Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tadwoj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 maja 2012, o 05:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

cytat: Nie używaj żadnych magicznych sił :D Zrób pożywkę z florovitu do pelargonii :wink: 3ml na 1l wody

Na początek to miałem pod ręką i w dobrym stosunku NPK, to dlatego dałem. Nie mówię że Florowit jest gorszy 8-)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Łatwiej jednak chyba zdobyć ten florovit :wink:
Pozwolisz że wyręcze forumowicz :D Dając cytat jego wypowiedzi :)
Substral do pomidorów

Cytuj:
Skład:
Nawóz WE NPK (Mg) 09+09+27 (3) % (m/m) z mieszaniną mikroelementów.

Z tego nawozu należy sporządzić roztwór 10 % tj odważyć 10 dkg wsypać do butelki 1l i dopełnić wodą . Dodawać do wody do podlewania w ilości 10 ml/ litr.
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

tadwoj pisze:Jest to tzw. uprawa torfowo-wodna, opatentowana chyba przez Pudelskiego. [...]Szkoda że nie mam tej gazety ze składem tej pożywki.
Bardzo mnie twój pomysł zainteresował bo sam eksperymentuję trochę z niestandardowymi sposobami uprawy w pojemnikach.
Skład pożywki i jej dawkowanie to rzeczywiście problem, rok temu na tym poległem.
Jakie odmiany posadziłeś ?

Zainteresowało mnie to że skład pożywki był gdzieś opublikowany - jak rozumiem nie masz już tej gazety, ale może pamiętasz jaki to był tytuł i z jakich lat ?

Co do uprawy torfowo-wodnej była ona przedmiotem zgłoszenia patentowego prawie 40 lat temu:
http://tech.money.pl/przemysl/patenty/p ... 27989.html
Wśród autorów nie ma Pudelskiego. W zgłoszeniu m.in. opisano problemy z dostarczeniem powietrza które stosowana przez ciebie metoda ma właśnie rozwiązywać oraz podano trochę szczegółów np. wymiary.

Nie wiem czy nie warto byłoby osłonić butelek np. białą agrowłókniną nie tyle przed światłem ale przed nagrzewaniem. Nie mam szklarni ani tunelu, nie wiem jak to w nich funkcjonuje, przy moich uprawach 'tarasowych' był to w zeszłym roku też jeden z problemów.
pozdrawiam, Tomek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tadwoj pisze: Nie mówię że Florowit jest gorszy
Sprzedawałby się lepiej gdyby na opakowaniu było napisane " Florovit Magiczna Siła " :D
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

tadwoj, jako że Magicznych Sił mrowie, ze składu o jakim piszesz zakładam że używasz 'Substral do pomidorów magiczna siła' ?
Wydaje mi się że tym etapie jest to dla pomidora nawóz ze zbyt wielką zawartością potasu.

Sądzę że należałoby zacząć od określenia tego jak startowo zostało zasilone podłoże w którym pomidory posadziłeś, dalej próbować nie jedynie określić skład pożywki ale i jej dawkowanie, np. ile na tydzień przy uwzględnieniu tak ilości roślin jak i pojemności podłoża.
W tej metodzie uprawy każdy pomidor ma dyspozycji chyba tylko +/- 1,5l podłoża, zasilanie tak rzadkie jak cotygodniowe może być już wtedy problemem.

Jest to tylko moja subiektywna, oparta na teorii, minimalnym doświadczeniu i tym jak z moimi uprawami w pojemnikach w tym roku eksperymentuję opinia.
pozdrawiam, Tomek
tadwoj
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 maja 2012, o 05:53

Post »

Nie jest tak jak piszesz.
Pierścień jest średnicy ok. 20 cm, a wysoki na ok.45 cm, a więc podłoża jest dużo więcej niż 1,5 litra. Ta wysokość wynika z tego, że górna część korzeni pobiera tlen bez ograniczeń, a dolna część pobiera pożywkę z warstwy podsiąkowej też bez ograniczeń.
I na tym polega cały sukces tej uprawy. Jeśli skrócisz te pierścienie, to pożywka podsiąknie do samej góry i zatopi korzenie, dusząc rośliny. Pamiętam z tej gazety, że było też o ogórkach, ale inna wysokość, bo zależy to od systemu korzeniowego. Jest to takie sprytne obejście upraw hydroponicznych, w cienkowarstwowych pożywkach. Tam potrzebna jest wielka dokładność podawania pożywki i jej wysokości , żeby nie zalać korzeni, stojących też w cienkiej warstwie podłoża niepodsiąkalnego.
A gazeta, to może było "Hasło ogrodniczo- pszczelarskie". Lata 70-te.
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Witam serdecznie :)
Bardzo proszę Was o pomoc.Otóż posadziłam w donicy pomidorka koktajlowego (nawet nie wiem co za odmiana posiany z kupnego pomidorka;p)
Od 4 dni zauważyłam na wszystkich które posiałam oto takie plamki na liściach,są lekko brązowe od spodu liść wygląda dobrze.Zasilane biohumusem. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Moje Vilmy mają już owocki...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p
Od: 26 mar 2013, o 12:02

