Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mrówki w warzywach i nie tylko!
Jeżeli nie boicie się chemii Propal herkules w sprayu szybko was wyręczy.
Pozdrawiam Tomasz
Re: mrówki jedzą rzodkiewkę :)
Płynem do naczyń tylko spapra się ziemię ja robię to bardziej drastycznie ale działa wlewam wrzątek w mrowisko.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Czerwone mrowki zjadające korzenie trawy ! ! !
Witam, opiekuję sie hektarowym ogrodem od 5 lat. Trawa zawsze byla gęsto i ciemnozielona,poddawana nawozeniu i odchwaszczaniu, jednak juz w tamtym roku jak i teraz pojawia sie z nia problem. W korznieach zagnieżdzaja sie czerwone mrowki na skalę masowa, sa wszedzie,

Tak wyglada trawnik
a tak one (przepraszam za jakość)

I teraz pytanie jak ich sie pozbyć? jest jakiś oprysk czy cos? Proszek duzo tu nie daje poniewaz one prawie nie wychodzą na powierzchnie, siedza praktycznie tylko w korzeniach. Prosze o pomoc.
Dziekuje ;)

Tak wyglada trawnik
a tak one (przepraszam za jakość)

I teraz pytanie jak ich sie pozbyć? jest jakiś oprysk czy cos? Proszek duzo tu nie daje poniewaz one prawie nie wychodzą na powierzchnie, siedza praktycznie tylko w korzeniach. Prosze o pomoc.
Dziekuje ;)
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czerwone mrowki zjadające korzenie trawy ! ! !
Czerwone? Ja bym je raczej nazwał żółtymi... (sądząc po zdjęciach)
Czekałem na konkretna odpowiedz a nie glupi komentarz.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Mrówki uważam za pożyteczne, zagnieździły się w trawniku gdyż mają tam dużo pożywienia jak np. skoszone źdźbła trawy, czy larwy owadów. Natomiast jeżeli koniecznie musisz je skasować to przykładowo można wziąć preparat typu Karate Zeon i podlać roztworem trawnik (nie spryskać tylko podlać). Kasacja wszystkich owadów w ciągu kilku dni.
Jaka tam gleba i jak odkryłeś, że tam są? Nie jestem ekspertem trawnikowym, ale u mnie było podobnie.Te brązowo rude maleńkie mrówki znajdowałam w obumierających korzeniach, nie tylko trawy, ale też rozchodnika wielkiego i innych roślin sucholubnych, którym nie służyła gleba.U mnie jest dość wilgotna i stary trawnik po latach zaczął obumierać, pojawił się mech.Miejscami latem przysychał, a pod martwą darnią znajdowałam mrówki.Wywnioskowałam, że, że to nie one są raczej przyczyną zasychania trawnika, ale pojawiają się w obrębie obumierających z innego powodu korzeniach.Może jednak mylę się?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2012, o 09:37
Mam te cholery u siebie i mam ten sam problem. Uśmierciły mi nie jedną już roślinę. Dotychczasowo to robię dołek i podsypuję im proszek na mrówki, ale to niszczy je tylko lokalnie, a są niemal wszędzie. Chętnie poznałbym skuteczny sposób na ich całkowite pozbycie się. Pomijam już wyjątkowo bolesne ukąszenia tych $%$&
pozdrawiam Grzegorz
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopisuję się do wątku, bo też mam ten problem- u mnie upodobały sobie krzewy owocowe- pielenie wiąże się z bolesnymi ukąszeniami
Może jakiś mądry człek nam coś doradzi....

http://kopalniawiedzy.pl/mrowki-ksztalt ... eter,12416
Mrówki są ważną częścią ekosystemu, ja je niszczę tylko w domu, w ogrodzie mi nie przeszkadzają, mają prawo kąsać
Mrówki są ważną częścią ekosystemu, ja je niszczę tylko w domu, w ogrodzie mi nie przeszkadzają, mają prawo kąsać

W moich poziomkach i koperku zagościły "nieproszone" mrówki

I po pierwsze_ nie wiem, czy one są szkodliwe

Po drugie - one nie mają żadnego mrowiska, tylko dziurki w ziemi. Nie mogę więc wlać wrzątku ani rozkopać tych dziurek, bo mój warzywniaczek to 60 x 110 cm. Z wiadomych względów nie chcę tam używać chemicznej trutki, bo nie po to zrobiłam warzywniaczek, żeby jeść chemię.
I co teraz

Kto wygra w tej nierównej walce? Rośliny, czy ja? A może jeszczo ktoś inny?
Ja w ubiegłym roku zastosowałem mielone płatki owsiane - wg receptury mrówki maja je zjadać i puchnąć( w następstwie tego ginąć), nie wiem jak to było ale po płatkach mrówki z tego miejsca znikły.( hodowla na potrzeby wędkarskie dżdżownicy kalifornijskiej) 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2012, o 09:37
Podsyp im proszku do pieczenia, wydatek niewielki, a nuż się uda.
pozdrawiam Grzegorz
Mogę spróbować z proszkiem do pieczenia, bo zabijanie jakoś mi kiepsko wychodzi i mam wyrzuty sumienia
Ślimakom sypię kawę z ekspresu i chyba się wyniosły, bo prawie ich nie ma. Mam nadzieję, że po tej kawie nie giną, tylko zmieniają miejsce
Z mrówkami też tak chciała postąpić 

Ślimakom sypię kawę z ekspresu i chyba się wyniosły, bo prawie ich nie ma. Mam nadzieję, że po tej kawie nie giną, tylko zmieniają miejsce

Kto wygra w tej nierównej walce? Rośliny, czy ja? A może jeszczo ktoś inny?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2014, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam !
Na mrówki dobra jest "Zasypka owadobójcza Sunia " polecam ... błyskawicznie się wynoszą. Wystarczy posypywać tylko miejsca gdzie najczęściej chodzą.
Pozdrawiam Sławek
Na mrówki dobra jest "Zasypka owadobójcza Sunia " polecam ... błyskawicznie się wynoszą. Wystarczy posypywać tylko miejsca gdzie najczęściej chodzą.
Pozdrawiam Sławek

Pozdrawiam