Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.1

Post »

Postąpiłam zgodnie z radami, które tutaj dostałam... Ziemię wokół krzaczków zruszam, nie były na pewno przelane ani też nie mają za sucho... Dwa dni temu wykonałam oprysk HT przeciwko alternariozie ale moje pomidorki coraz gorzej wyglądają... Doradźcie coś, bo za każdym razem jak wchodzę do tunelu, denerwuję się coraz bardziej.... ;:223 Obrazek Obrazek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygląd pomidora na II zdjęciu świadczy o tym, że albo pomidory maja za mało światła albo za wysoka temperaturę. Pomidor jest nadmiernie wyciągnięty.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

forumowicz tunel mam otwarty 24h/dobę- drzwi i okno i umiejscowiony jest właśnie w bardzo słonecznym miejscu... Na zdjęciu jest sadzonka z ryneczku, mam ich pięć i wszystkie są takie wyciągnięte... Te z mojej rozsady wyglądają pod tym względem dużo lepiej ale objawy, które sfotografowałam są widoczne również na liściach "moich" sadzonek...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

andzia458
O jakie objawy Ci chodzi bo Twoje zdjęcie jest nieostre , nic nie widać,

-- 12 cze 2014, o 23:55 --

Te liście są przywiędnięte, zwinięte?
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Nic im nie jest, zwinięte i podwiędniete młode liście - tak reagują niektóre odmiany na obecne, wysokie temperatury.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Porosły duże krzaki,powoli kwitną,chyba nic im się nie dzieje złego,nawożone rzędowo,więcej nie zasilane,jak to ktoś madrze powiedział cyt;ja im nie przeszkadzam a one mnie. Joanna
Obrazek Obrazek
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Niedawno pisałam o nornicach w mojej małej szklarni, które elegancko spulchniły niemal calutką powierzchnię i to nie jakiś tam tunelik! Podniosły wszystko w górę! na razie nie widzę czy skonsumowały przy okazji korzenie czy tylko przewróciły roślinki. Wczoraj wieczorem gdy poszłam podlewać wystraszyłam kota, który w środku pił wodę z wiadra, żal mi gdyby się otruł, ale gdy dziś zaczęły pomidory się słaniać posłuchałam rady Blażeja i zakopałam zatrute ziarno. Teraz martwię się jak ono wpłynie podziemnie na rośliny, dałam nie za blisko korzeni ale ja mam wszystko b gęsto posadzone. Ale przeżywam...
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam, od 2 tygodni mam już swoje pomidorki bloody butcher i stupice, są naprawdę o wiele lepsze niż te ze sklepu.
Obrazek
A to pozostałe pomidorki, oberwałem im sporo liści bo mam je za gęsto posadzone, ale na razie ładnie wiążą owoce:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W drugim tunelu pomidorki później sadzone głównie odmiana adonis, ale kiepsko wiąże chociaż owoce ma przynajmniej na razie duże.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Lukasz uki94
jondi
500p
500p

Post »

Jej ale mnie zazdrość zalała Łukasz ale piekne toto masz ! Gratulacje! Zaraz idę ogołocić moje krzaki z liści, kwiatów nie mają, owoców nie mają to i liści ich pozbawię...
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Uki94
pomidorki masz super.

Jondi nie szalej w tym tunelu, bez przesady, liście trzeba obrywać stopniowo, najlepiej po dwa.

Może mają za mokro i dlatego rosną w zielsko.

Ja mogę powiedzieć, że u mnie pomidory przychodzą do siebie w dużym tunelu po tych upałach.
Już się bałam, że po podlaniu je w samo południe ;:124 kiedy prawie padły nic z nich nie będzie,
ale dziś wreszcie są okey. Jeden Czarny Książę marudzi.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Podlałaś w samo południe zimną wodą ? ;:202 Ja podlewam o różnych porach,w samo południe też się zdarzało,ale woda stoi w beczce w tunelu i jest ciepła.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
jondi
500p
500p

Post »

Pobrywałam sporo ogroooomnych liści żeby odslonić pomidorów sztuk 3!!!!!na 24 krzakach taaaa prawdziwe szaleństwo no nie? No przecież coś mnie trafi, szklarnia w cenie złota żeby mieć 3 pomidory??? Ktoś w którymś wątku pomidorowym napisał, że do wszystkiego trzeba mieć umiar - nasadziłam za gęsto krzaków, nawaliłam nawozów,że poszło w liściska więc wdała się szara pleśń i tyle pieśni... OW HT a owoców jak nie ma tak nie ma. Grrrrrr

-- 14 cze 2014, o 22:35 --

Krynka masz ciepłą wodę w tunelu? Ja w tym tygodniu przy temp wew 42st wodę w wiadrach miałam gorącą aż się bałam nią podlewać:) szkoda że tego upału nie da się przechować na zimne jesienne noce:).
Awatar użytkownika
ogrodzona
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lip 2013, o 14:46

Post »

Jondi, ale się obśmiałam. Ty masz całe 3 pomidorki, a ja w swojej szklarni nie mam ani pół. Za to całkiem sporo kwiatków.
Kupiłam betokson, ale nie działałam jeszcze.
;:306
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A mam ciepłą wodę w tunelu :heja . Niebieska beczka 200 l stoi sobie w rogu i służy wodą potrzebującym ,o każdej porze dnia i nocy :)
Pocieszę Cie Jondi,że u mnie w tunelu też malutko zawiązanych pomidorków,choć krzaczory dorodne i zdrowe. Za gorąco było,czy jak? Fakt,sadziłam je dość późno,jak już wszystkie rozsady wyeksmitowałam na zewnątrz. Ale to nie zmienia faktu,że zazdraszczam pomidorków takich jak ma np Uki :twisted: Za to papryczki w tunelu pięknie wiązą i niebawem mam zamiar skosztować jedną Black Hungarian w fazie czarnej :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
jondi
500p
500p

Post »

Ty się śmiej...:) a ja grzeszę czystą zazdroscią gdy czytam, że niektórzy zastanawiają się czy już ogławiać po 7-8 gronie a ja drwię z siebie, " czy mogę ogławiać po pierwszym pomidorze" :) . Ale to nic rok stracony ale za to w przyszłym rokuuu...

Czytam krynka i sobie myślę " uff nie jestem sama" i zaraz potem piszesz o papryce i czuję się bardzo samotna...:) bo moje papryki ledwo pączki pokazują a gdzie tu degustacja???? Jej No czy ja jestem opóźniona w rozwoju?:). A obiecywałam mężowi jak mi kupi szklarnię taaaaaaakie zbiory....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”