Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. V

Post »

Bufo-bufo dzięki, że wpadłaś.
Czyli nie zawsze warto wierzyć w to co jest napisane jako informacja na torebce z nasionami. Tym razem to dla nas miła niespodzianka.
Musze zaznaczyć te pełne ciemnoróżowe kwiaty goździków aby osobno zebrać nasiona .marzy mi się większa kępa bo lubię ciąć je wazonu , cudnie pachną i długo zachowują świeżość.

e-babcia - Jadziu woda na działce to faktycznie wspaniała sprawa.
Mimo sporej ilości pracy przy czyszczeniu, koszeniu itp już bym nie zmieniła tego.
Posiedzieć też jest na czym, choć mostek się wali bo drewno spróchniało więc muszę pogadać z zięciem ... tak przymilnie aby pomyślał o nowym.

maniusika - Janko obok różowego mam krwawnik żółty , teraz jeszcze w pąkach ale to dobrze bo kwitnąc w innym terminie zawsze mam w tej części zakola stawu kolorowo. Jak one przekwitną ruszy krwawnica pospolita a ta potrafi dać po oczach kwiatami - jest ogromna.
Planuje solidnie przyciąć pięciornika wyprostowanego w końcowej fazie kwitnienia. W ub roku tak zrobiłam i urosła nowa piękna kępa niższych liści a nawet zakwitł mniej obficie ale jednak.
Kroplika miej w różnych miejscach i będzie widać gdzie mu najlepiej.
PW ze sprostowaniem dnia wysyłki bo przecież w tygodniu święto :D
----------------------------------------------------------------------------

Zasiały mi sie w różnych miejscach naparstnice więc wiosną pozbierałam te małe lichoty ... do jednej gromadki i teraz mam efekt.Ciężko chwycić całość bo wysokie więc musiałam dość daleko odejść aby zrobić zdjęcie.

Jakbym nie stanęła to zawsze w kadrze mam wymyślną konstrukcję na fasolę za płotem u sąsiadów ... ;:306 Ważne,że fasoli pasuje i będzie piąć się po niej.
To urok działek i sąsiadów z każdej strony płotu. całe szczęście,że my mamy tylko z dwóch stron.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Powoli zaczynają kwitnąc lilie - w tym roku zbyt dużo ich nie będzie bo sporo mróz załatwił.
Tym bardziej będzie mnie cieszyć każda lilia której uda się zakwitnąć.

Jako pierwsza zakwitła Sprekelia czerwona - lilia Azteków
Ma wyjątkowo oryginalny kształt kwiatów
Obrazek

Kolejne to wodne lilie , które uwielbiam i cieszy mnie jak każdego roku widzę ich coraz więcej.
Na najbliższe święto zetnę kilka do kompozycji w misce szklanej - juz mnie ciekawi jak wyjdzie bo florystka ze mnie żadna ... ;:131

