Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

ja już dawno oczymś takim myślałam, ale nie wiem czego użyć do wbijania w ziemie. myślałam o leszczynie ale ona się nie nadaje, bo po roku trzeba by było wymienić... może dąb...
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiula a ja na inny temat ,jak wchodzę na jakas stronę i pojawiasz się Ty to zawsze chcę czy nie chcę muszę się uśmiechnąć .A wiesz czemu ? z tego gąza czy jak go zwją,ale te oczy mnie rozbrajają ,mam na mysli to zdjęcie,fajne jest i zabawne .Zadam pytanie lubisz żarty ?
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tu.ja pisze:Chyba znów ostro zabraliście się do pracy i na wizyty na Forum nie starcza już sił...Jak znajdziecie chwilę to pokażcie co już zrobiliście. Chciałabym zobaczyć wykończoną Waszą altankę.
Z przykrością stwierdzam, że u nas caluteńki tydzień pada i zimno jak ch.....więc na działce nie byłam..../i już mnie nosi, że nie mogę iść/. A z drugiej strony to w zasadzie dobrze że pada, bo miałam więcej czasu, który mogłam poświęcić córce, a M i tak miał popołudniówki. Iza altana nie jest jeszcze skończona. Dach altany i tarasu jest odeskowany i czekamy na gościa, który położy nam papę. Jak zrobię zdjęcia to pokażę. Do skończenia jeszcze daleko. Dzisiaj też padało to byłiśmy w Opolu w OBI, ale nic ciekawego nie było. Nie mogłam się tylko oprzeć cebulkom chociaż nie zamierzałam kupować cebul w tym roku, bo nie bardzo jeszcze wiem co i jak z tymi cebulowymi się robi, nie wiem gdzie je posadzę i mam nornice. Kupiłam tulipany, anemony, cebulice. I jeszcze jakieś dwa płożące iglaki pod nazwą "mix iglakowy"... ;:222 I tak naprawdę to nie wiem co to za iglaki...
Bishop to obrzeże rzeczywiście ciekawe......Może kiedyś wymienię...
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

słyszałam że czosnki ozdobne odstraszają nornice, ale nie wiem czy to prawda
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Muszę kupić chyba na te moje krety i nornice świece dymne...Podobno są skuteczne...
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Dzisiaj znów pada :(
Może ktoś mi podpowie jedną rzecz: Na opakowania kupionych cebul jest narysowana cebulka z zaznaczonym obwodem /chyba/ i tam pisze np 10/11 lub 7/+ ...itp Co to oznacza?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różne firmy różnie podają, ale to jest tak jak mówisz obwód cebulki. Poniekąd od niego zależy głębokość sadzenia.
Co do preferencji smakowych nornic to czosnków raczej nie lubią i nie podgryzają. Czy ta roślina je odstrasza raczej trudno jednoznacznie to stwierdzić. A powiedz mi Jolu co chcesz zrobić z tymi świecami dymnymi?
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Poszłam dzisiaj na działkę... Przychodzę i co widzę....? Skupione blisko siebie kopce - sztuk 10 :twisted: oraz kopce na moich truskawkach!!aż agrowłóknina uniesiona do góry, bo pod spodem kopce :evil: Ale się wkurzyłam :twisted: aha i jeszcze jedna nowa dziura po nornicy...
tu.ja pisze: A powiedz mi Jolu co chcesz zrobić z tymi świecami dymnymi?
No właśnie te świece to na kreta .../chyba, że coś z nazwą pokręciłam/. Brat męża mówił że taką świecę wkłada się do dziurki kreta, odpala lont i..... dym leci do jego korytarzy .... Jutro idę kupić i sprawdzę jak to dokładnie działa... To krecisko mnie wykończy :?
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Joluś,widzę że masz problem z kretami.Ja dostałam parę nasionek od znajomej, ponoć z nich mają wyrosnąć roślinki których korzenie mają odstraszający zapach.Ja też borykam się z tym ,więc mam nadzieję że te roślinki podziałają.poza tym słyszałam że to co proponują w ogrodniczych ,te różne odstraszacze to działają ale na krótko.Pozdrawiam milutko :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jolu przeczytałam o Twoich perypetiach z kretami, jak bym to czytała o sobie, tak samo walczyłam i nic nie pomogło, wkładałam do dziur karbit, śledzie, szmaty nasączone naftą no i świece dymne, pomagało na kilka dni ale później było tyle samo kopców w innym miejscu, że już nie liczyłam. Ktoś z sąsiadów wymyślił te wiszące butelki, postawiliśmy ich dziesięć, tyle mieliśmy prętów i to dopiero dało efekt, kretów nie mamy ale butelki muszą być cały czas, nie upiększają one działki ale jest spokój. Życzę wytrwałości w walce. Pozdrawiam.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

a ja dostałam od kolegi forumowego super pomysł - DZIAŁA

konewka 5 litrowa wody , szklanka płynu do mycia naczyń

szukam w kopcach dziury i wlewam te mydliny................średnio 2 konewki , krecik wyłazi jak oszalały....
jeśli nie - to albo padł, albo go nie ma....

