomidorki 

-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
No to muszę przyznać ,że brak na nich jakiś objawów chorobowych. W porównaniu z tymi, które niepryskane czekają na atak zarazy, są prawie idealne.
Pozdrawiam GOSIA
- Godslove
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 cze 2014, o 21:20
Uprzejmie donoszę, że ani OW ani HT nie działaja na mączlika szklarniowego, który zaatakował moje kapustne, a po niektórych informacjach o skuteczności w zwalczaniu niektórych gatunków mszyc, miałam nadzieję, że może tu się uda, niestety nic.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2014, o 00:05
Witam wszystkich forumowiczow
To jest mój pierwszy post na tym forum, mimo iz od stycznie br. obserwuje posty/rady innych forumowiczów. Po pierwsze gratuluję Panu forumowicz mikstur, jak również sukcesów z nimi związanych. Uprawa pomidorów (przede wszystkim), zarówno ogródka - warzywnego i kwiatowego- jest dla mnie nowym doświadczeniem, które w tym roku zapoczatkowałam.
Skupiłam się na uprawie pomidorów, za wszelka cenę - jako ekologicznych. Przygotowałam wszystkie mikstury OW, HB, HT, CW , dodatkowo nastawiłam gnojówkę z pokrzyw
.
Mam szkalrnię 3/5m (zmiescilam ok. 40 krzaczków), w lutym dany obornik kurzęcy, nasionka nabyte na pomidrlandii (siletz, black cherry, cherry roma, hazel mae, japanese black trifele, pierce's pride) plus san marzono oraz bawole serca - z nasion ogólnodostępnych. Koktajlowe w gruncie reszta w szklarnii (boki szklane- dach foliowy) Od siewki pomidory wysadzone (w złym stanie- za długo były ponoć w kubkach- możliwość zmarznięcia- początko maja- podlasie białystok) do gruntu. Przyjęły się, ruszyły do przodu. Podlewane florovitem co 2 tyg. Miedzianem spryskane przed wysadzeniem do gruntul, potem w połowie maja.
Po zapoznaniu się z radami/ doświadczeniami innych chciałabym prowadzić jak najbardziej ekologiczna uprawę.
Bardzo cenne są przepisy wskazane przez forumowicz, jest to dla mnie alternatywą między stosowaniem chemii, a zastosowaniem bezpiecznych środków. W piątek tj. 20.06 wykonałam pierwszy oprysk OW (bez HB). Zauwałam (na początku czerwca) skręcanie się do środka zewnętrznych liści (tak jakby się zamykały) oraz żółknięcie (rozjaśnienie do koloru zółtego na przedwodniku). W miarę jak rośnie roślina staram się usuwać te liście (do 1ego grona już zerwałam. Wyglada to niepokojąco.Czy OW z HB lub HT pomoże na dolegliwości?
Nadmienię, że z kwiatostnów wyrastały dodatkowe liście, wilki, pędy itp. Osoba kompetentna wskazała, ze to anomalia, u mnie na co drugim krzaku a u niego w uprawie sprzedazowej 1 na 100, iże mam chu...we nasiona.
Proszę o wskazanie czy podane receptury pomogą, czy coś ogólnie źle wykonuję i o co cho
pozdrawiam wszystkich cudownych forumowiczów
To jest mój pierwszy post na tym forum, mimo iz od stycznie br. obserwuje posty/rady innych forumowiczów. Po pierwsze gratuluję Panu forumowicz mikstur, jak również sukcesów z nimi związanych. Uprawa pomidorów (przede wszystkim), zarówno ogródka - warzywnego i kwiatowego- jest dla mnie nowym doświadczeniem, które w tym roku zapoczatkowałam.
Skupiłam się na uprawie pomidorów, za wszelka cenę - jako ekologicznych. Przygotowałam wszystkie mikstury OW, HB, HT, CW , dodatkowo nastawiłam gnojówkę z pokrzyw

Mam szkalrnię 3/5m (zmiescilam ok. 40 krzaczków), w lutym dany obornik kurzęcy, nasionka nabyte na pomidrlandii (siletz, black cherry, cherry roma, hazel mae, japanese black trifele, pierce's pride) plus san marzono oraz bawole serca - z nasion ogólnodostępnych. Koktajlowe w gruncie reszta w szklarnii (boki szklane- dach foliowy) Od siewki pomidory wysadzone (w złym stanie- za długo były ponoć w kubkach- możliwość zmarznięcia- początko maja- podlasie białystok) do gruntu. Przyjęły się, ruszyły do przodu. Podlewane florovitem co 2 tyg. Miedzianem spryskane przed wysadzeniem do gruntul, potem w połowie maja.
Po zapoznaniu się z radami/ doświadczeniami innych chciałabym prowadzić jak najbardziej ekologiczna uprawę.
Bardzo cenne są przepisy wskazane przez forumowicz, jest to dla mnie alternatywą między stosowaniem chemii, a zastosowaniem bezpiecznych środków. W piątek tj. 20.06 wykonałam pierwszy oprysk OW (bez HB). Zauwałam (na początku czerwca) skręcanie się do środka zewnętrznych liści (tak jakby się zamykały) oraz żółknięcie (rozjaśnienie do koloru zółtego na przedwodniku). W miarę jak rośnie roślina staram się usuwać te liście (do 1ego grona już zerwałam. Wyglada to niepokojąco.Czy OW z HB lub HT pomoże na dolegliwości?
Nadmienię, że z kwiatostnów wyrastały dodatkowe liście, wilki, pędy itp. Osoba kompetentna wskazała, ze to anomalia, u mnie na co drugim krzaku a u niego w uprawie sprzedazowej 1 na 100, iże mam chu...we nasiona.
Proszę o wskazanie czy podane receptury pomogą, czy coś ogólnie źle wykonuję i o co cho
pozdrawiam wszystkich cudownych forumowiczów
forumowicz - mam takie spostrzeżenie, że odkąd przeszedłem z pryskaniem OW+HB na opryskiwacz plecakowy, wyraźnie czuję, że ciężej chodzi tłoczek pompki. Myślę, że jest to spowodowane resztkami kredy, które nie przereagowały z octem, a z uwagi na swoją budowę stanowią swoisty materiał ścierny dla uszczelek tłoka. Czy mógłbyś zalecić jakąś substancję neutralną dla naszj mikstury, która mogła by dodać trochę "poślizgu"?
Użycie koncentratu doskonale likwiduje problem nieprzereagowanej kredy. Koncentrat się znakomicie odstaje / klaruje/
Dzięki za informacje.Godslove pisze:Uprzejmie donoszę, że ani OW ani HT nie działaja na mączlika szklarniowego, .
Trzeba było prysnąć HT jakiś wybrany liść z larwami od spodu .
Próbuję zrobić swój pierwszy Mleczan Wapnia. Do zakwasu dodałem zawiesinę kredy. Jakie powinny być objawy reakcji? Po wstrzaśnięciu się pieni, ale nic burzliwego nie zachodzi, nie czuć CO2.