Sojusz starego z nowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Sojusz starego z nowym cz.2

Post »

Zuziu czy to ten sam JD, który jest w Ogrodzie Botanicznym UW?
Nie wiem czy W. nie ucieknie Ci 21/22.06 na noc świętojańską :lol:
No to teraz będzie u Was się działo, rośliny jakiś oko ludzkie nie widziało :shock: rymcymcym
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu tak, ten sam, z tym że on jest nie tylko w Ogrodzie Botanicznym UW, ale generalnie pracuje wszędzie :) A mieszka w Hajnówce, skąd jak wiadomo, wszędzie blisko :lol: Jest to niekwestionowany guru dla W. odkąd popełnił (a W. przeczytał) wraz z panem Senetą książkę "Dendrologia" czyli biblię dla leśników zaangażowanych :) A oni sobie teraz z W. dyskutują nad pochodzeniem zbiorowisk świdośliwy w powiązaniu ze stacjonowaniem wojsk rosyjskich! Jeszcze chwila, a W. zapisze się do Polskiego Towarzystwa Dendrologicznego...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Zgodnie z obietnicą kilka zdjęć reportażowych z wycieczki krajoznawczej W. czyli czegoś w rodzaju "W 3 dni dookoła Podkarpacia" :)

Park w Sieniawie - dawna właścicielka Izabela Czartoryska znana była z umiłowania sztuki ogrodniczej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Arboretum w Bolestraszycach. Zdjęcia z uwagi na kiepską pogodę i z uwagi na to, że są tylko zdjęciami, nie oddają piękna tego miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Artykuł o arboretum jest w ostatnim numerze "Zieleń to Życie"

Przemyśl

Obrazek

Obrazek

A oto zamek w Krasiczynie. Pięknie odnowiony XVII wieczny obiekt z ornamentami zwanymi sgraffito. Robiło się je przez nakładanie warstwy tynku w jednym kolorze, np. zabarwionym węglem drzewnym a następnie warstwy w innym. Wzory ryto tak, aby spod spodu wyjrzał kolor spod spodu :D.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naroża zamku stanowią cztery baszty, każda inna. W baszcie Boskiej znajduje się kaplica, podobno pięknem dorównuje Zygmuntowskiej na Wawelu...

Obrazek

Z miejsc nieutrwalonych fotograficznie lub utrwalonych w fatalnej jakości albo też z gromadą współwycieczkowiczów, którzy może nie życzyliby sobie upublicznienia, W. odwiedził jeszcze Łańcut - Gniazdo Potockich, Zarzecze- rezydencję Dzieduszyckich, Wapowce (miejsce noclegowe jak z czasów słusznie minionych - obsługa fatalna, nieuprzejma ) i Medykę.
Generalnie W. zadowolony wrócił i zamierza w niektóre z tych miejsc powrócić i eksplorować je w mniej ekspresowym tempie.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

A to jeszcze jeden wygłup fotograficzny mojego (i aparatu) autorstwa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Wygłup ciekawy :wink: Wycieczka W. bardzo udana :uszy
Zuziu-czy może wybieracie się niedługo na Waszą sielską wieś? Nie mogę doczekać się nowego reportażu. ;:173
:wit
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W wycieczki tylko pozazdrościć ;:224 a Tobie nowych pozycji do czytania ;:173
Widzę ,że twardo eksperymentujesz fotograficznie :D nie wiem czy mój aparat ma aż takie możliwości ;:224 cudnie :!:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawa wycieczka i cieszy, że w Polsce też mamy piękne, zadbane ogrody :lol:
A co W. przywiózł z wojaży, bo nie uwierzę, że nic ;:185
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Ewuniu, reportaż będzie, cierpliwości kochana :)
Iwonko ubolewam, że tego czasu na czytanie ostatnio jak na lekarstwo. Przejrzałam wczoraj te książeczkę o irysach bezbródkowych, mateńko, ile ich jest! W Bolestraszycach mają chyba kolekcje narodową. W Nikonie menu jest bardzo rozbudowane i powolutku je "rozkminiam". Spodobał mi się ten efekt podobny do szkicu ołówkiem.
Marysiu Część tych parków rzeczywiście odzyskała swoją świetność i jest co oglądać. W. poza książkami i głową nabitą pomysłami, nic więcej nie przywiózł. A, pardon, przywiózł paczkę ciasteczek z Rzeszowa, takich ręcznie robionych, z różnymi nadzieniami, ozdóbkami, bardzo smaczne. To chyba jakaś specialite regionalna. Oraz dwa wisiorki z krzemienia pasiastego. Roślinek żadnych!

