Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Lekcja poglądowa dla Mietka na jego prośbę ..Oto same kwiatki

Adenium nr 1
Obrazek wczorajszy

Obrazek kilkudwudniowy

Obrazek najstarszy

Obrazek ok, 10 dniowy

Adenium nr 2------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obrazek najświerzszy-może 3 dniowy

Obrazek trochę starszy

Obrazek

Obrazek najstarszy z kwiatków widoczny ,spadający słupek.

Zauważcie,że ten pierwszy nie posiada takiej korony przy samej gardzieli jak ten drugi.I jeszcze jedno ten pierwszy(-bez wyraźnej korony )jest dużo większy od drugiego..
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Dziękuję za dedykowane dla mnie fotek myślę, że nie tylko mnie się podobają kwiaty na nich eksponowane ;:215 . O takie mi chodziło, chciałem porównać z kształtem kwiatów na moich, które w tym roku kwitły.
Obrazek najświerzszy-może 3 dniowy
- o taką fotkę chciałem zobaczyć. Budowa tego kwiatu, szczególnie jego środkowa część, bardzo różni się od budowy kwiatów na moich Adenium. Ten kwiat ma bardzo wyraźnie wyeksponowaną środkową część (nie wiem jak to się "naukowo" nazywa), która znacznie uwidacznia piękno tego kwiatu. Kwiaty u moich kwitnących roślin, miały również zaznaczoną środkową część, ale nie były tak "rozrośnięte jak w tym kwiatku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Czy ktoś z Was stosował może korę sosnową jako składnik podłoża do Adenium?
Trafiłam dziś na jedną ze stron internetowych, gdzie poleca się właśnie korę jako jeden ze składników podłoża..
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś z Was stosował może korę sosnową jako składnik podłoża do Adenium?
- osobiście nie stosowałem ale uważam, że jeżeli będzie to kora dobrze przekompostowana, to zapewne będzie dobrze wpływać na wzrost Adenium.
Dzisiaj jedno dwuletnie Adenium obesum, które uprawiałem w hydroponice, postanowiłem przesadzić do organicznego podłoża. Roślinę wyjąłem z granulatu, przy okazji zrobiłem fotki jak wyglądają jej korzenie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- spora część korzeni tych drobniutkich, które bardzo przerosły keramzyt i "knoty" podające wodę do podłoża uległa oderwaniu, nie było sposobu, żeby oddzielić korzenie bez częściowej ich utraty. Roślina wytworzyła bardzo dużą ilość młodych korzeni, które bardzo przerosły dolną warstwę granulatu i "knoty", zarówno tą ich część, która była obsypana granulatem, jak również przerosły do dolnego pojemnika.
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Przekompostowana mowisz...czyli nie taka,ktora sypie sie pod iglaki?

Co do pokazanego Adenium-super kaudeks! Widać,że roślinie niczego nie brakuje,korzenie zdrowiutkie.
Hydro "daje rade". Masz zamiar wyeksponować te "nogi" ponad podłoże?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przekompostowana mowisz...czyli nie taka,ktora sypie sie pod iglaki?
- tak, przekompostowana i to dobrze. Świeża, taką jak obsypuje się podłoże wokół iglaków, zawiera zbyt dużo żywicy, która raczej nie będzie służyć Adenium.
Masz zamiar wyeksponować te "nogi" ponad podłoże?
- oczywiście, ale to wyeksponowanie rozłożę na m/w dwa lata lub dłużej. Górna część rośliny jest "bardzo ciężka", zbyt mocno podnosząc roślinę nad podłoże musiałbym ją w jakiś sposób stabilizować = podtrzymywać w pionie. Jak wyrosną nowe młode korzenie, przerosną podłoże, będzie łatwiej utrzymać roślinę w pionie.
Mieczysław
KazMax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 16:32

Post »

Niestety moje Adenium dość szybko "umiera"...na każdej gałązce pozostały 1-3 liście i schną dalej. Kombinuję już na wszystkie sposoby, siedzę godzinami w necie w poszukiwaniu rozwiązania i nie mam pomysłu. Dziś postanowiłem wyjąć je z doniczki i przesadzić do nowego podłoża. Przy okazji obejrzałem korzenie...jeden podgnity korzonek (może jakiś stary nawet) to chyba nic strasznego? Czy ktoś mógł by obiektywnie ocenić korzenie w moim chorującym Adenium?
Obrazek
AleksandraBdg

Post »

Korzenie wydają się jak najbardziej w porządku. Zdjęcie trochę nieostre.
Czy mimo zrzucania liści roślina nadal produkuje nowe, a kaudeks-twardy czy miękki?