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam do spacerów po naszej działce.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu śliczne masz maluszki, mi chyba zaskroniec powyjadał, nie mam, ale zaskrońca też coś wykończyło, a spory był, mieszkał w kamieniach w oczku, a pewnego dnia znalazłam go martwego nad oczkiem ;:108
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak fajnie ,że mnie odwiedziłaś,dzięki temu ja zajrzałam do Ciebie.
I co mi zrobiłaś? Wsiąkłam na dobre! ;:306
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu ;:196 Pospacerowałam po waszym ogrodzie ;:65 Piękne miejsce - można odpocząć .
Naparstnice super wyglądają ;:63 ;:63 Czerwona lilia Azteków ;:333 takiej jeszcze nie widziałam .
A lilie wodne zawsze mi się podobały ;:108 ;:108
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, i znów dzięki Tobie uzupełniłem takson. Nie znałem odmiany mojego przetacznika pagórkowego :idea:
Fuksja, która nie przezimowała, to była klasyczna 'Beacon'. Musiało jej coś nie odpowiadać. Na szczęście mam drugą w doniczce.
Czy dobrze przeczytałem - gynostemę masz w gruncie? :shock:
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sliczny ogród a kwiaty ;:oj czuje ich zapach az tu :D ,a te lilie wodne uwielbiam ale niestety mam małe dzieci i żadnego oczka ani bagienka nie moge mieć ,ze strachu bym umarła co do dzieci
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu dzięki za nazwę. Nie sądziłam, że on z tych wyższych. Czeka go więc kolejna przeprowadzka :roll:
Ślicznie wygląda sprekelia na tle zielenin. Jednego roku widziałam wiosną w ogrodniczym cebulki, ale były strasznie drogie i nie kupiłam :( Posadziłaś w donicy?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu ogród uroczy ,krwawniki śliczne ,muszę powiększyć swoją kolekcję bo w tym roku jakoś poczułam do nich słabość , nabyłam czerwonego i napatrzeć się na niego nie mogę ,konstrukcja sąsiadów uchwycona w kadrze aparatu wcale się tak żle nie prezentuję ,bo moi sąsiedzi wymyślili sobie okrycie sterty drzewa niebieską folią brr-czekam na jakąś silniejszą wichurę -może im porwie i będzie spokój ;:306 ;:306 ;:306
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Danwo mnie u Ciebie nie było ;:131 Ale ten czas ciagle goni ...
Zazdroszcze kumkania żab i lotów ważek. Ja nadal rozm,yslam nad jakąś wodą w ogródku i ... nadal nie umiem się zdecydować. Tym bardziej, ze wylopanie u mnie czegokolwiek nie jest proste ;:185
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu!...ilekroć wchodzę na Twoją działeczkę, odkrywam bardzo pokrewne mi klimaty. Stawik z ogromnym bogactwem roślinności , ważki, jaszczurki, żabki...to wszystko to co kocham i dodaje mi życiowego powera.
Przepiękne naparstnice, urzekające lilie, przetaczniki- wszystko cieszy oko i raduje serce. Dopełnieniem tego wszystkiego wspaniała gospodyni ;:168
P. S. Ja też zdecydowanie preferuję wysoką roślinność ...widoczna w moim mega.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Witaj Krysiu ja też wolę to co widać maluszki mam a i owszem ale na moje sokole oko połowę wytnę więc wyższe lepsze.Pooglądałam sobie twoje piękności i znalazłam kilka nazw swoich roślinek ,których nie znałam.Zastanawiam się nad zostawieniem fuksji magellańskiej w gruncie ale jak zmarznie jak u Gosi?Tojeść orzęsiona 'Firecracker bez dziurek u mnie ale za to róże dziurki mają i lilie już wspomogłam zobaczymy jak przetrwają bo szkoda ,by było je stracić .Po zimie zawsze coś wypada ale takie uroki.Dzwonki skupione widzę ,że Ci kwitną ja mam jeszcze białe .Twój wnuś miał pomysły moim inwencji tez nie brak czasem mnie zadziwiają. :D Miłego wieczorku życzę
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, spieszę donieść, że fuksja, ta posadzona do gruntu, wypuściła :tan I zauważyłem to w momencie, gdy przykładałem widły, by ją wykopać ;:oj Moja radość nie miała końca!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

iwona0042 - Iwonko az dziwne,żeby tak dokładnie coś kijanki wyjadało ...
Czy czasami w ub roku nie miałaś podobnej sytuacji z zaskrońcem , że padł z czyjejś przyczyny ?

drewutnia - Ewciu miło,że wpadłaś z rewizytą ;:196
Przy okazji mała wymiana sie szykuje i będę mieć kawałeczek Twego ogrodu. Teraz przez kilka dni jest u nas wnuczka ale po jej wyjeździe dogramy wszystko na 200%.

TerDob - Teresko jeśli spacery miłe i nie kojarzą się z nudą to serdecznie zapraszam - wpadaj kiedy masz ochotę.

JacekP - Jacku to miłe,że mogłam dołożyć maleńką cegiełkę do Twego zbioru informacji.
Fuchsia x hybrida 'Beacon' (Fuksja ogrodowa) i jej zimowanie w gruncie sprawdzone jest przed wieloma laty. Moje pierwsze zimowały juz w końcówce lat 90-tych.
Potem dostałym informacje potwierdzające zimowanie z Katowic, Sopotu i wielu innych miejscowości . Obserwując ją zauważyłam ,ze krzew zimuje przez 3 do 4 lat a potem zima go kasuje.
To nie jest regułą ale juz wiem, że starsze okazy częściej zima kasuje niż młodsze.
Taka prawidłowość znana jest w przyrodzie, dla przykładu budleja.
Wiadomość o tym,że wreszcie ruszyła u Ciebie przyjęłam z entuzjazmem. Spore opóźnienie ale tegoroczne anomalia pewnie nie raz nas zaskoczą.
JacekP pisze:Czy dobrze przeczytałem - gynostemę masz w gruncie? :shock:
Gynostemma - wiesz,że ja mieszkam w tej zimniejszej części kraju a Gynostemma całkiem dobrze zimuje. Przed pierwszymi przymrozkami ścinam do przerobu lub suszenia i w odpowiednim czasie narzucam suchy kompost przed nadejściem większych mrozów i ... to wszystko.

