Fikus benjamin traci plamy!

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
werakrk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2014, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus benjamin traci plamy!

Post »

Witam.
Nabyłam ostatnio pięknego fikusa benjamina z liśćmi o białych brzegach, niestety od jakiegoś czasu nowe listki zaczęły się "wybarwiać" i brzegi zamiast białe są jasno zielone.
Dodam że fikus nie jest ani przelany ani przesuszony, zraszam go regularnie, stoi na południowym parapecie, rośnie szybko tylko mam problem z liśćmi..
Co zrobić by nie stracił białych brzegów?
Dodałam pare zdjęć ale niestety nie oddały one prawdziwego stanu liści, w rzeczywistości plamki są bardziej zielone a były takie ładne :cry: POMOCY!

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikus benjamin traci plamy!

Post »

Nie wiem ,czy to prawda, gdzieś wyczytałam,że ciapate zielenieją(znaczy białe nie jest białe tylko seledynowe) jak się je podlewa twardą wodą.Ale to nie moja teoria,wyczytane.
Pisane było w kontekście kwiatu skrzydłokwiata.
pablo33-33
100p
100p
Od: 13 mar 2013, o 17:25

Post »

Przyczn może być kilka,zmiana miejsca,i roślina musi się zaklimatyzowac,może jeszcze więcej słoneczka,a poza tym listki całkiem nie są zielone,więc fikus jest w "ciapki" i jest oki, ;:138
Pavlos
50p
50p
Od: 27 maja 2014, o 09:36

Post »

U mojej dziewczyny są bardziej białe liście gdy zapomni dłuższy czas je podlać. Może jednak za dużo ma tej wody?
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

ja też mam ciapkowatego beniamina i co najważniejsze, jego jedna gałąź ma liście ciemnozielone (w jednym kolorze)natomiast reszta liści jest biało-zielona lub zielono-zielona

Obrazek
także Twój również może być wybarwiony nierównomiernie ;:138
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

AsiuG, podobno takie jednolicie zielone pędy należy wycinać bo są one bardziej żywotne (w końcu więcej chlorofilu --> intensywniejsza fotosynteza --> szybszy rozwój pędów i tak w kółko) i mogą zdominować pędy barwne :roll:
Kuba
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

szkoda mi go obcinać, bo dzięki tej jednej gałązce jest niepowtarzalny ;:138 mam go od 3 lat i nie zauważyłam, aby akurat ta gałązka rozwijała się bardziej, niż pozostałe. A poza tym to jest mój jedyny beniamin, w którego wzrost, nie ingeruję. A mam ich 4 doniczki, w każdej od 3 do 5 drzewek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”