Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Czy może. Każde zranienie, pęknięcie, skaleczenie jest groźne. Po pierwsze jest to źródło zakażeń rośliny a po drugie pamiętaj że pędem idą wszystkie składniki pokarmowe. Dynia ma zdolność zasklepiania pęknięć. Musisz tylko je złączyć razem i na jakiś czas owinąć jakaś taśmą (najlepiej z materiału)
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Marku to jak Ty wysadziłeś te sadzonke, skoro pękła Tobie łodyga pod liścieniami?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
No wsadziłem ją o połowę głębiej niż rosła. A ona sobie pękła
Taaak, wiem Błażeju, że zaraz na mnie nakrzyczysz, ale zapomniałem o posadzeniu ich "pod liścienie". Myślę, że skoro sama roślina to sobie zrobiła, to chyba nie powinno się nic stać. Bo kto niby działa na własną zgubę ?
A z tym zrośnięciem.. Pęknięcie jest "rozwarte", więc usiłowanie jego złożenia jest raczej złym pomysłem..
Czyli Niech się dzieje wola nieba..

A z tym zrośnięciem.. Pęknięcie jest "rozwarte", więc usiłowanie jego złożenia jest raczej złym pomysłem..
Czyli Niech się dzieje wola nieba..

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- BobejGS
- Kontakt:
Pęknięcie pęknięciem, a rozwarcie łodygi rozwarciem. Tak jak pęknięcie można złączyć tak rozwarcia się nie powinno. Tylko pytanie jak to faktycznie wygląda. Miałem rozerwane pędy i one rosły sobie bez żadnego uszczerbku. Co do wsadzenia do gruntu, to każde warzywo, uprawiane z rozsady, które się wyciągnęło, staramy się niwelować przy wysadzeniu do gruntu wsadzając głębiej, bo wiadomo że długa łodyga to tylko kwestia czasu jak się złamie
Nie będę nikogo wyzywać Marku. po prostu określe swoje zdanie i tyle
Także ważne jest dla mnie jak to wygląda
Wtedy coś może podpowiem albo ktoś inny 

- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Doooobra tam.
Najważniejsze, że zielonym do góry i że rośnie.. szybko..
Jeśli by coś jej to szkodziło, to by nie wyglądała tak zdrowo - na moje oko. 

Pozdrawiam Marek
Dzięki Blażeju za rady a propos moich dyń, wieczorem opryskałam dwie nawozem uniwersalnym (NPK 8.8.8 nie mam mozliwosci florovitowych...a nie mogłam wcześniej dopytać czy to właściwy skład ) a dwie HT i teraz obserwacja.
Gratuluję pierwszych owoców
!
Gratuluję pierwszych owoców

- BobejGS
- Kontakt:
Marku chodzi o to czy ta łodyga pod liścieniami jest długa czy krótka. Bo od tego zależy jej dalszy los. I jak faktycznie wygląda to pęknięcie, aby wiedzieć jak dalej ją zabezpieczyć.
jondi Podałem florovit uniwersalny nie bez powodu. Podparłem się wypowiedzią jokaer o możliwym nadmiarze fosforu przy braku żelaza. A jak wiadomo uniwersalny fosforu nie zawiera a żelazo owszem, więc powinien pomóc. Teraz pytanie czy ten Twój ma żelazo w składzie, bo inaczej może nie pomóc a nawet zaszkodzić.
jondi Podałem florovit uniwersalny nie bez powodu. Podparłem się wypowiedzią jokaer o możliwym nadmiarze fosforu przy braku żelaza. A jak wiadomo uniwersalny fosforu nie zawiera a żelazo owszem, więc powinien pomóc. Teraz pytanie czy ten Twój ma żelazo w składzie, bo inaczej może nie pomóc a nawet zaszkodzić.
0.02% żelaza ale fosfor też ma...
- BobejGS
- Kontakt:
na pewno nie dać sobie spokój
Musisz sprawdzić czy to pęknięcie nie jest w jakimś newralgicznym punkcie i podczas wiatru nie będzie się powiększać. Najlepiej byłoby jakoś to zabezpieczyć. Dziwi mnie jednak że tyle jest z pęknięciem pędu problemów. Sadzonke sadzimy, Jeśli się wyciągnęła głębiej aby tego uniknąć ale to nie jest koniec tematu. Trzeba ją obserwować żeby wrazie zbyt intensywnego wzrostu lub nocnego wiatru, zrobić podpory aby umożliwić jej jak najmniej drastyczne klapnięcie na glebę. W przeciwnym wypadku pęknie, nie ma zmiłuj
Na pęd główny też trzeba uważać, bo rośnie zbyt szybko i złe jego ułożenie też może się skończyć pęknieciem łodygi, gdy zaczną pokazywać się i rosnąć pędy boczne.

Dzięki BOBEJGS.Dynia osłonięta z 3 stron parawanem(kierunki silnych wiatrów).Pęd zabezpieczony był w 2 miejscach krzyżowo ale M wyjął do zrobienia zdjęć-fotograf amator.Pojadę to ponownie zabezpieczę.Gdybym wsadziła idealnie pod liścienie problem by nie zaistniał,ale cóż-stało jak się stało,będę działać.
- BobejGS
- Kontakt:
Teraz właśnie jest najgorszy moment, czyli ten w którym sadzonka intensywnie rośnie i dąży do płożenia się
Później już z górki 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- BobejGS
- Kontakt:
Ładne krzaczki
Teraz krzaki dostaną słońca i ciepełka, to wszystkie ruszą z kopyta