Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Nawozić za dużo i tak się nie powinno, nawet zdrowej roślinki. Ja wychodzę z zasady, aby mniej i rzadziej niż jak piszą.
Chyba że ktoś robi to na handel. Logicznie: jak przestanie się nawozić, to wtedy może paść. Roślinka może sobie nie poradzić.

Moja w ubiegłym roku była tak przelana przez handlowca, że głowa mała. Do tego przez miesiąc nie wiedziałam że zalega jej woda i była ciągle podlewana. Zła doniczka. Teraz wiem, by każdą sprawdzać, nawet taką którą dostanę.
Moja Bugenwilla ledwo przeżyła. Na sam koniec sezonu miała piękne liście i delikatnie przybarwiona zakwitła.
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest czas.
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Minęło 4 miesiące od pobrania szczepek z roślin macierzystych. Moje zostawione pięć roślin ma się dobrze, uszczykuję młode pędy aby rośliny się rozkrzewiły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzy z nich zaczynają już kwitnąć, mam nadzieję że pozostałe również za chwilę zakwitną. Jedna roślina ma białe kwiaty, druga żółte a trzecia czerwone, na razie słabo widać ale jak kwiaty dostaną wyraźniejszych barw zamieszczę fotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Skrzacik3
100p
100p

Post »

Jerzyk, kwiaty czy przykwiatki (liście) ? Napisałeś, że słabo widać. Póki co widać przykwiatki. U mnie cudnie zabarwiona, ale są tylko dwa kwiatki!
Gratuluje udanych sadzonek ;:215
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Na drugim i trzecim zdjęciu widać czerwone pąki kwiatów i wokół oczywiście przykwiatki, słabo wybarwione.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Skrzacik3
100p
100p

Post »

na ostatnim ujęciu jak najbardziej widać pąki (mnie nie udało się jeszcze takich dorwać. Gratuluje:) )
napisałeś "jak kwiaty dostaną wyraźniejszych barw". Stąd było moje zapytanie.
Dziękuję za sprostowanie. Na zdjęcia kwitnących i wybarwionych bugenwilli czekamy ;:138
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
alinakk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2014, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam!Jestem pierwszy raz na forum.Mam bugenville i czernieją jej końcówki listków i dzisiaj zauważyłam,że młode wyrastają czarnr po brzegach.Mieszkam w środkowej Hiszpanii i jest dość ciepło.ostatnio padał przez kilka dni deszcz vzy może to być p[rzyczyną? Obrazek
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

Tak,
one tak reagują na nadmiar wilgoci.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ukorzeniona sadzonka bugenwilli białej mocno kwitnie, ma przykwiatki nieco większe od "krajowych" roślin, natomiast ma kwiaty "ogromne" w porównaniu do innych roślin i są mocno wydłużone.

Obrazek

To zdjęcie specjalnie przyciemniłem bo biel przykwiatków jest niesamowita i zlewają się w białą plamę.
Pozostałe rośliny pokażę później.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Wczoraj zachęcony ceną 20 zł w markecie budowlanym zakupiłem roślinę, jak myślicie czy powinienem ją rozpleść z tej drabinki i zrobić większą? Nie wiem ile może urosnąć podczas 1 roku i nie wiem czy ta drabinka wystarczy na ten sezon.
Obrazek
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

A moja po obfitych deszczach straciła wszystkie kwiatki :(
Co zrobić aby znowu zakwitła ?
Pozdrawiam Beata :)
x-i-a
---

Post »

Russski - ja też taką oplecioną wyciągnęłam na drzewko.
Ma teraz ponad 2 metry ;:oj
i zaczyna w końcu kwitnąć (żółta).
Nie wiem czemu ale wciąż jej na razie małe kwiatki są brązowe :roll:
Za mało słońca ?
Skrzacik3
100p
100p

Post »

Zastanawia mnie na jaką stronę świata macie wystawione swoje ukochane bugenwille?
Mają jakiekolwiek zadaszenie?

Jerzyk - cudo!
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
x-i-a
---

Post »

Moje stoją od południa,
mają słońce od godz. 8 do 14.
Teraz często pada to podsunęłam je pod daszek.
Ostatnio nabrały sporego wigoru i dosłownie widać z dnia na dzień jak rosną :heja
stoper
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:01

Post »

Ja w zeszłym roku pierwszy raz miałem przyjemność z bogenwilliami - trzymałem ja na balkonie południowo-zachodnim, gdzie temperatura osiągała nawet do 50 stopni, niektóre kaktusy padły, bugenwilli nie ruszyło (możesz zdjęcia w tym wątku znaleźć). W tym roku bez obaw je wystawiam-słońce zdecydowanie im służy ;:138
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Skrzacik3 Bugenwille ustawiam w ogródku tak, aby miały cały dzień słońce - bez zadaszenia - uważam, że im wyższa temp. tym one czują się lepiej, a deszcze im nie szkodzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”