Kukurydza cz.1
Re: Kukurydza cukrowa
A moje poletko kukurydzy zamienilam wczoraj w poletko kapusty i tyle na ten rok:( dwa razy sialam dwa razy rozne nasiona i fiasko, mam obecnie 5 sztuk w tym najdorodniejsza jest ta wysadzona z doniczki. W przyszłym roku myślę,że tylko w rozsadę pójdę.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tak było w ubiegłym roku, ta z rozsady była super (tego roku już nie sadziłam kukurydzy).jondi pisze: W przyszłym roku myślę,że tylko w rozsadę pójdę.
Życie, Ty wariacie...
W ogóle? Nawet z rozsady?
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w zeszłym roku z paczki nasion posianych do gruntu otrzymalam 3 roślinki. Więc zapobiegawczo kupiłma w tym roku na targu rozsade, zrobiłam swoją z nasionek oraz posialam nasiona bezpośredno w ziemie. I tym oto sposobem w tym roku to będe mieć chyba pole kukurydzy 

Sie masz fajnie:) życzę powodzenia !
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już trzykrotnie siałam kukurydzę. Wzeszły praktycznie wszystkie. Siałam trzykrotnie co tydzień, dwa żeby mieć zróżnicowany okres zbioru. Czy coś mi jeszcze dojrzeje jakby teraz dosiała 4ty raz? Pewnie jak posieję to się dowiem ale jak ma stać w glebie i zacieniać inne rośliny to mija mi się z celem. Jak radzicie? 

Pozdrawiam Jola
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Cóż, w takim razie ja chyba też wysieję kukurydzę do doniczek. Powinna szybko wejść 

-
- 50p
- Od: 6 maja 2013, o 21:32
Wschodzi bardzo szybko. Wysiałem po 4-5 ziarenek do doniczek (takie koło 12 cm średnicy) - pod folią rosły jak na drożdżach. Jak już dorosły do około 20 cm to porozdzielałem i przesadziłem do gruntu. Koło 2 tygodni przyzwyczajały sie do nowych warunków życia - nieco oklapły, niektóre liście lekko przyschły. Teraz już powoli zaczynają piąć się w górę.McMArchewka pisze:Cóż, w takim razie ja chyba też wysieję kukurydzę do doniczek. Powinna szybko wejść
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
No, dziś wsiałem do doniczki. Czekam i mam nadzieję, że w tym roku będę miał jeszcze kukurydzę, swoją własną /minam ^^/
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Moja kukurydza sięga mi ciutkę ponad kolano a wypuściła już kwiat (czy jak to się nazywa )

Ogólnie kiepsko bo część roślin jest jakby porwana a młode wschodzić nie chcą pomimo podlewania.

Ogólnie kiepsko bo część roślin jest jakby porwana a młode wschodzić nie chcą pomimo podlewania.
Pozdrawiam Jola
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Hej,
W tym roku po raz pierwszy spróbowałem uprawy kukurydzy.
Mam około 50szt, więc niedużo.
Moje pytanie brzmi po czym poznać kolbę gotową do zbioru ?
Czy są jakieś zewnętrzne oznaki czy trzeba sprawdzać rozbierając kolbę ?
Dodam, że kilka dni temu oderwałem najmniejszą z nich i ziarna ładne kształtne żółte i dały się zjeść na surowo, a środek ziarna w konsystencji był taki jak w ugotowanej kukurydzy.
W tym roku po raz pierwszy spróbowałem uprawy kukurydzy.
Mam około 50szt, więc niedużo.
Moje pytanie brzmi po czym poznać kolbę gotową do zbioru ?
Czy są jakieś zewnętrzne oznaki czy trzeba sprawdzać rozbierając kolbę ?
Dodam, że kilka dni temu oderwałem najmniejszą z nich i ziarna ładne kształtne żółte i dały się zjeść na surowo, a środek ziarna w konsystencji był taki jak w ugotowanej kukurydzy.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja wysiałem koło domu jedno poletko kukurydzy i drugie na działce. Jedno jest z kukurydzy cukrowej, a drugie z pękającej
Sęk w tym iż nie pamiętam na żadne skarby, które to które
Wie ktoś jak rozróżnić? 

Blazeju ja daaaawno temu mialam pekajaca kukurydze i kolby byly mniejsze i ziarenka malutkie i jakby kolor bardziej pomaranczowy niz zolty.