Witam,
Przeszedłem się dziś po działce z telefonem i oto co ujrzałem: te były z wolnego wybiegu a teraz z foliaka:
mam nadzieję iż od poniedziałku i wszystko zacznie szybciej rosnąć
Grzes13 piękne krzaczki, czy mi się tylko wydaje, czy jeden z nich był zimowany i przycięty ?? Jeśli tak, proszę opisz jakie warunki zapewniasz papryczkom w zimie
Sahe masz rację dwa krzaczki są z zeszłego roku. Krzaczki trzymałem w domu z normalnych warunkach około 20 stopni w dzień 2-3 mniej w nocy. Niestety część krzaczków zniszczyły koty. Miałem również około 50 sadzonek w piwnicy ale niestety nic z tego nie wyszło. To był mój pierwszy rok przygody z paprykami więc może z roku na rok więcej się uda przechować.
A jedno spostrzeżenie na pewno trzeba maksymalnie ograniczyć podlewanie w zimie.
Dzięki za informacje, zamierzam przezimować 4 sztuki chilli NN, może się uda ;) w przyszłym roku startuję z odmianami najostrzejszymi, jak nasiona wykiełkują to szkoda byłoby zmarnować sadzonki przez zimę, zresztą na takich kilkuletnich można też spodziewać się obfitszych plonów zapewne !! Widziałam w google papryki w donicach, całkiem spore "drzewka" z nich porosły, z masą owoców
Wiesz ta roślinka która ma największe owoce to prawdopodobnie słodka Del Piquillo za jakiś miesiąc będą już dojrzałe owoce.
Ale przechował mi się ładne Piri Piri (owocowało do końca stycznia), Filius Blue - ozdobna jednakże owocki jadalne jak dojrzeją to ostre, Chiltepin, Habanero Red, Jalapeno Range i Chili Satans Kiss.
Ładnie trzymały się Habanero Chocolate i Mustard jednakże koty były bardziej uparte.
W Li-lu jest tydzień azjatycki.Wśród wielu przypraw jest saszetka z papryczkami chili w całości.Strączki o długości 2,5-3 cm.Co to może być za odmiana i czy warto kupić dla nasion?
No cóż, koty, ja co prawda nie posiadam czworonogów. Wystarczy, że na balkonie gołębie zadziobują mi sukcesywnie graptopetalum ...
Chili z lidla ?? Nie lepiej zamówić na allegro opisane dokładnie nasiona za śmieszne pieniążki, mnogość odmian, kolorów, kształtów, zamiast bawić się w jakieś NN z marketu ?? Ja mam w tym roku chili NN z targu krzaczki, niby cieszą, ale tez do konca nie wiem czego się spodziewać i tu jest pies pogrzebany ;)
Cześć piękne macie juz krzaczki z owocami moje dopiero zaczynają kwitnąć Jak nawozicie takie krzaki sadzone w doniczkach? Jakiś nawóz w płynie czy w granulkach? Jaki najlepiej? W moich krzakach zaczęły z głodu żółknąć dolne liście a góra, znaczy najmłodsze listki robią się bardzo jasno zielone
Ja nawożę moje papryczki chili nawozem Substral do pomidorów, w sklepie sprzedawca powiedział mi, że pomidor i papryka mają identyczne wymagania co do składników, głownie w potas. Jeśli chodzi o nawożenie, sypię na oko (tak z łyżeczkę) do butelki 2 litrowej, podlewam krzaczki, a następnie uzupełniam kolejną taką butelką już bez nawozu rosną jak szalone i mają moc kwiatów !!