Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz I

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Zablokowany
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz I

Post »

Dokładnie jak w temacie - bardzo chciałabym założyć akwarium.Niestety kompletny ze mnie laik w tej dziedzinie.
Wybrałam tylko miejsce,wymiary(80x35x40) i litraż(112).
Dzięki Ilonce(chcę Jej bardzo podziękować za wielką cierpliwość do mnie) dowiaduję się coraz więcej,ale chciałabym usłyszeć także Wasze opinie,porady i wskazówki na co zwrócić szczególną uwagę,co jest bardziej,a co mniej istotne.
Chciałabym,by moje akwarium nie miało za wiele roślinek,ale by były i zielone i czerwone.Na środku wymarzyłam sobie skałę,dno z jasnego żwirku(ale nie wiem,jakiego),a rybki?Ilonka podpowiedziała mi na początek molinezje,mieczyki,kiryski (no i cudnego bojownika wraz z haremem).
Bardzo proszę,pomóżcie!
Załączam zdjęcie miejsca na baniaczek:
Obrazek
I niecierpliwie czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogę podpowiedzieć, że dla bezpieczeństwa zanim postawisz tam "baniaczek" połóż dla bezpieczeństwa cienki kawałek styropianu lub jeśli masz taką możliwość jakąś płytkę korkową lub piankową. Dzięki temu nacisk akwa na cegły będzie równomiernie rozłożony i zabezpieczy to akwa przed ewentualnym pęknięciem.
Co do żwirku to ładnie się prezentuje żwir koralowy, lecz niestety jest on droższy niż taki zwykły.
Co do dekoracji to ja preferuję korzenie. Poza tym, że ich ciemna barwa fajnie kontrastowałaby z jasnym podłożem to dodatkowo jeśli planujesz trzymać zbrojniki jest to dla nich źródło celulozy - u mnie korzeń "schudł" już tak, że niedługo będzie się kruszył i będzie trzeba kupić nowy ;) Przy roślinkach kolorowych musisz pamiętać, że trzeba im zapewnić troszkę więcej światła, więc trzeba kupić odpowiednio silne świetlówki.
Mam tylko jedno pytanko - jakie tło zamierzasz wstawić do akwarium? Najprostsza metoda to gotowa fototapeta, jednak aby akwa miał naprawdę super wygląd można też kupić gotowe tło strukturalne (niestety dość kosztowne).
Zestaw rybek Ilonka podała ci świetnie dobrany dla początkującego akwarysty. Od siebie dołożyłbym jeszcze gupiki, bo są bardzo łatwe w hodowli, łatwo i na potęgę się rozmnażają, przy czym potrafią być naprawdę kolorowe.

I powodzenia w hodowli rybek i mnóstwa przyjemności w pracach przygotowawczych a potem radości z oglądania rybek ;)
Dawid
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Kingo- od lat mam akwarium.Mam trochę doświadczenia.Chętnie się nim podzielę.I na wstępie powiem, że czym większy zbiornik, tym mniej kłopotu-zwłaszcza z glonami i starzeniem się wody.Pytaj-postaram się odpowiedzieć i pomóc.
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

możesz też przygarnąć platki - ładne kolorowe odmiany można zdobyć, od pomarańczowych po niebieskie ;)

a u mnie pod akwarium jest karimata ;)

rośliny bordowe istotnie są trudne ze względu na wymagania świetlne, ale są dostępne odpowiednie świetlówki
np z przodu power-glo, a z tyłu flora-glo
Anka
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Jeju,bardzo Wam dziękuję,że pomożecie!
Dawidzie ja właśnie marzę o tle strukturalnym,jutro jadę po baniaczek do producenta,a że ma on i tła,to ....kto wie :lol:
Korzeń powiadasz?Hmmm,myślałam o jakimś głazie...ale właśnie dziś widziałam bardzo ciekawy korzeń...
Judyto w razie pytań - dzięki.
Aniu,a co to te platki?Rybki tak się nazywają?
A to zestawienie świetlówek chyba odgapię :oops:
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Jeśli mogę coś "na początek " doradzić, to nie baw się w korzenie w pierwszym etapie przygody akwarystycznej. Nie wszystkie się nadają i nawet te ze sklepu akwarystycznego trzeba odpowiednio przygotować.Nie wszystkie ryby i rośliny lubią wodę z garbnikami.Na "początek" wybierz łatwe ryby, najlepiej żyworodne- mieczyki, gupiki, molinezje-dużo radości i satysfakcji, kiedy zaczynają się rozmnażać i stadko się powiększa. :wink:
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02