Post »

gapapl - są tu na forum bardziej doświadczeni ode mnie, ale wg. mnie to poparzenie słoneczne.

Ika2008 - już czerwone? :)

Przy okazji przedstawiam mój balkon z pomidorami - 1m^2 i 9 odmian (wiem, poniosło mnie, ale i tak miało być 12 :D)
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Maliniak i Koralik..................Samuraj i Maskotka..............Garten Perle i Zyska.....Tiny Tim, Aztek i Venus

Pomidorki, dzięki fertygacji, zdrowo rosną (tfu, tfu) i już nie mogę się doczekać, kiedy będą dojrzałe, bo jak na razie zawiązują ładnie i mam piękne grona m.in. na na:
Obrazek Obrazek
Azteku ............................................................................. i Maskotce.

Mam też pomocnika ;:138
Obrazek
Znalazł sobie stołówkę na 4 piętrze, przylatuje regularnie, ale ciężko go uchwycić w kadrze ;)

Wszystkie pomidory rosną mniej więcej tak jak zakładałam i mniej więcej tak, jak było opisane na opakowaniu z nasionami. Natomiast Garten Perle przerósł mnie dosłownie i w przenośni - miał co prawda dorastać do 70 cm, choć wydaje mi się, że już ma więcej. Myślałam, że jak będzie miał ograniczone miejsce w donicy, to urośnie mniejszy, a tu taka niespodzianka. Mam nadzieję, że przynajmniej będzie smaczny :)

Pochwalcie się swoimi okazami :))

Wysokich i bezproblemowych plonów życzę wszystkim ;)
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

No nie, czerwone to jeszcze nie...ale i tak się cieszę :)
Pozdrawiam, Marta.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Jestem zdziwiona, że w tych wiszących donicach rosną i owocują tak dorodnie.
Przecież one nie są za głębokie. ;:oj I chyba masz ze 3 szt. w tej wiszącej. ;:oj
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p

Post »

W jednej tak, w tych białych są po dwie sztuki.
Myślę, że część sukcesu (jak dotąd sukcesu :D) może się kryć w tym, że są to skrzynki "nawadniające" - te białe. Ta z absolutnymi karzełkami jest zwyczajna.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Mam w doniczkach 6l ( 5l ziemi ), pomidory koktajlowe wysokie, oraz odmiany gruntowe.
Pomidory puściłam po raz pierwszy na 2 pędy ( zawsze prowadzę na jeden pęd ). Obecnie krzaki mają tylko 40 cm wysokości, są krępe i mają potężne łodygi. I tutaj pojawia sie problem, ponieważ na tych 40 cm wysokości wykształca się już 4 grono.
Boję się, że trochę przesadziłam z tymi dwoma pędami w doniczkach i , ze pomidor nie da rady wykarmić tych wszystkich gron. Stosuje fertygację florovitem do pelargonii.Pomidory siałam na początku kwietnia. Nie wiem na ile gron prowadzić te pomidory i kiedy je ogłowić.
Odmiany to: St pierre wysoki ( gruntowy), Pikuś ( gruntowy), Perła Małopolski, Indigo rose, Black cherry, Cytrynek groniasty i Gardener's delights.
Jak sobie pomyślę, ze taki Black cherry czy gardeners delight rośnie do 3 metrów , a juz na 40 cm ma 4 grona, to jestem przerażona.
Możecie doradzić?.
Aga
Katarinka
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 11:30

Post »

Moje Garden Pearle z kupowanych nasion nie przypominają tych z opisu na opakowaniu.
Są wysokie, krzaczaste i jakieś takie nie mini balkonowe.
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p

Post »

Moje nasiona Garten Perle są z tej firmy:
http://www.roltico.pl/oferta/nasiona-wa ... -320in-05/

Nie przypomina ani tego, co jest na opakowaniu, ani żadnego z pokazywanych tu na forum i w innych zakątkach internetu. Może mamy to samo?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”