Jiaogulan (łac. Gynostemma Pentaphyllum)
Obrazek
Obrazek
W gruncie całkiem inaczej rośnie, pędy podziemne grube, powierzchnia jaką zajmuje to dobre 60/60 zagęszczona pędami , które poszły już dość wysoko ( ponad 100 cm) i po niedzieli porządnie przytnę aby jeszcze zagęścić. Mam swój bambus więc tyczki ponad 300 cm wbijam wokół i w środku.
Tylko zewnętrzne pędy , które pobłądziły potrzebują pomocy aby wejść na tyczki... reszta samoobsługowa.
Tu w doniczce ( 15 cm średnica) zielona łączka z pędu rosnącego pod ziemią. Wykopałam, pocięłam i do doniczki jesienią a potem do piwnicy w ramach doświadczenia.
Do wiosny cały czas budowała sobie system po ziemią aby wiosną ruszyć ogromną ilością pędów na powierzchni doniczki, muszę podzielić i dać do kilku doniczek bo za ciasno .
W gruncie ta jedna w zupełności wystarczy.
Obrazek

manenka71 -Marzenko dzięki za miłe słowa. Dzieci małe to zawsze obawa dlatego warto trochę poczekac... niech podrosną.

tu.ja - Izo długo mnie męczyło, że o czymś zapomniałam...I dopiero jak trafiłam gdzieś na twój post olśniło mnie,że to o Ciebie chodziło raczej o nazwę rozchodnika dla Ciebie.
Zmartwienia nie ma z przeniesieniem go na inne miejsce, one wyjątkowo ugodowe.
Jak się ma Guzikowiec - one to długo adaptują sie do nowego miejsca bo hortensja to na pewno poradziła sobie ?
Sprekelia rośnie w doniczce bo jej kwitnienie spektakularne ale krótkie i szkoda mi było miejsca na rabacie. Tam sa jeszcze 2 cebule więc może zakwitną ale póki co stoi w gąszczu innych bylin i nie wadzi...

marzena06 - Marzenko witaj ;:196
Sentyment do pewnej grupy kwiatów przychodzi i ... odchodzi.
Dobrze, bo dzięki temu mam okazję widzieć u siebie inne - powierzchnia ogrodu to nie guma więc wszystko na raz nie zmieści się.
A sąsiedzi - każdy ma wady i zalety i trzeba jakoś żyć.

sweety - Aniu czyli i Ty czujesz ten umykający wyjątkowo szybko czas...
Woda w ogrodzie to o wiele większe bogactwo fauny i flory ale skoro niemożliwe to nie stresuj się.

bwoj54 - Bogusiu podobnie czujemy klimat i mamy podobne oczekiwania. Różnica jedna i wielka to jest to , że Ty uprawiasz ogród a ja działkę i stąd spore ograniczenia.
A rośliny mega wysokie i mega kępy to jest to co obie uwielbiamy ;:168

becia123 - Beatko po zimie zawsze sa jakieś ubytki a fuksje z grupy magellana to tylko Ricccartoni ma gwarancę ,że zimuje. Pozostałe ... niepewne.
Zawsze uważam,że jak u mnie zimą dana roślina daje sobie rade to u każdego da.
Wymarzanie może byc przypadkowe i z rożnych przyczyn czyli trzeba dać jeszcze jedną szansę bo może to my coś nie tak zrobiliśmy. I ważna uwaga - do gruntu trafiła moja mając za soba pierwsza zime w piwnicy - taki młodzik mniej wytrzymały.

Jacku słonecznik wierzbolistny od Ciebie z ub roku cudnie rosnie
Obrazek
Obrazek

Rosnąca pośrodku rabaty liliowcowej szkarłatka o mocno zredukowanej ilości pędów bo w ub sezonie za bardzo się rozrosły w szerz. Zostawiłam z kilkunastu tylko 3 - każdy o innym wybarwieniu liści.

Phytolacca americana 'Silberstein' (Szkarłatka amerykańska)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lubię ciekawe zestawy kolorystycznie np takie - fotki z wiosny
Obrazek
Obrazek

Aktualne z tej rabaty
Obrazek
Obrazek

Czas do łóżeczka więc uciekam a Wam wszystkim życzę miłego i pogodnego weekendu.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tak Krysiu, to prawda, w tamtym roku miałam zaskrońca z odgryzioną albo co innego, ale bez głowy ;:108 , mam też ciągły problem z sąsiadem, który w tamtym roku wytłukł krety, także moje, a w tym każe zabierać mi moje ślimaki, a po za tym to najlepiej nic nie sadzić tylko trawa, to wtedy nić złego go na działce nie dopada, a przez mój busz to cięgle ma same kłopoty :evil:
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Sprekelia bardzo egzotyczna :uszy ale rabaty masz imponujące ;:180 Przy twoich, moje rabatki to raczej grządki kwiatowe...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”