Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Miałem taką samą sytuację !!!!!!!! ;:98
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Opinia jest taka że została tylko jedna sadzonka, spróbuj wkopać ze dwie najlepiej wyglądające.
Jeżeli jakieś liście zaczynają gnić warto je nawet przyciąć tam gdzie sie gnicie kończy lub cały liść, u mnie ściąłem 1/3 kilku liści i są już dlgo zielone i ładnie wygladaja tak naturalnie
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Kupiłam dzisiaj w markecie kawałek arbuza i jestem zachwycona. Niestety nasiona bardzo małe i nie są czarne, więc nie ma jak zebrać. Może ktoś przypuszcza jaka to może być odmiana: miąższ dość czerwony, bardzo słodki (nie pamiętam kiedy ostatnio taki słodki jadłam), skórka ok 5-7mm (łącznie z białym i potem już słodki miąższ), na zewnątrz ciemnozielony, jak się przyjrzeć to taka jakby mozaika, owoce ok 5-6kg (kupiłam 1/4 i ważyła ok 1kg). Takich arbuzów bym mogła mieć całe poletko... Niewielkie, pyszne, cienka skórka.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Podlałam moje podwinięte w rurkę kawony siarczanem magnezu i po tygodniu stwierdzam iż nic to nie dało. Przy podlewaniu zastosowałam też oprysk tym samym płynem ;:204 Tym samym siarczanem podlałam pomidory(liście dolne teraz są żółte pomiędzy nerwami) i albo skopałam stężenie albo powinnam wlać pod krzak po litrze wody. Bałam się jednak że przenawożę i tylko zaszkodzę roślinom. Dodam że stosuję praktycznie 2 razy w tygodniu gnojówki a to ze skrzypu, a to z mleczu czy z pokrzywy. Jak często można stosować podlewanie siarczanem? Zakupiłam też nawóz wieloskładnikowy dla pomidorów z firmy "Ogród start" i zamierzam nim także podlewać kawony. Oby się ruszyły w dobrym kierunku :D
Pozdrawiam Jola
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gnojówka dwa razy w tygodniu to za często a do tego jescze inny nawóz. Ja bym sie wstrzymał na conajmniej tydzień i dał im spokojnie rosnąć. Jak trzeba bedzie podłej je po prostu woda.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Oki :D
Może zwyczajnie mam hopla i muszę się umiaru nauczyć :D
Pozdrawiam Jola
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Zelazo26
50p
50p

Post »

U mnie od 5 dni są kwiaty męskie, a od dziś są żeńskie, pierwszy raz w tym roku będę próbował robić za pszczoły, może patyczkiem z watą przeniosę pyłek, jutro się kwiat rozchyli ten z zalążkiem arbuza, zrobiłbym kilka zdjęć ale tel. w domu został. 25 sztuk jest w ziemi i tylko w dwóch są kwiaty męskie i żeński, pierwsze jakie sialem. Mam jeszcze 25 sztuk w pojemnikach i tam już są kwiaty męskie i żeńskie, dwa tygodnie później siane, mają zaledwie 6 liści, różne odmiany. Przydałby się ul gdzieś blisko, heh.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Moje na razie pięknie rosną. :D Są co prawda jeszcze małe, ale przy takiej pogodzie.. ;:224
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
ewelkaa8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2013, o 01:22

Post »

Jak często podlewacie sadzonki po wsadzeniu do gruntu ? Czy sadzicie je na kopczykach/ górkach ?
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

A czy mrówki mogą zaszkodzić roślince? Bo chodzą po kwiatach moje arbuza. Czyż one zapylają? :D
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Moja arbuzy mizerne.
Sporo liści pożółkło, dostało czarnych plam, infekcja mączniaka.
Ale mam nadzieje, że teraz przy tych upałach ładnie pójdą do przodu i coś jednak będzie z uprawy :)
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

W tym roku chyba będzie lipa z arbuzów..
Przez te deszcze padło mi 40% sadzonek a nadają znów deszcze. Trzeba będzie za rok pomyśleć o jakiś palikach i przykrywaniu jakąś folią.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

U mnie w tym sezonie też różowo nie jest.
Część sadzonek padło na zgorzel, sporo załatwiły drutowce, a te które jeszcze żyją mają mączniaka... ;:223
Pozdrawiam, Jacek
Zelazo26
50p
50p

Post »

Bioy Ty w tamtym roku też mówiłeś o mącznika, czy roślinie udało się zwalczyć i przetrwała roślina? Chyba u mnie też mączniak, wilgotność się dużo zmniejszyła więc przyhamuje trochę narastaniem tego syfa

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”