Post »

Kiniu, platki to gatunek rybek, mniejsze niż mieczyki, a niektóre podobnie ubarwione, łatwe w hodowli i rozmnażaniu,

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a świetlówki w takiej konfiguracji są super i każdy w sklepie Ci tak poleci ;)
i w opozycji do Judytki, polecam korzenie, ładne, efektowne
tylko trzeba nad nimi popracować coby nie pływały - pytaj o to tego od kogo kupujesz- co zrobić, żeby były na dnie - czy trzeba wygotować i czy z solą... bo jak on nie wie to sobie daruj to źródło...

ps. Julka zdrowsza?
Anka
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Wiecie co,ja jednak skałę chyba kupię...
Dawidzie,ja dostanę gratis do akwa matę :D .A co do korzenia(ciemne na jasnym)-gdzieś wyczytałam,że takie kontrasty nie są dla rybek wskazane...
Aniu,wczoraj pół wieczoru męczyłam Anolkę i Ona znalazła mi te platki.Normalnie zakochałam się w nich :D
No,a świetlówki...hmmm...zobaczę najpierw,jakie koszty...co bym z torbami nie poszła :wink:

Jula lepiej-dzięki(od czwartku na antybiotyku,więc wiesz....)... :D
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

:oops: :oops: :oops: Tosieńko, ja na prawdę lubię się tym zajmować - więc to dla mnie sama radość. Fajne jest nawet to, że czasem trzeba się o coś pospierać - o paletki na pierwsze akwa :lol:
Gupiki też świetnie się nadają, ale pamiętaj by nie przesadzić z ilością rybek :D I nie powinny być w tym kolorku co bojownik, zwłaszcza, że nie planujesz wielu roślin. Może je odbierać, ze względu na kolorowe welonowe płetwy za swojego konkurenta. Dla bojownika zorganizuj roślinkę pływającą po powierzchni, da mu schronienie, i możliwość budowania gniazda - fajna jest pistja. Odradzam rzęsę - trudno ją opanować. Dla glonka koniecznie jakaś kryjówka - będzie wyłaził raczej wieczorkiem.
Korzenie to nie problem w razie czego - powiem Ci jak się z nimi obejść. Przewałkowałyśmy już wiele tematów, ale jak masz pytania śmiało pisz. :D
Właśnie jestem na etapie zakładania moich 11l :D
Przy ostrym świetle jasne podłoże dobrze jest w kilku miejscach przykryć czyms ciemnym, żeby nie oślepiało rybek. :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

zawsze byłem zwolennikiem pielęgnic
są gatunki łatwe nawet dla początkujących
a przyjemność oglądania tarła ryb,podchowu i opieki rodziców nad wylęgiem jest nie do opisania
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko akwarium ma być po części dla dziecka, dlatego fajniej kilka kolorowych rybek. A na tym lit. można wpuścić co najwyżej 1 parkę lub 1 haremik :wink:
jackon
500p
500p

Post »

bez problemu można dobrać kilka gatunków pielęgnic
np. z biotopu Tanganiki
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam inne zdanie, to troszkę trudna sprawa jak na pierwsze akwarium - chociażby odpowiednie parametry wody :roll: W 112 l nie wcisnęłabym kilku gat. pielęgnic. Tanganika może mieć ciaśniej niż inne, ale cóż - każdy wybiera to co woli :lol:
Moje barwniaczki na 112l czuły się ciasno - podczas tarła :roll:
jackon
500p
500p

Post »

akurat jeżeli chodzi o parametry wody,to z Tanganiką mamy najmniejsze problemy
a widok kilku małych par z rodzaju Lamprologus jest niesamowity :)
pozdrawiam
Jacek
jackon
500p
500p

Post »

zapomniałem dodać, hodowcy rozmnażają barwniaki w akwariach 5-10 litrowych,zreszta ja też tak robiłem,ale było to 20 lat temu :)
pozdrawiam
Jacek
Zablokowany

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”