Bób cz.2
- 
				vanyavala
- 500p 
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób cz.2
Karmazyn siałem wprost do gruntu i ma jakieś 2 tygodnie opóźnienia. A Windsor jeśli dobrze pamiętam maiłem z rozsady chciałem ją wyrzucić bo się powyciągała w domu, dni krótkie i ogrzewanie w domu nie pomagały ale stanęło na ścięciu wszystkiego na wysokość 3-4cm i poszły do ziemi. Za rok zrobię tak samo:) (jeśli oczywiście ziemia nie będzie zmarznięta.)
Matka chrzestna brzmi lepiej:P

Matka chrzestna brzmi lepiej:P
- 
				karol48335
- 10p - Początkujący 
- Od: 19 maja 2014, o 21:16
Zbiór nalezy przeprowadzić gdy strąk będzie twardy i wyraźnie będzie widać ziarna przez skore strąka
karol48335

Mo bób ma około 100cm. Na jakiej wysokości uszczykiwać wierzchołki? Wydaje mi się, że już pora na to.

- 
				wojtekman
- 200p 
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Mój wybujał, że hej, po odżywkach, ale mam tego zbyt dużo, żeby obcinać. Niepokoi mnie to, że te stronki co są wyżej, zaczynają się miejscami robić żółte i spadać, ale to jest spowodowane tym, że jest mało wody. Jutro opryskam odżywką z potasem. Myślę, że może we wtorek będę już zrywał...

Ja pierwszą degustację mam już za sobą, pyyycha...  

Pierwszy raz siałam figaro i bizona, i o ile u mnie bizon osiąga wys ok 80cm , strąki ma tylko na dolnych piętrach w ilości ok 6 szt, to figaro ma ok metra i wyżej, strąki są rozłożone na całej długości i niejednokrotnie jest ich 12 - mój faworyt na przyszły rok 

Czubki oberwałam jakiś tydzień temu. Zaczęła pojawiać się mszyca i w ten sposób ją usunęłam a poza tym wydaje mi się, że roślina i tak nie jest w stanie wytworzyć i utrzymać większej ilości strąków.

Pierwszy raz siałam figaro i bizona, i o ile u mnie bizon osiąga wys ok 80cm , strąki ma tylko na dolnych piętrach w ilości ok 6 szt, to figaro ma ok metra i wyżej, strąki są rozłożone na całej długości i niejednokrotnie jest ich 12 - mój faworyt na przyszły rok

Czubki oberwałam jakiś tydzień temu. Zaczęła pojawiać się mszyca i w ten sposób ją usunęłam a poza tym wydaje mi się, że roślina i tak nie jest w stanie wytworzyć i utrzymać większej ilości strąków.
- 
				vanyavala
- 500p 
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Kurcze to ja muszę moje skrócić bo mają z 120-130cm wielkoludy takie, nie widziałem tak wielkiego bobu jeszcze ale z drugiej strony widziałem bób 2 razy w życiu rosnący na 'krzaczku". Dziś je pościnam.
glohal piękne okazy, muszę sobie zapisać twojego faworyta i w przyszłym roku też go posiać:)

glohal piękne okazy, muszę sobie zapisać twojego faworyta i w przyszłym roku też go posiać:)
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poza zawiązaniu strąków, by osłabić atak mszyc.
Mój bób kompletnie sobie nie radzi. Wszystkie kwiaty uschły, rośliny nie zawiązują mi strąków i jaśnieją. Nie wiem, co jest

Mój bób kompletnie sobie nie radzi. Wszystkie kwiaty uschły, rośliny nie zawiązują mi strąków i jaśnieją. Nie wiem, co jest

Mój bób też nie zawiązuje strąków, kwiatki oblatują. Siałem w 3 terminach, strąki zawiązał ten najwcześniejszy z początku marca, ten z końca marca  wszystko oblatuje ale wyżej jeszcze kwitnie i pewnie zawiąże strąki, wysoki ok. 130cm.
Mam posiany w połowie kwietnia i ten pięknie kwitnie, za kilka dni będzie widać czy strąki wiąże.
Pewnie to wina warunków atmosferycznych, zimno, deszcze potem upały.

Mam posiany w połowie kwietnia i ten pięknie kwitnie, za kilka dni będzie widać czy strąki wiąże.
Pewnie to wina warunków atmosferycznych, zimno, deszcze potem upały.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość

and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
- 
				karol48335
- 10p - Początkujący 
W Sandomierzu wczoraj trafił się bób po 13 zł. A jak Tam bób w Krakowie stoi wie ktoś chodzi o cenę ?

karol48335

- 
				wojtekman
- 200p 
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
ja z Bizona też rezygnuje, bo nie zadowolił mnie w tym roku. Na tym samym polu Figaro i Topbob a Bizon jest nieporównanie. Na następny rok tylko te dwie odmiany bez Bizona..

- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Jaki jest odpowiedni termin ( wysokość roślin, wielkość strąków )na ogławianie bobu?

Pozdrawiam Paweł

- kama_80
- 1000p 
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
U mnie chyba mały kataklizm się szykuje. Część młodych strąków zrobiła się czarna. Może to z przelania   Duże strąki są dobrze wybarwione. Macie jakieś pomysły czym zahamować ten proces?
 Duże strąki są dobrze wybarwione. Macie jakieś pomysły czym zahamować ten proces?

Duże strąki są dobrze wybarwione. Macie jakieś pomysły czym zahamować ten proces?
 Duże strąki są dobrze wybarwione. Macie jakieś pomysły czym zahamować ten proces?Pozdrawiam Jola

- 
				karol48335
- 10p - Początkujący 
U mnie też małe strąki były czarne ale same wyszły z tego . Możliwe ze to nadmiar wilgoci

karol48335