Mój ogród - początki
Re: Mój ogród - początki
Lilie możesz spokojnie możesz sadzić między liliowcami. Świetnie się komponują i kwitną w tym samym czasie.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dużo masz planów, czytam
Oby udało się zrealizować jak najwięcej!
No właśnie - lilie i liliowce kwitną w tym samym czasie, dlatego nie radziłbym ich sadzić razem (sorki Aniu). nawzajem z sobą konkurują, w efekcie czego i jedne i drugie trochę tracą na urodzie ("gryzą się"). Natomiast warto sadzić je w okolicach irysów, bo następują po sobie kwitnienia. A i warunki glebowe lepsze.

No właśnie - lilie i liliowce kwitną w tym samym czasie, dlatego nie radziłbym ich sadzić razem (sorki Aniu). nawzajem z sobą konkurują, w efekcie czego i jedne i drugie trochę tracą na urodzie ("gryzą się"). Natomiast warto sadzić je w okolicach irysów, bo następują po sobie kwitnienia. A i warunki glebowe lepsze.
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Robercie Ale pięknie dalii z marketu urósł pączek kwiatowy
Żółta różyczka ślicznego ma pąka kwiatowego
Znalezione siewki malw na sklaniaku śliczne. Kabaczki, jakie zdrowe mają listeczki.
Jak dorodna sałata, Cebulki, Kapusta czerwona pięknie rosną.
Seler, jaki ładniutki. Ogórki ślicznie rosną. Słoneczniki piękniutkie.
Jaki ładniutki Pan Pomidorek
Irysek Shadow Warrior, Kevin's Theme przepiękne
Irysek Thornbird piękny
Piękne razem wyglądaja Iryski. Piękna posiadasz kolekcję Irysków
Widzę ze żółciutka różyczka ma kilka pączków kwiatowych. Ślicznie przesadzone malwy

Żółta różyczka ślicznego ma pąka kwiatowego

Znalezione siewki malw na sklaniaku śliczne. Kabaczki, jakie zdrowe mają listeczki.
Jak dorodna sałata, Cebulki, Kapusta czerwona pięknie rosną.

Jaki ładniutki Pan Pomidorek

Irysek Shadow Warrior, Kevin's Theme przepiękne

Piękne razem wyglądaja Iryski. Piękna posiadasz kolekcję Irysków

Widzę ze żółciutka różyczka ma kilka pączków kwiatowych. Ślicznie przesadzone malwy
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Malwy posadzone do gruntu...teraz pokażą swoje wdzięki. Za rok będą kwitły. 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja podobnie zapałałam miłością do irysów ostatnio, dzisiaj oglądałam ofertę w sklepie internetowym i trochę mnie ostudziło (ceny). Ale i tak rekordowe dla mnie były ceny sasanek (30zł)
Cóż, wolę kupować od forumowiczów - już zamówiłam wysokiego białego irysa 

Cześć wszystkim.
Anna55 Nie wiem właśnie co tu zrobić. Może nawet będzie trzeba zrobić nowe miejsce dla cebulowych, malutką rabatkę.
JacekP Chciałbym, aby rabatka irysów składała się tylko z nich. Gdyby wystąpiły tam jeszcze lilie, to było by tłoczno.
Paulii Dziękuję za milutkie komentarze, dodają ochoty do pracy w ogrodzie i pielęgnowania roślinek w nim.
PEPSI Malwy są niesamowicie duże, aż nie wiem dokładnie kiedy takie duże porosły. Za rok pewnie zakwitną. Najważniejsze, że w dobrym czasie je przesadziłem i listkom nic nie jest.
sara44 Z różami mam co roku kłopoty, ale co roku kupuję nowe i się nie poddaje. Ta będzie żółciutka, śliczna.
Dzięki. Te kwiaty są cudowne po prostu. Wadowiczanin miał tak dużo pąków wczorajszego dnia, że aż się przechylił na bok i kłącze jest luźne. Będę musiał go głębiej zasadzić po przekwitnięciu.
Bufo-bufo Najlepiej zakupić od forumowicza lub osoby, której można uwierzyć. Ceny internetowe w niektórych sklepach są dosyć tanie, bo w granicach 8-12 zł, a przesyłka wynosi 11-13 złotych, to zależy od kilogramów paczusi.
Kupno od forumowiczów jest w 100% najlepszym wyborem.
W tym roku sobie powybierałem dużo irysków od kilku osób.
Czekam teraz do wakacji na ich dostępność.
Pozdrawiam.

