Witam mam problem ze swoja trawa, mianowicie wyglada to na sucha trawe ktorą cięzko zgrabić. Jakie zabiegi musiałbym przeprowadzić by się tego pozbyć. jestem ograniczony finansowo.jest to na powierzchni jakies 900mkw. próbowałęm to wiele razy grabic, i lazilem po calej powierzchni w butach z kolcami. ponizej dodaje zdjecia.
Dobre grabie. Zastanawiam się nad zakupem ale wpadlo mi do glowy... hmm...A co myslisz o zakupie wertykulatora z allegro za 200 zl? tyle jestem w stanie dać na poprawe trawy.
Kolega ma rację i dlatego mówię o grabiach.
Mechanicznie jak zrobisz to powiem tak, że będziesz szukał trawnika na trawniku.
Ostre metalowe grabie i to co pisałem, trawa odetchnie.
Grabie są tańsze i nie mówię o markowych odwiedź centrum jakieś i luknij co mają.
Nic, teraz nawóz je podaj (na suchy trawnik nie mokrą trawę).
Nawóz to średnio 3-5kg/100m kw więc przelicz sobie ile tego potrzebujesz.
Przecinając trawę natlenisz korzenie i nawóz podany od razu wniknie w głąb gleby dając im kopniaka.
Trawa się rozrośnie jeszcze, a jak będzie bardzo rzadka to możesz zrobić dosiewkę gdy zajdzie taka potrzeba.
no to super a teraz pytanie, o jakich nawozach mowa, w sumie jestem młody mam zaledwie 22 lata i szczerze pokochałem prace w ogrodzie. ale mało jeszcze wiem dlatego zarejestrowałem się na tym forum.
Mam jeszcze jedno pytanie. Pożyczyłem od kolegi miernik pH gleby i szczerze nie znam sie na tym co on tam pokazuje a kolegi nie widziałem dawno wiec pytanie tutaj .Takie pH jak tutaj mam jest dobre dla trawy i dla tujek brabant-ów?
pH jest za wysokie(o ile ten phmetr jest sprawny) musisz obniżyć stosując np. saletrę amonową
ps wg mniej lepiej jest najpierw skosić nisko trawnik, a potem zabierać się za "wyczesywanie" filcu. w ten sposób wyrwiesz zdecydowanie mniej zielonej trawy.
Jeżeli pH to ten niższy wskaźnik to żadna saletra amonowa bo trzeba obniżyć pH, a nie podnosić nawozem azotowym.
Dolomit lub wapno granulowane rozsiać.
gemciu83 pisze:Jeżeli pH to ten niższy wskaźnik to żadna saletra amonowa bo trzeba obniżyć pH, a nie podnosić nawozem azotowym.
Dolomit lub wapno granulowane rozsiać.
Podstawy chemii się kłaniają...proszę zajrzeć do podręczników, a moderator niech usunie jak najszybciej te głupoty!!!