Ta nieznajoma wygląda na dużą hostę. Liście w trakcie sezonu robią się coraz bardziej żółte na stanowisku oświetlonym promieniami słońca w godzinach popołudniowych.
Ma ona postawą pionową a liście rosną na długich (wysokich ) łodygach. Starsze liście obwieszają swoje krawędzie a wszystkie mają bardzo dużą ilość żyłek - z taką ilością żyłek nie spotkałem się u host, które posiadam.
Czy znajdzie sie ktoś kto mi powie co to za odmiana ?
Liście są dość ciemne, długie i wąskie, kwitnie dość późno i bardzo obficie drobnymi fioletowymi kwiatami.....
Ślimaki się jej nie imają, opadające jabłka nie wyrządzają szkody ( inaczej niż w przypadku innych host ) , w ogóle to bardzo piękna i wytrzymała odmiana....
Chodzi mi po głowie albo lancifolia( ale ślimaki u mnie ją żrą) albo rectifolia, tej raczej ślimor nie rusza.
Daję Ci zdjęcie swojej lancifolii w pełni rozkwitu:
Raczej rectifolia, moje hosty stoją na baczność, nawet ich kwiaty były wyprostowane. No i ślimakulce ich nie żrą, obok rośnie sporo innych objedzonych przez ślimaki - tylko one się uchowały nienaruszone zupełnie.
Dziękuję za pomoc
Zresztą lancifolia też łudząco podobna, zdjęcie może trochę oszukiwać kolor - moje są ciemniejsze, mają intensywny zielony kolor....
Jeszcze raz dziękuję.
Wyszła tutaj tak sobie, w rzeczywistości jest bardziej satynowa, ciemniejsza.
Ale te ślimaki raczej są bardziej kluczowe do zdiagnozowania jako rectifolii