Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

:wit

Witaj Jolu :)
Masz ogromny ogród ;:oj ;:oj ;:oj Taka przestrzeń to moje marzenie ;:224 Różanka się rozrasta i rabaty też :D
No i clemki ;:224 Masz juz moje chciejstwa ;:215 Trzymam za nie kciuki ! Będę zaglądać jak się one u ciebie sprawują !
Pozdrawiam ;:7
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agatko (moja młodsza córcia nosi takie samo imię i niezły z niej gagatek :wink: ) witaj ;:7
Widziałam, że podoba Ci się też Innocent Blush - jest naprawdę piekny ;:167

Jakiś czas temu trafiłam do Twojego wątku o Sky i powspominałam sobie stare czasy ;:196 Kilkanaście już lat temu odwiedziliśmy tę wyspę wraz z przyjaciółmi, nocowaliśmy na polu namiotowym w jakiejś dolinie na której o poranku już pasły się owce :D Ta wyspa to cudowne miejsce ;:167 Niestety do zamku nie zdążyliśmy zajechać, widać trzeba będzie powtórzyć wypad w to miejsce :D Może kiedyś się uda :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jola - dobre :;230 :;230 :;230 Chociaz ja to raczej spokojna dusza jestem :lol:

Powojniki piękne, piękne ;:167

Eden tez u ciebie szaleje ! Wspaniale wygląda i ma mase zdrowych liści!!! Przeżywam tę różę, bo u mnie tylko badyl straszy, nawet zdjęc jej nie robie bo nie ma czego pokazywac :? A że kwiaty ma wspaniałe, więc chcę jej jeszcze dać szansę i dumam gdzie by tu ja przesadzic jesienią ;:224

Wyspa jest super ;:108 Choc teraz to dośc tłoczno się na niej zrobiło. Jeśli chce się spac pod dachem to miejsca trzeba rezerwować z duzym wyprzedzeniem ! Mieliście szczęscie że rano obudziliście się w towarzystwie owiec a nie pod gołym niebem. Ja nasłuchałam się historii jak to tamtejsze wiatry namioty zrywają, a ulewy dają do wiwatu ;:224 Tez bym się chętnie raz jeszcze tam wybrała 8-)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, róże młode, ale już nabierają odpowiedniego wigoru ;) Jak oglądałam niedawno zdjęcie swojej Madame Hardy sprzed 4 lat, to aż się się zdziwiłam, że kiedyś była taka mała. Aby dobrze się zaaklimatyzowały, to z kolejnymi sezonami będą oszałamiać kwieciem. Zresztą Pirouette już pokazuje do czego zdolna :wink: A Eden widzę, że ma dużo pąków...
Piękny jest Pistachio, tak bardzo podobny do mojego wyśnionego klematisa (ale nieodpowiedniego na nasz klimat), chyba dopiszę tą odmianę...

Aaaa zapomniałabym, jaśminowiec ile ma lat? Ślicznie kwitnie i wygląda. Mój kupiony i posadzony za dawnych czasów forumowych, nie pochwalił się ani jednym kwiatem, a może to w ogóle nie jasminowiec ;:24
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu, First Lady, trochę jak nie ona, ale to młodziak, więc może dlatego. Też ją mam - sadzona wiosną i jeszcze jest w pąkach. Ciekawa jestem jak będzie wyglądać.
Po Eden Rose widzę, że to róża dla cierpliwych - tak czytałam na forum i to widzę u siebie. Moja zaczęła mnie zachwycać dopiero w tym roku (trzecim od posadzenia). Poprzednie lata były takie sobie., nie wyróżniała się niczym specjalnym. Teraz dopiero widzę, że jest obłędnie piękna.
Pirouetta masz śliczniutkiego. Na swojego czekam - wczoraj zauważyłam 2 pąki :lol: Cieszy mnie to, bo nie miała ta róża u mnie lekko. Sadziłam ją tej wiosny i 3 razy przesadzałam :oops: No, ale myślę, że dobrałam jej odpowiednią miejscówkę :roll:
Etoile V piękny - jak wszystkie włoskie :lol: (ja w tym tyg dokupiłam znowu 3 odmiany w tym 2 włoskie właśnie :lol: )
Białe łubiny, za sprawą chelsea flower, przeżywają podobno w tym roku renesans.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Agata ja mam nadzieję, że mojej młodej to kiedyś przejdzie :;230

Alusia Pistachio został dziś posadzony do gruntu ;:215 Udało mi się tez posadzić dwie Andromedy, Omoshiro i dwa krzaczki kiwi ;:333 A jak tam Twój długi weekend?

Wiolka moja First Lady też z tej z wiosny :D
Zobacz proszę, czy to może być Warwick Castle?