sposób jest dobry i tani :lol:
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Jollla500, Irena37, Tess - bardzo Wam dziękuję za wszelkie rady jak wypędzić to krecisko :lol:
U nas dzisiaj po południu się wypogodziło...15 stopni i słoneczko. Wymarzona pogoda na działeczkę..Po drodze zakup świec i do dzieła.. :D Jedną M odpalił kretowi i jedną nornicy :P Zobaczymy...żeby chociaż na trochę ich wykurzyć..
A kolega właśnie dzisiaj przyniósł nam rośline odstraszającą krety, ale nie wiedział jak się nazywa. Ma takie bordowe liście i kwitnie też na bordowo..
Oczywiście inne Wasze sposoby też na pewno wypróbuję ;:196 Irenko butelki na prętach mam postawione ale tylko 3 i zupełnie w innym miejscu niż teraz mi porył. Powiedz tylko jak rozmieścić te butle na działce...czy pojedyńczo, czy po parę sztuk w jednym miejscu i czy tam gdzie kopie czy w różnych miejscach? I czy ma znaczenie głębokość wbicia pręta w ziemię? Dzięki
Do boju :pogon
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Witaj Jolu :D i ja dotarłam w końcu do Ciebie :D :D
Zapowiada się u Ciebie piękna działeczka. Z takim entuzjazmem pracujesz na swojej działce, że aż miło patrzeć. Wiem jak to jest, bo sama jestem taki raptus i chciałabym już a nie potem :wink:
Zazdroszczę Ci, że masz tak taką dużą działkę, moje jest o połowę mniejsza i ubolewam nad tym :roll: bo po 5 latach użytkowania zaczyna brakować mi miejsca na kolejne "chciejstwa" :D a tych jest coraz więcej ... i więcej ... :roll:
Jolu, walkę z kretami, nornicami i innymi podjadaczami każdy musi przejść :roll: nie ma innej możliwości :wink: I w większości to nie my wygrywamy a oni :wink: Najrozsądniej jest "polubić" nasze podziemne zwierzątka, bo one i tak, wcześniej czy później dadzą o sobie znać. Horror z kretami przeszłam dwa lata temu, kiedy to wykopały mi na trawniku ponad sto kopców :evil: Możesz sobie wyobrazić co czułam jak to zobaczyłam ... :evil: Lekko nie było ... :wink:
Od tamtej pory, po wypróbowaniu wszystkich mozliwych sposobów, mam w ziemi tylko dwa "wibratory" na baterie i nadzieję, że nie nakopią mi więcej takiej ilości kretowisk :wink:
Po tej setce, dwadzieścia, które były w ub. roku to już pikuś ... prawda? :lol:
Życzę Ci duuuużo siły i wytrwałości w urządzaniu działki :D Trochę pracy to kosztuje i bólów pleców, ale wierz mi, że warto ... :D
Awatar użytkownika
moon_ska
100p
100p
Od: 29 kwie 2008, o 18:44

Post »

Witaj Jolu!
Spacerując po forumowych ogródkach trafiłam i do ciebie. Jestem pełna podziwu ile zrobiliście już w tym roku na działce. Robiąc wszystko samemu, to jest to naprawdę dużo :!:

Jeśli chodzi o krety to faktycznie żaden sposób nie jest tak do końca skuteczny niestety! Ja radzę wsadzić dużo cebul szachownicy (nie musi byc koniecznie cesarska - bo ta jest droga, ale można posadzić kratkowaną) - zapach tych cebul jest najlepszym naturalnym odstraszaczem dla kretów.

Pozdrawiam cieplutko - Monika
Amatorka....z sercem do roślin
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podobno szachownice odstraszają tez nornice ( to mój kłopot ) więc zakupiłam ich trochę :)
U mnie w niedzielę widziałam ze 20-30 nowych dziurek :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”