Skrętniki mnie zachwyciły

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętniki mnie zachwyciły

Post »

Jolu, byłam już w Twoim wątku, kiedy próbowałam zobaczyć jak wygląda dany skrętnik. Potem jakoś nie mogłam Cię odnaleźć. Dziś mi się udało, i ciesze się z tego bardzo. Zatem skorzystam z okazji i przywitam się. Też jestem miłośniczką skrętników, jednak początkującą.
W Waszych wątkach podziwiam nie tylko piękne fotki, ale też ogromny zasób wiedzy ;:108
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

justus27-Justynko no jakoś tak wyszło że właśnie "falbankowe" wpadły mi w oko może dla tego że tak hojnie natura je obdarzyła bo i kilka kolorów na kwiatku i jeszcze to dodatkowe ozdobniki. ;:306

gianna-Witaj Janko , bardzo mnie cieszy że jesteś fanka skrętników bo to piękne i wdzięczne w hodowli kwiaty.Wiedza to doświadczenie i obserwacja a także nauka na własnych błędach i mnie udaje się uśmiercić jakąś perełkę na której mi bardzo zależy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze taki NN może komuś coś przypomina bo jest bardzo ładny i szkoda żeby był bez imienia
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Uffffffffffff tchu mi zabrakło ;:oj Renia boska i ten 6022 powiedzmy że nazwę go malinka bo przypomina mi malinę :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko ten 6022 ciężko było sfotografować , robiłam zdjęcia z różnych stron żeby pokazać jak ciemno czerwony jest dół kwiatka, myślę że mi się udało.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Jolu, a mi umknęło zupełnie, że masz oddzielny wątek tylko dla skrętników. No to teraz będę u Ciebie bywać częściej. Pomalutku i ja przymierzam się do wprowadzenia takiego wątku ze spisem alfabetycznym - super sprawa przy poszukiwaniu zdjęć konkretnych odmian.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Witaj Jolu :wit

Aż dziw mnie bierze, że się jeszcze u Ciebie nie wpisałam :shock: Masz fantastyczną kolekcję skrętników - naprawdę chylę czoła ;:180 Co jeden to piękniejszy.. A ciągle pojawiają się nowe odmiany, które człowiek chciałaby mieć ;:204 Ale nic straconego.. Na kolejne chciejstwa zawsze znajdzie się miejsce ;:108

Będę zaglądać ;:65
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne odmiany ;:215
x-Cz-a

Post »

Nie wiem co napisać,bo mnie "zatkało" pięknością kwitnień.
Teraz już mam skrętnika, ba jeszcze mam ale coś nie bardzo mi idzie ta pielęgnacja.Dla mnie tylko metoda"prób i błędów" została
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Chyba każda z nas przeszła przez etap prób i błędów i w hodowli i w pozyskiwaniu nowych sadzonek z liści.

Pamiętam jak dostałam 1,5 roku temu piękną przesyłkę ze sporą ilością liści.
Postanowiłam ukorzeniać przez poziome nacięcia wzdłuż liści....Niestety, zgubiła mnie nieznajomość tematu :(
Po jakimś czasie wyczytałam, że jest to sposób rozmnażania dla bardziej zaawansowanych....I okazało się, że w swojej nieświadomości rzuciłam się na głęboką wodę :roll:

Ale po tym doświadczeniu (nawet bogatsza w wiedzę), ukorzeniam metodą "na pióro" :idea:
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Jolu, ale tu są cudności ;:180 , będę wpadać nacieszyć oczy
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Jolu, przepiękne masz te skrętniki- ja nie mam jeszcze żadnego ale coraz bardziej się skłaniam, żeby 2-3 kupić. Czy masz może wątek sprzedażowy na forum? Pozdrawiam :wit
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaska1ge-Kasiu mnie natchnęła pomysłem takiego wątku renatas ona pierwsza taki założyła, wątek trzeba będzie aktualizować co jakiś czas bo jak zakładałam to nie wszystkie skrętniki u mnie kwitły a i w tej chwili mam sporo dokupionych które jeszcze nie kwitną.Ale takie wąteczki są bardzo potrzebne.

_LeNa_-zapraszam zaglądaj kiedy tylko masz ochotę a ja będę się starałam wstawiać moje kwitnące skrętniki. Rzeczywiście trochę już się nazbierało ale ciągle znajduję coś nowego.Miejsce jakoś się znajdzie. ;:306

Izolek-Dziękuję.

Czeresnia-każdy kiedyś zaczynał i się uczył więc metoda prób i błędów jest jak najbardziej słuszna.U mnie skrętniki rosły na wschodnim oknie kuchennym i doskonale sobie radziły chociaż podobno nie lubią wyziewów kuchennych, teraz 80% rośnie na południowym parapecie i doskonale dają sobie radę-trzeba częściej podlewać i to są moje eksperymenty , więc jak widzisz każdy się uczy.

Gracjella-Graziu my jeszcze nie przeszłyśmy tego etapu bo ciągle czegoś nowego się dowiadujemy i eksperymentujemy na naszych roślinkach-albo się uda albo trzeba kupić kolejną sadzonkę ;:306 .
Ja na początku swojej przygody ze skrętnikami rozmnażałam je tylko metodą liścia przeciętego wzdłuż nerwu ale nigdy nie usuwałam nerwu ukorzeniały się bez problemu a teraz nie zawsze się to udaje i u mnie też najbardziej sprawdza się metoda "na pióro"

Marzena62-Marzenko wpadaj nacieszyć oczy a ja będę się starała żebyś miała czym.

justyna111-Justynko uważam że czas zacząć przygodę ze skrętnikami bo są cudowne.Watek sprzedażowy mam ale tam teraz iryski w sprzedaży wyślę Ci dostępne odmiany sadzonek na pw.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Regalik wspaniały.... :D
Ale jeden już mam i królują tam fiołki
Obrazek

Na drugi już nie mam miejsca :(
A szkoda ...
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, fajne macie te regaliki ;:215 Można sporo doniczek na nich ustawić :D Też by mi się taki przydał tylko gdzie go wcisnąć :roll:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wacek ma falbaniastą spódnicę extra. Normalnie, żeby Panowie w spódnicach chodzili...co się porobiło ;:224

Regalik - nieźle już zapchany. Hihi...ale pięknie się prezentuje ;:108

A ja kroję zawsze liścia w poprzek, zależnie od wielkości. Czasami nawet na 5 części. U mnie ten sposób ukorzeniania najlepiej się sprawdza.

I Gracjella Ma rację, każdy musi dla siebie najodpowiedniejszy sposób uprawy i rozmnażania roślin - wypracować.
Bez strat nigdy się nie obejdzie, niestety.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”