@ Aage ? Ja tam jak najbardziej doceniam swoje goździki ? i staram się ukazać ich piękno na fotkach, coby inni też docenili. :-P
@ Jacek ? Tak, jest to właśnie ta pałczycha, która przezimowała w gruncie. U mnie w tym roku przezimowały nawet dalie, bo zimę miałem wyjątkowo łagodną. Po prostu nie wiedziałem, że tak późno wznawia wegetację, jak pozwala mu się żyć w rytmie naturalnych pór roku. A co do goździków brodatych ? mnie się niesamowicie podobają.
@ ElleBelle ? A dziękuję. Niedługo powinny mi zacząć kwitnąć jeszcze goździki ogrodowe, a chińskie powoli zaczynają już teraz. Próbuję też z kilkoma innymi gatunkami wieloletnich, szczególnie zależy mi na pięknym niebieskim goździku amurskim, na razie wykiełkował, ale posadziłem go niezbyt szczęśliwie w pobliżu łubinów i dziewann i boję się, że zostanie zupełnie zagłuszony... A nie za bardzo mam go gdzie przesadzić...
@ Kogra ? Mam nadzieję, że swoimi fotkami przypomnę przynajmniej kilku osobom, że goździki są naprawdę piękne. :-P
@ Markonix ? Smród padliny wydzielany przez pałczychę jest przerażający, ale roślina ta kwitnie w sumie przez kilka godzin w roku, więc można to jakoś znieść. ;-)
A poniżej trochę aktualności kwiatowych. Zaczęły kwitnąć pierwsze z sianych w tym roku roślin jednorocznych: nolana oraz głąbigroszek.
Aquilegia x hybrida
Dianthus barbatus
Dianthus chinensis
Geranium psilostemon
Lotus tetragonolobus (=Tetragonolobus purpureus)
Lupinus polyphyllus
Nigella damascena
Nolana paradoxa
Rosa sp.
Silene coronaria (=Lychnis coronaria)
Viola x williamsiana
I na sam koniec ogrodnik w swoich włościach
Pozdrawiam!
LOKI