Za to wczoraj napadł na jakąś szkółkę pod Sochaczewem, która ktoś mu polecił. Nazywa się funkia.pl Szkółka specjalizuje się w hostach, ale mają i żurawki i liliowce. Bardzo ładne sadzonki, prowadzą także sprzedaż internetową. W. kupił 5 liliowców i chyba ze 3 hosty, w tym jedną z moich ulubionych "White Christmas" oraz żuraweczkę 'Paris'.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

eM wycieczkę miał udaną ...fajne miejsca zwiedził ;:108
A twoja zabawa z aparatem ;:180 ja osobiście lubię eksperymentować, pokazać czasem roslinkę inaczej ;:215
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Kasiu, no to jeszcze porcja zabawy z aparatem :) Zdjęcia robione na ustawieniach balansu bieli dla światła słonecznego ale w różnych ustawieniach dominacji kolorystycznej. Ponieważ wybierałam najniższe wartości czułości ISO , to zdjęcia są ciemne, ale ... mają swój urok (chyba ), a przynajmniej rośliny wyglądają nieco inaczej.

Jak zwykle zaczynamy od róż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tych zdjęciach poniżej spróbuję pokazać, co daje zmiana czułości. A przy okazji, jak pięknie rozkwita nn-ka przy pergoli :)

Obrazek

Obrazek

Flammentanz czulej i mniej czule :)

Obrazek

Obrazek

I różowa nn-ka okrywowa.

Obrazek

Obrazek

Na innych rabatach byliny i krzewy też pięknie wyglądają

Obrazek

To jedna z nowych host. Chyba ogród przeradza się w jakąś monokulturę...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to żółciutka lilia, która w świetle lampy błyskowej wychodziła okropnie

Obrazek

I na deser moja kochana lilia złotogłów, na której przetrwały tylko dwa kwiaty, ale jak na pierwszy rok po posadzeniu maluśkiej cebuli, nie jest źle.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ja uratowałam hosty od Ciebie, bo sypnęłam od niechcenia niebieskich kryształków i nazbierało się strasznie dużo okazów, a tak zjadłyby niechybnie hosty :shock:
Zebrała dzisiaj trochę łebków róż i stwierdziłam, że nie mam mocnych barw, bo łebka Barkarole nie ścięłam, a innych czerwonych nie mam ;:131 chyba, że wśród jeszcze nie kwitnący nabytków :?
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Zuziu jak oglądam Twoje zdjęcia ogrom pytań mi się ciśnie. Na koniec siedzę oniemiała i nic. Prawie zawsze nic nie piszę.
No ale dzisiaj leciutko przesadziłaś. 8-)
Pokazujesz różyce i nawet słowem ich imienia nie zdradzisz a ja jestem na etapie szukania róż do mojego ogródka. Łaknę wiedzy na ich temat jak dżdżownica dżdżu. I co ja mam teraz z tym obrazem przed oczami zdrobić?
I tymi zdjęciami też przesadziłaś :roll: . Zmusiałaś mnie do tego, że jutro zmuszę eMa do odnalezienia instrukcji do lustrzanki, która robiła od lat u nas za 'fotoidiotę'.
Niech i tak bedzie.

Oj. Potrafisz inspirować. ;:333
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Cudne zdjęcia, ja też eksperymentowałam z balansem bieli...zdjęcia sa ciekawsze...głębsze kolory ;:215
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p

Post »

Maryś, te ciepłe pastele czy szlachetne bladości wśród Twoich róż są wspaniałe. A masz jeszcze Tuscany przecież. Moja Barkarole już przekwitła, tzn. pierworodny kwiat się osypał. Mam nadzieję, że będzie jeszcze szansa zobaczyć ją kwitnącą w tym sezonie.
Beatko tomaszkowa no toż gadaj kobieto, jak Ci się coś ciśnie :D Róże zidentyfikowane podpisane są, zerknij no do wcześniejszych postów, bo prawdą jest, że nie za każdym razem umieszczam nazwę. Ale nn-ek mam też kilka.
Pobaw się aparatem, lustrzanka daje sporo możliwości i nie ma co poprzestawać na full auto :) To prawdziwe błogosławieństwo, że są te cyfrówki i o kliszę nie trzeba się martwić, no nie ? :)
Kasiu prawda, że warto poeksperymentować? Nawet niech jedno zdjęcie na 20 będzie fajne to i tak super.

Niewiele mam na razie do pokazania, ogródek wymaga trochę pracy , przede wszystkim koszenia trawników!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu a co to za lilia pajączek w sensie cieniutkie gałązki ma... ta żółta?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”