Anna55 Nie wiem właśnie co tu zrobić. Może nawet będzie trzeba zrobić nowe miejsce dla cebulowych, malutką rabatkę.
JacekP Chciałbym, aby rabatka irysów składała się tylko z nich. Gdyby wystąpiły tam jeszcze lilie, to było by tłoczno.
Paulii Dziękuję za milutkie komentarze, dodają ochoty do pracy w ogrodzie i pielęgnowania roślinek w nim.

PEPSI Malwy są niesamowicie duże, aż nie wiem dokładnie kiedy takie duże porosły. Za rok pewnie zakwitną. Najważniejsze, że w dobrym czasie je przesadziłem i listkom nic nie jest.
sara44 Z różami mam co roku kłopoty, ale co roku kupuję nowe i się nie poddaje. Ta będzie żółciutka, śliczna.
Dzięki. Te kwiaty są cudowne po prostu. Wadowiczanin miał tak dużo pąków wczorajszego dnia, że aż się przechylił na bok i kłącze jest luźne. Będę musiał go głębiej zasadzić po przekwitnięciu.
Bufo-bufo Najlepiej zakupić od forumowicza lub osoby, której można uwierzyć. Ceny internetowe w niektórych sklepach są dosyć tanie, bo w granicach 8-12 zł, a przesyłka wynosi 11-13 złotych, to zależy od kilogramów paczusi.
Kupno od forumowiczów jest w 100% najlepszym wyborem.
W tym roku sobie powybierałem dużo irysków od kilku osób.
Czekam teraz do wakacji na ich dostępność.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Robert.
Miałam ten sam dylemat co ty ale po dłuższym zastanowieniu doszłam do wniosku,że sama rabata z cebulowymi to niezbyt dobry pomysł, gdyż po kwitnięciu gdy zółkną liście wygląda to niezbyt dekoracyjnie. Lilie mam obsadzone z przodu liliowcami i troszkę zakrywają te sterczące łodygi , które trzeba zostawić po przekwitnięciu kwiatów aż do uschnięcia. W moim malutkim półkolu zrobiłam kompozycję w tonacjio ciepłej. Z tyłu omarańczowe lilie i zółte liliowce. Kwitną jednocześnie i wygląda to super. Druga liliowa rabatka jest w tonacji różowej i pod liliami rosną liliowce w tonacji różu oraz jasne z oczkem.
Tulipany będę sadzić jesienią między liliowcami. Akurat jak przekwitają tulipanki to pojawiają się liście liliowców, które zasłaniają pożółknięte liście tulipanów.Podpatrzuyłam to u u Tadka na forum (tade-k).Kwitnące tulipanki wśród zielonych listków liliowców wyglądają super!
Tulipany będę sadzić jesienią między liliowcami. Akurat jak przekwitają tulipanki to pojawiają się liście liliowców, które zasłaniają pożółknięte liście tulipanów.Podpatrzuyłam to u u Tadka na forum (tade-k).Kwitnące tulipanki wśród zielonych listków liliowców wyglądają super!
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Robert, Ty znawca irysów jesteś, to proszę podpowiedz mi, co mam teraz zrobić z tymi przekwitłymi? Wycinac te pędy, czy dać uschnąć. Przyznam, że mi się bardzo już nie podobają i chyba wolałabym je dziabnąć.
Anna55 Skoro twierdzisz, że można połączyć cebulowe z liliowcami, to zobaczę. Na przód niższe cebulowe, a przy liliowcach lilie w danym kolorku. Dziękuję za pomysł. Jesienią muszę zobaczyć z pewnością.
PEPSI Ja i znawca irysów. No bez przesady. Zwykły ogrodniczek posiadający kilka odmian.
U mnie też już w tym tygodniu poprzekwitały irysy.
Szczerze pisząc, to ja zostawiam te zeschłe pędy tydzień od przekwitnięcia, aby potem ściąć.
Też mi się nie podobają te suche pędziki, no ale ten tydzień posiedzą jeszcze.
Jeżeli jednak krzyżowałeś irysy jakieś i chcesz w efekcie jakieś nasiona zebrać, chociaż ja w tych sprawach jestem ciemny, więc dokładnie nie wiem co i jak, to powinieneś chyba długo poczekać. Jeżeli nie, to myślę, że niedługo będzie można skrócić pęd. Na jesień ja na przykład będę wykopywał i dzielił iryski, w tym czasie też przytnę im liście i resztę pędu.
Nie wiem nawet, czy dobrze myślę, radzę i postępuję z tymi kwiatami, więc wiesz.
Jutro wstawię z rana skromne zdjęcia po koszeniu trawy. Ogród wygląda znowu jak należy, chwastów brak, a ja zmęczony.
Przynajmniej ogarnąłem do końca rabatkę z irysami i zrobiłem miejsce dla dobrych 20 kłączy.
Na przyszłość się przyda, teraz muszę coś z tych kwiatów zamawiać.
\
Burza się zbliża i to potężna jak widać. Dudni nieźle.
Trzeba się zwijać.
POZDRAWIAM

PEPSI Ja i znawca irysów. No bez przesady. Zwykły ogrodniczek posiadający kilka odmian.

