Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

W rodzinnych moich stronach na zielone świątki sadzą ogórki , a na stanisława groch , na pewno coś w tym jest , moja sąsiadka w wielki tydzień zawsze sieje warzywa i ma co roku :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje ogórki mają dopiero po 2 listki i obrzeża zaczęły żółknąć i pojawiają się jaśniejsze kropki, nie wiem czy to od ciągłych opadów czy już coś je dopadło. Wsadziłam 8 sztuk z czego zostało 3, ponieważ resztę połamała kotka i podgryzły ślimaki.
Pozdrawiam,
Kasia
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Moje ogórki z rozsady rosną ładnie, tylko jedna kępka ( trzy szt. ) padła, ale na drugiej grządce wysiane dwa tygodnie później to tagedia. Wykiełkowało tylko 7 sztuk, znowu zrobiłam rozsady i już kiełkują w szklarni , w małych doniczkach. A odmiana ta sama , z tej samej paczuszki - Julian. Czyli coś im w gruncie nie pasowało, może było im za zimno :?:
Pozdrawiam , Bożenka.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit U mnie ogórki to tragedia ...pierwszą turę siałam ok 10 maja, całe dwie paczki. Wykiełkowało może z 8 nasion. Dosiałam tydzień temu następna paczkę ,ale nasiona kupiłam w innym sklepie. Te praktycznie wykiełkowały wszystkie, ale siewki wyglądają nędznie :roll: Nie wiem ,ale ten rok dla moich ogórków jest ciężki. Natomiast strat pomidorów w tym roku jest jest super. :heja
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Mój śremski zwija pierwsze liscie pod spód. Liście właściwe wyglądają zdrowo :D Działkę mam odzyskaną po wieloletnim trawniku i przesypaną obornikiem przed zimą. Na grządce ogórkowej na wiosnę zasiałam łubin na przedplon, przekopałam go pod koniec kwietnia. Ogórki wysiałam po 10 maja. Oczywiście zdjęcia zrobię, teraz przykryłam je agrowłókniną. Na większości roślin widzę braki magnezu, czy ogórki też są wrażliwe na niedobór magnezu?

Na jaką wysokość robicie stelaż pod pionową uprawę ogórków? Muszę męża do tartaku wysłać :)
Pozdrawiam Jola
mario726
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2014, o 10:31

Post »

Witam. Jestem tutaj nowy i chciałbym wziąć udział w dyskusji. Mam pewien problem. Posadzilem ok 20 ogorki jakoś w kwietniu pod folią. Obecnie mają może już 50 cm lub wiecej , prowadze je na sznurkach. Liście poki co są ładne, ostatnio pojawiło się kilka plamek. Zawiązało się na nich dość dużo owoców i tu jest moj problem. Obserwuje male owoce juz od 2 tyg i ciagle są bardzo małe, jakby wcale nie rosły. Dwa małe ogorki znalazłem zgnite. NIe wiem od czego to zależy, czy od braku swiatla czy od braku owadow a moze od bliskiej obecnosci pomidorow. Zaznaczam że jest to moja pierwsza uprawa ogorkow w tunelu. W gruncie zawsze było OK. Co radzicie? Z góry dziękuje
Jedrzej
50p
50p
Od: 2 maja 2013, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie znam sie na ogorkach, ale z tego co piszesz to bym radzil uprawiac w gruncie.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Za dużo informacji nie podałeś, wg mnie mogą być niedożywione.
mario726
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2014, o 10:31

Post »

nie stosuje nawozów. ostatnio podlewam pokrzywami tylko. czy taki stan rzeczy może być spowodowany zbyt dużą gestoscią ogórków?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

mario726 pisze: Zawiązało się na nich dość dużo owoców i tu jest moj problem. Obserwuje male owoce juz od 2 tyg i ciagle są bardzo małe, jakby wcale nie rosły. Dwa małe ogorki znalazłem zgnite. NIe wiem od czego to zależy, czy od braku swiatla czy od braku owadow a moze od bliskiej obecnosci pomidorow.
To nie zależy od bliskości pomidorów. Mam ten problem co roku ale w gruncie (na sznurkach). U mnie ziemia fatalna, nawoziłam obornikiem. Dopiero gdy zaczęłam zasilać dolistnie nawozem interwencyjnym, wieloskładnikowym z dodatkiem wapna, małe ogóreczki ruszyły z kopyta. Były głodne. Ziemia u mnie to praktycznie kamyczki, i magnezu 3x ponad normę, nawet obornik niewiele pomógł.
Być może u Ciebie coś innego jest powodem, że ogóreczki nie rosną.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Ja też mam problem z ogórkami. Dosiewałam już dwa razy. Te co wschodzą, rosną słabo i umierają lub są skonumowane... Co robić?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Wolusia napisz jak to wygląda, gdy wyrosną. Czy je niszczy śmietka, ślimaki czy coś innego je podjada? Jak umierają to co się dzieje, czy robisz rozsady.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Ogórków nie będzie i basta. Raz siałem, pózniej nadsiewalem, pózniej sadziłem z wielodoniczki to mi ślimaki za jedna noc po tygodniu zeżarły, ale wracając od tego sadzenia intuicyjnie wiedziałem ze nic z tego nie będzie i wrzuciłem na waciki następne nasionka, tak ze znów dwie palety czekają na wysadzenie. Myśle ze tak do jesieni nie będę tylko podkielkowywał nasion i widział ogórki z tylko trzema liściami w wielodoniczce, moze koło sierpnia cos w końcu zjem. Koper za to jest ładny.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie najładniej rośnie kilka sztuk Kraka - siane bardzo szybko (chyba kwiecień albo koniec marca) pod oknem na dworze. Te z rozsad "stoją", ale jak na razie, i oby to było wszystko, padła jedna sadzonka. Za to kopru nie ma - wyrósł gęsto, jak miał kilka cm zaczął się skręcać (pewnie mszyca) i padł całkiem. Teraz od 3 dni cieplej, więc liczę, że będą te z rozsady rosnąć.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

http://www.uprawyekologiczne.pl/216_Smi ... ebowa.html

Odkąd uprawiam ogórki z rozsady śpię spokojniej :D . Po doświadczeniach roku ubiegłego teraz włóknina jest wsparta na kabłąkach. Nie straszny mi więc ani grad ani tropikalna ulewa. Ogórki zaś sznurkowe nakryte są butlami PET 5 l i rosną w cylindrach też z obciętych butelek. To też efekt doświadczeń ub. roku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”