Tak jak pisałam wcześniej A.Thai to kapryśne rośliny. Moje także cały czas zrzucają, jednocześnie tworząc nowe.
A jak z nawozami? Może brak jakiegoś składnika pokarmowego :idea:
KazMax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Sorki za jakość zdjęcia....robione aparatem z ręki przy sztucznym świetle.
Na niektórych gałązkach pojawiają się nowe liście, jednak praktycznie nie rosną, są małe, Roślina pięknie ruszyła na wiosnę, wypuściła duże i dorodne liście i nagle ciach...praktycznie staneła, żółknie i ciągle zrzuca liście. Kaudeks twardy jak skała.
Z nawozami trudno wyczuć. Gdy roślina ruszyła na wiosnę dałem jej jedna porcję PK 13-14, następnie zasilana Fertisalem o ciut obniżonej dawce co drugie podlewanie.. Co ciekawe drugie moje Thai S. które do tej pory rosło OK też już ma dość silne objawy tej "choroby". Zainwestowałem nawet sporo pieniędzy w miernik pH gledy, tutaj jeszcze doszukuję się nieprawidłowości....jutro go odbieram więc sprawdzę.
Musze się jeszcze przyznać do jednego...do podlewania używałem wody przepuszczonej przez filtr Brita. Filtr ten likwiduje m.in. związki mineralne z wody....może niedobór wapnia? Normalnie nie wiem już gdzie szukać przyczyny...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KazMax pisze:Obrazek
- chciałbym dopytać, czy korzenie Twojej rośliny są białe, czy "beżowe" i przy ich dotykaniu odpadają od całej bryły korzeniowej - pytam o kolor korzeni tych drobnych przy kaudexie, odpowiadających za pobieranie wilgoci i składników pokarmowych z podłoża ? Jeżeli masz fotkę "zbliżeniową" na tą część korzeni to wstaw, ale musi oddawać faktyczny ich kolor. Patrząc na tą część korzeni przedstawionych na tej fotce mam wrażenie, że ich część ma objawy przelania, obym się mylił, ale to tak wygląda na tej fotce.
Czy korzenie Twojego Adenium mają taki kolor jak korzenie mojego, którego fotki pokazałem: Śr 04 cze 2014 21:29, kilka postów wyżej na str 10 wątku ?
Jak często podlewasz swoje Adenium ?
Mieczysław
KazMax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziś wyjmę całą roślinę jeszcze raz i wrzucę fotki. Faktycznie korzenie nie są tak białe jak z Twoich fotek, są jakby bardziej beżowe. Roślina nie posiada również głównego korzenia (palowego?) jedynie mnóstwo drobnych. Po południu wrzucę fotki.
Dziwię się tylko bo starałem się nie przelać...podłoże przepuszczalne po podlaniu 2-3 dni mokre, póżniej kilka dni suszy i kolejne podlewanie.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisz jak często podlewasz (podlewałeś) roślinę, tz. czy między poszczególnymi podlewaniami podłoże całkowicie przesychało w jakim podłożu rośnie Twoja roślina ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Pola22
100p
100p
Od: 8 lip 2013, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak poradził mi Akwelan zmieniłam ziemie moim adeniaczkom, zastosowałam oprysk i blaszkę uśmiercającą robaczki jakie wykryłam a moje adeniaczki nadal rosną żle mają pełno czarnych kropek nawet młode listki co z nimi nie tak proszę pomóżcie bo już nie wiem co robić wcześniej tak pięknie rosły ;:145 ;:145 dla porównania daje w miarę ładne adenium które stoi tam gdzie inne chorowite i jest tak samo traktowane. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Paula
KazMax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak więc wrzucam obiecane fotki.
Roślina nr 1, najbardziej chora, wygląda ogólnie tak
Obrazek Obrazek
Jej korzenie
Obrazek Obrazek

Roślina nr 2...zachorowała ok 2 tyg temu (wcześniej była po przycięciu i wypuściła duże, zdrowe liście)
Obrazek Obrazek

Uprawa na wschodnim parapecie. W ładne, słoneczne dni popołudnia spędzają na południowo-zachodnim parapecie, na zewnątrz na balkonie. Podłoże to mieszanka ziemi do kaktusów, włókna kokosowego, wermikulitu i perlitu. Podlewanie w zależności od potrzeb...podlewam, ziemia przesycha w okresie 2-3 dni. Po przeschnięciu czekam kolejne 2-3 dni i znów podlewanie. Przetrzymały spokojnie całą zimę, nie sprzelane (skoro dotrzymały do wiosny i nieżle wystartowały przy pierwszych ciepłych dniach). Dziś z powodu braku pomysłów wymienię im zupełnie ziemię i ostro przesuszę aż kaudeks zmięknie. Chyba że ktoś ma inne pomysły co robić :(
Jeszcze fotki z bliska samych blaszek liściowych (już opadłych)
wierzch
Obrazek
spód
Obrazek
Na kilku, jeszcze do niedawna zdrowych liściach zauważyłem takie to oto kropki
Obrazek
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47

Post »

Ja nie miałam takiego przypadku i 2 Adenia mam już 6 lat.Natomiast wszystkie jednoroczne maluch padły-pogniły..taka sytuacja...Opadają listki.więc się myś ;:218 li,że za sucho i no wynikł taki efekt.nie wypowiem się na temat Twojego biedaczka.aczkolwiek bardzo ładnego...może Jerzyk lub Mietek poświęcą Ci sekundkę swego czasu,,,
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”