Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mario726
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2014, o 10:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

Czyli jaki nawóz powinien zastosować? Póki co połowę ogórków opuściłem na ziemię ze sznurków żeby dać im więcej światła. Nie wiem czy ziemia jest taka zła. Obok rosła sałata i rzodkiewka i było wszystko w porządku.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Problemy z ogórkami, czyli to że nie rosną bądż gniją to efekt braku odpowiedniej pogody. Ogórki na prawidłowy rozwój potrzebują min 20`C i oczywiście deszczu w "przyzwoitych" ilościach. :wink:

A w samym maju były chyba ze 2-3 tygodnie całkowicie deszczowe z temperaturami do 10`C (a nawet słyszałam, że w niektórych regionach było tylko 3`C) - no to jak ten biedny ogórek ma rosnąć??
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

D3flo napisał
to mi ślimaki za jedna noc po tygodniu zeżarły
I właśnie przez te małe zmory robię rozsadę w doniczkach półlitrowych i wysadzam do ogródka jak się pokaże druga para liści właściwych. Na starsze rośliny ślimaki już nie reflektują. Mogą ewentualnie uszkodzić liścienie i to wszystko.
Pozdrawiam! Gienia.
mario726
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2014, o 10:31

Post »

ok dzięki za odpowiedzi. teraz ma być podobno kilka cieplejszych dni. Zobacze czy zaczną rosnąć gdy dostaną teraz więcej światła

Używaj częściej wielkich liter. Zdania zaczynamy wielką literą.
Moderator- jokaer.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Slimaki na pewno... Z rozsadą jest bezskutecznie... Jutro zobaczę, co się dzieje dalej :roll:
justynaalan
50p
50p
Od: 5 maja 2014, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie ! Niestety moje ogorki tak jak u was marne :( niektore wiedna i gina bo cos je podgryza a niektore po prostu sa marne. Dzsiaj 3 raz wysialam ale do kubeczkow zeby szybko w domu wykielkowaly . Moje pytanie jest takie czy mozna czyms spryskac pozniej bryle korzeniowa zeby to cos ich nie podgryzalo ? I czy nie jest za pozno na sianie ogorkow? Ponowne sianie... Dzięki za odp :) pozdrawiam .
Ps. Koper u mnie tez mszyce zjadly musialam siac drugi raz :(

Przepaszam modatorow za pismo ale pisze na tablecie:)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja również wysiałem kolejną partie :) Mam w planach wielkie zbiory, więc nie chce słyszeć pytań czy za późno na siew ;:306 Co do jakiegoś środka, to chyba czytałem, że podlewa się rośliny previcurem :)
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

gienia1230 pisze:D3flo napisał
to mi ślimaki za jedna noc po tygodniu zeżarły
I właśnie przez te małe zmory robię rozsadę w doniczkach półlitrowych i wysadzam do ogródka jak się pokaże druga para liści właściwych. Na starsze rośliny ślimaki już nie reflektują. Mogą ewentualnie uszkodzić liścienie i to wszystko.[/quote

Ja wpadłam na inny sposób aby ochronić swoje ogórki przed ślimakami. Sadzę 3-4 podkiełkowane nasionka i przykrywam połówką butelki po wodzie mineralnej. Wygląda to tak, że butelkę tnę na pół,,w tej części z dnem wypalam dziurki celem wentylacji. Kiedy pokażą się liscienie od czasu do czasu *wietrzę*. Po wyrośnięciu pierwszych listków zdejmuję okrycia, bo robi się ogórasom za ciasno a ślimaki takich podrośniętych już ni jedzą.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Jeju, czekam z niecierpliwością, aż moje ogórki wypuszczą liście właściwe. Obecnie siedzą w wielodoniczce, ale mam nadzieje, że już koło środy pójdą do gruntu. Potem już tylko opryski mlekiem, podlewane nawozem. Ogólnie słabo rosną, ale boję się wysadzić je do gruntu w fazie liścieni. No, chyba że można :?:
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje siedziały, zwijały się...Aż się zgniewałam i okryłam je agrowłókniną. Ruszyły aż przyjemnie popatrzeć. Agro wsparłam na krótkich patykach i tyle. Szkoda tylko że teraz nie wiem która odmiana gdzie rośnie bo dosiewałam ze 3 razy chyba.

Teraz jeszcze zachęcić mężusia żeby do tartaku po materiały na rusztowanie pojechał :wink:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

kama_80 pisze:
Teraz jeszcze zachęcić mężusia żeby do tartaku po materiały na rusztowanie pojechał :wink:
:D Też będę robić rusztowanie. Postanowiłem, że jutro sadzę. Mam Hermesa Skierniewickiego i Tessę. Też muszę trochę ich dostać. Będę trzymać je pod włókniną :wink:
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ja wczoraj posadziłam do gruntu rozsadę alladyna bo ogóreczki siane na początku drugiej połowy maja wzeszły w ilości 2/3 tego co posiałam... Dzisiaj sadzonki wyglądają ok, ciekawe co najbliższe dni przyniosą...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

U nas tak to wygląda na dzień dzisiejszy, wydaje mi się, że nie jest źle.
Za radą mądrych głów z forum, wysiałam ogórki na rozsadę i jestem bardzo zadowolona, z tych wysianych wprost do gruntu wzeszła może 1/10 :roll:
Pierwszy raz będziemy prowadzić ogórki po sznurkach, zobaczymy z jakim efektem ;:209
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zapowiada się nieźle ;:333
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dlaczego te sznurki są tak blisko siebie?Ogórki mogą mieć ciasno.Obydwa rządki spotkają się w środku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”