Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże 2013/2014 - Gosia

Post »

Ponieważ niedługo mamy wyjazd to idziemy dalej - Bobbie James, byłam zachwycona tą różą do czasu ostrej zimy. Niestety mam problem z pęknięciami na łodydze. Teraz w czasie kwitnienia widzę ją przez okno całą w kwiatach - ten widok wynagradza mi zmartwienia. Róża rośnie na pergoli przy świerku. Dwa razy miałam z nią problem bo spadła z niej po deszczach ale teraz już jest stabilna.

Obrazek

Obrazek

Othello - róża angielska o pięknych kwiatach ale tylko podczas pierwszego kwitnienia, pokrój taki drapakowaty, dużo kolców ale i tak zostanie u mnie z powodu zapachu:

Obrazek

Obrazek

Blue Magenta - jest u mnie z powodu koloru - pasował mi do Veilchenblau - teraz Rose Marie Vieaud, tak jak i tamta kwitnie tylko raz.

Obrazek

Obrazek

Palaris Royale:

Obrazek

oraz historyczna - Her Majesty - niestety pewnie zakwitnie podczas mojego wyjazdu i nie zobaczę kwiatów. Na szczęście róża powtarza kwitnienie:

Obrazek

Najgorszą różą sezonu została Goethe i to ona wyleci z ogrodu.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Piękne widoki, pogratulować takiej ilości kwiatów na różach.
Ja jestem początkująca , ostatnio kupiłam trzy róże u p.Ewy w rozarium, w tym róże Eden, ma piękne kwiaty, właśnie 2 paki rozwijają.
Pozdrawiam Iwona
Pozdrawiam Iwona
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Przepiękne masz róże. Zaciekawiłaś mnie tą Giardiną. Mam pierwszy raz Edeny u siebie, zakwitł dopiero pierwszy pąk, jest piękny. Ale faktycznie widzę że po deszczu trochę zniszczony. Może błąd że nie wybrałam Giardiny ;:224
Hipollyte i Constance Spry mnie zauroczyły swoimi obsypanymi kwieciem krzewami. No i jeszcze Dombrowski i Comtesse Branicka warte grzechu ;:306
Zazdroszczę wyjazdu do Europa Rosarium. Też planowałam ale nie wyszło. Jak wyjeżdżasz to masz tam stałe miejsce noclegowe czy wyjazd i powrót tego samego dnia?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Iwona - ja też mam Edeny - Mini Eden, Red Eden, Palaris Royale czyli White Eden - nie mam samego Edena bo ta róża nie współpracuje ze mną. Pozostałe róże sobie radzą i dobrze rośną - szczególnie zadowolona jestem z Mini Edena - ta odmiana jest dostępna w LM.
April - mieliśmy do rosarium jechać już w zeszłym roku i nic z wyjazdu nie wyszło. Co do miejsca - miesiąc wcześniej zaklepaliśmy sobie miejsce w hotelu. Jest ich tam bardzo dużo, jedziemy na dwa dni - pierwszy dzień przypadnie na niedzielę, pewnie w rosarium będzie dużo ludzi.
Moje zestawienie polowe - Miss Leda i La France - obie róże powtarzają kwitnienie i kwitną bardzo obficie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cafe

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

dziękuję Gosiu, przepiękna róża ta Lady ale Roya-lowi tez nic nie brakuje, takie bladusy a pięękne ;:oj . Gdzie Gosiu kupujesz róże, masz takie odmiany o których nawet nie śmiem mysleć, cudne naprawdę piękne, słów brakuje. Kocham bladuski, są takie delikatne.Wiem, że nie mogę mieć w ogrodzie samych białych i kremowych, dlatego mam również mocniejsze kolorki, nawet w tym roku dokupiłam troszkę czerwieni i ciepłych odcieni żółtego, jak zaczna kwitnąć, to wstawię zdjęcia.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu widzę , że masz Cafe :D Co możesz o niej powiedzieć? Cieszę się z pozytywnych opinii o Giardinie - kupiłam w donicy, czeka na posadzenie :tan
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daysy - kupujemy róże w różnych szkółkach - najczęściej niemieckich ale nie tylko.
Elwi - Cafe mam już 3 rok, trochę na początku była marna ale teraz jest dobrze. Ma około 140 cm, dużo kwiatów. Na silnym słońcu spalają jej się płatki. Kolor - to taka kawka z mleczkiem. Bardzo podoba mi się ta róża, ten kolor jest zmienny i wyjątkowy u róż.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

GOSIU...zawitałam do Twojego różanego raju, teraz w pełni rozumię co to znaczy kochać róże....u mnie po raz pierwszy goszczą i już wiem że będą nowe...
przyszłam do Ciebie na zwiady jakie następne mają być u mnie, piękne te Twoje PANIUSIE a jak jeszcze pachną

pozdrawiam i idę dalej
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Gosiu moja Cafe też dopiero w tym roku się trochę rozbudowała,bo do tej pory kiepsko rosła
Jednak tak wysoka nie jest ;:185 ,ale ma sporo pąków :heja
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu - róże to wielka miłość i bolesna bo kolczasta. Na domiar złego księżniczki są kapryśne i rozpieszczone - potrafią zadać krwawe rany - nie straszę tym razem. Dzięki za wdepnięcie w moje progi.
Halinko - u mnie podrosła bo została teraz sama, była posadzona przez przypadek z Grace - miały być dwie Cafe ale okazało się że to dwie osobne róże.
Dla Was na dziś:
Pegasus - angielka:

Obrazek

Obrazek

Herkules:

Obrazek

Obrazek

Her Majesty - nie zobaczę rozkwitniętego kwiatu, a jest piękny:

Obrazek

Charming Piano:

Obrazek

Robin Hood - ten w tym roku dał prawdziwy pokaz kwitnienia:

Obrazek

Obrazek

polecam tą róże, jest bezproblemowa, obficie kwitnie.
Do zobaczenia
:wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Robin Hood! ;:167 ;:167 ;:167

Już żałuję, że tego nie widzę ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Robin Hooda kupiłam dla swojej mamy dwa lata temu i jest jedną z ulubienic mamy. Właśnie za to obfite kwitnienie i bezproblemowość :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka - żałuj, żałuj, jak przyjadę zobaczę jak będzie wyglądać.
Rozeta - tak, on rośnie nawet lepiej niż u mnie rośnie Mozart.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Gosiu, dzięki za polecenie Robin Hooda - ja już w zeszłym roku posłuchałam Twoich pochwał i go zakupiłam. Teraz czekam aż zakwitnie....
Gosiu, mam pytanie. Czy Louis O. może wypuścić długie na ok. 2m ale sztywnawe pędy? Bo w zeszłym roku z łatwością przygięłam kilka pędów do ziemi i teraz są pięknie obsypane kwiatami, ale te które wypuściła teraz trudno będzie przygiąć bo są dużo sztywniejsze... Czy to normalne?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

GOSIU...ja początkująca w różach ale widząc u Ciebie kwitnące na plotach pałąki róż też bym chcviala u siebie...czy możesz mi pomóc jakie kupić aby otrzymać takie dzieło :?:

:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”