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

O, to klematisy doczekały się przeprowadzki ;) Teraz ciut chłodniej, to można sadzić rośliny. Tylko nie wiem jak u Ciebie - pada deszcz? Jak zawsze dłuższy weekend, to i pogoda do niczego, ni to słońce, ni to ubogi deszcz, a wiatr juz chyba nigdy nie zwolni :roll: A poza tym druga połowa weekendu szykuje się słodka ;)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ta fioletowa chmurka aż dech zapiera, ale czad! ;:oj
Różyczki też ładne, pójdą szybko w górę, Pirouette dorodna, bardzo mi się podoba podpora dla niej, muszę się dorobić takich za jakiś czas :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

tulipanka pisze:Jolu, First Lady, trochę jak nie ona, ale to młodziak, więc może dlatego. Też ją mam - sadzona wiosną i jeszcze jest w pąkach. Ciekawa jestem jak będzie wyglądać.
To ona... na 100%... moja sadzona jesienią ładnie się rozrosła i ma tak jakby dwa rodzaje kwiatów... jedne takie jak u Ciebie, i drugie te charakterystyczne dla niej.
Ale powiem szczerze że aż tak bardzo mnie nie urzekła... Eden o niebo piękniejsza, choć kapryśnica... :wink:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabriela pisze: Eden o niebo piękniejsza, choć kapryśnica... :wink:
Dlaczego piszesz, że Eden to kapryśnica?
U mnie (odpukać) to na razie jedna z najzdrowszych róż ...
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu, napisałam tak bo u mnie kaprysi...
Gdy ją posadziłam 4 lata temu, to w pierwszym roku zakwitła i wypuściła kilka dość długich pędów... zimą zmarzły... w drugim roku zakwitła tak sobie, choć nie najgorzej i znowu kilka pędów... rosła pod altaną i myślałam że będzie miała dobre warunki bo miejsce miała osłonięte.
Na zimę pędy te opatuliłam włókniną i do wiosny były ładne zielone.. myślałam że zakwitnie tak jak przystało na nią... ale się pomyliłam.
Pędy zaczęły się jakby marszczyć i usychać... niestety trzeba było je wyciąć...
Wtedy wiedziałam że musi być przesadzona, no i jesienią poszła w inne miejsce... też osłonięte i chyba bardziej ciepłe...
Przyjęła się a na dodatek mam nową sadzonkę bo jakiś kawałek z korzonkiem się odłamał... :heja na razie rosną i mam nadzieję że w przyszłym roku pokaże wreszcie na co ją stać... jeśli kret który pod nią łazi da jej przeżyć.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

jol_ka pisze: Zobacz proszę, czy to może być Warwick Castle?

Obrazek
Jolka, pewności nie mam. Do WC bardzo podobna jest też Leonardo ...
Mam obie.
Jak pogoda się ustatkuje (strasznie wieje) to zrobię djęcia im obu, to sobie porównasz.

Gabi, czyli chodziło Ci o zimowanie ?
Ciekawa jestem jak u mnie będzie sobie radzić, skoro w Twoim podgrzewanym ogrodzie tak kaprysi :roll:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alu weekend i po weekendzie... pogoda kapryśna, jednak udało się w ogrodzie sporo zrobić ;:215 co chwila deszcz, momentami czułam się jak za dawnych lat w Anglii, gdzie co chwila nas spotykały tzw. 'showery' :;230
Jedyny plus to taki, że nie musiałam podlewać trawnika ;:306
Słodkości powiadasz... Twój serniczek zrobił furorę ;:196

Aniu ładnej podpory długo szukałam, do tego żeby była stabilna :? Trafiłam wreszcie na fajną firmę, niestety ode mnie do nich za daleko, a mają naprawdę ciekawe rozwiązania i to niektóre całkiem niedrogo. Na szczęście uprzejmy Pan z tejże firmy wysłał mi tę trelisę kurierem :D Niestety nie mogłam w ten sposób kupić fajnych podpór, za duże i za droga wysyłka w stosunku do ich niskiej ceny..
Jeśli byłabyś zainteresowana, to mogę Ci podesłać namiar na priv :wink: Są z Krosna, może to niedaleko Ciebie?

Gabi First Lady podoba mi się i taka, jak jest teraz. Zobaczymy, czy następne jej kwiaty już będą bardziej zbliżone do oryginału. Masz rację, Edenka jest prześliczna. W obecnej chwili one dwie to najpiękniejsze róże w moim ogrodzie :D

Wiolka u nas tez potwornie wieje i nie da rady zrobić dobrego zdjęcia. Wydaje mi się, że kupowałam Warwick Castle, więc może to właśnie on :roll: - oj ten SKS :;230

Zdjęcia są, ale ... do zrobienia ;:306 serio, to nie ma nic nowego do obfocenia, trzeba poczekać na kolejne różyczki, a one tak powolutku się otwierają. Zaczynają też liliowce, kolejna moja miłość ;:167
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Kilka nowych zdjęć...

Pomponella
Obrazek

Obrazek

Eden Rose
Obrazek

Pastella
Obrazek

i pierwszy kwiat NN
Obrazek

wszędzie widzę już kwitnącego Chopina, a mój coś stoi w miejscu :evil:

i powojnikowo...
Madame Le Coultre pokazała drugi kwiatek, wyglądają jak talerze położone na pergoli :;230
Obrazek

Pistachio na nowym miejscu
Obrazek

Maria Skłodowska-Curie, trochę jestem nią zawiedzina, kwiaty są małe :roll: Może w przyszłym roku będzie lepiej...
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma nic do obfocenia... kurcze... u mnie też... ;:306 za wyjątkiem róż.
Choć powoli liliowce zaczynają dawać popis..
Powojniki piękne... ech... że też nie mam jeszcze z 500 m kw. więcej... ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”