U mnie też już w tym tygodniu poprzekwitały irysy.
Szczerze pisząc, to ja zostawiam te zeschłe pędy tydzień od przekwitnięcia, aby potem ściąć.
Też mi się nie podobają te suche pędziki, no ale ten tydzień posiedzą jeszcze.
Jeżeli jednak krzyżowałeś irysy jakieś i chcesz w efekcie jakieś nasiona zebrać, chociaż ja w tych sprawach jestem ciemny, więc dokładnie nie wiem co i jak, to powinieneś chyba długo poczekać. Jeżeli nie, to myślę, że niedługo będzie można skrócić pęd. Na jesień ja na przykład będę wykopywał i dzielił iryski, w tym czasie też przytnę im liście i resztę pędu.
Nie wiem nawet, czy dobrze myślę, radzę i postępuję z tymi kwiatami, więc wiesz.

Jutro wstawię z rana skromne zdjęcia po koszeniu trawy. Ogród wygląda znowu jak należy, chwastów brak, a ja zmęczony.
Przynajmniej ogarnąłem do końca rabatkę z irysami i zrobiłem miejsce dla dobrych 20 kłączy.

Na przyszłość się przyda, teraz muszę coś z tych kwiatów zamawiać.

Burza się zbliża i to potężna jak widać. Dudni nieźle.
Trzeba się zwijać.
POZDRAWIAM

Pozdrawiam, Robert.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Robercie kocham malw , ale co kupie to wchodzi Mikołajek a nie malwa
Piękny irys ten trzeci od góry

Piękny irys ten trzeci od góry

e-babcia Ja miałem starą żółtą, lecz zimy tej nie przetrwała. Nasiona zebrałem od innych malw, które są niekiedy nawet na rowie...
Zdjęcia z ogrodu. Fotografuję jeszcze iryski, przekwitają, więc trzeba się nacieszyć.
--- Dalia, jest bardzo mała.
--- Najmniejsza z moich lilii ma nawet pączek.
--- Skupisko lilii.
--- Magnolia z Biedronki. Nacieszyć się nie mogę, iż tak urosła z małego patyczka.
--- Skalniakowe.
--- Iryski niskie od Geni.
--- Shadow Warrior
--- Thornbird
--- Także Thornbird
--- Powoli wychodzi pęd irysa, chyba Solar Fire.
--- Kawałek rabaty z irysami, niestety niektórych nie ująłem.
Pozdrawiam.

Zdjęcia z ogrodu. Fotografuję jeszcze iryski, przekwitają, więc trzeba się nacieszyć.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Robert.
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Robercie Twoje irysy zachwycają ale ja czekam na lilie
kocham te kwiaty 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iryski piekne,moje już w większości przekwitły
Ja też czekam na rozkwit lili i liliowców

Ja też czekam na rozkwit lili i liliowców

Witam Anie.
Lilie i liliowce są cudowne.
Też na nie czekam, u lilii już pączki robią się coraz większe, a liliowce wypuszczają długawe pędziki, na których można zauważyć moc pąków.

Lilie i liliowce są cudowne.
Też na nie czekam, u lilii już pączki robią się coraz większe, a liliowce wypuszczają długawe pędziki, na których można zauważyć moc pąków.

Pozdrawiam, Robert.
Dziś dokładniej przypatrzyłem się irysom. Dostają żółtych liści niektóre, poza tym te, które kwitły mają bardzo mało liści, wręcz może 3 i pęd. Obawiam się o nie. Co o tym myślicie?
Musiałem też dzisiaj wykopać wiosenne cebule i je przemyć oraz wkopać canne do gruntu, gdyż w donicy miała chyba ciasno i odbariwły się 2 liście jednej na żółto. Chyba jej nic nie będzie, druga jest zdrowiutka i rośnie wspaniale.
Musiałem też dzisiaj wykopać wiosenne cebule i je przemyć oraz wkopać canne do gruntu, gdyż w donicy miała chyba ciasno i odbariwły się 2 liście jednej na żółto. Chyba jej nic nie będzie, druga jest zdrowiutka i rośnie wspaniale.

Pozdrawiam, Robert.