Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże 2013/2014 - Gosia

Post »

Nie przepadam za wielokolorowymi różami ale chyba muszę odszczekać ;:306
Bardzo podoba mi się Leda. Jest fantastycznie elegancka mimo pstrokatości. Tak, bo do tej pory takie coś nazywałam pstrokatością. Jednak Leda jest inna, jak lody polane soczkiem. Muszę o niej trochę poczytać i kto wie czy nie zaplanować kupna :;230
Pink Leda też piękna, choć nie ma już tego czegoś. Niemniej razem muszą prezentować się interesująco i wzajemnie podkleślać walory.
pozdrawiam
Hatem
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 kwie 2014, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Leda piękna. U mnie będzie pierwszy raz kwitnąć, chociaż z wiosennego zakupu.
Wiem już, że na ostatnich zdjęciach to nie była Variegata di Bologna, ale masz ją też? Ja mam drugi rok, pierwszy raz będzie kwitła, jest cała w pączkach, ale jest taka "piórowata", nie wiem jak to nazwać, delikatna, chociaż urosła dość sporo musiałam ją przywiązać do podpór, bo lażałaby na ziemi. Nie wiem, czy ona taka tylko u mnie?
A przepis na galaretkę już skopiowany i chociaż nie jestem łasuchem to zrobię sobie i zjem , a co ;:306. Dzięki

A co do ilości róż to masz rację. Najpierw dopada cię gorączka, człowiek kupuje jak oętany, sadzi, szuka nowych odmian,szuka miejsca w ogrodzie, jak nie może zdobyć jakiejś to się męczy, a potem przychodzi opamiętanie i pytanie - po co ci tyle i to podobnych do siebie :lol: Ale to już taka przewlekła choroba, nasilająca się na wiosnę. Przynajmniej mamy co robić...

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu widzę, że Twoje róże rozpoczęły festival różany na dobre ;:oj Leda bardzo oryginalna i piękna w każdej fazie rozkwitu :D Captain Christy podoba mi się taki jak jest u Ciebie obecnie ;:167 Jesteś pewna, że to on? Może to pomyłka?
przychodzi opamiętanie i pytanie - po co ci tyle i to podobnych do siebie
Dla mnie jeszcze nie przyszła pora na opamiętanie ;:224 Nadal kupuję z obłędem w oczach, ale kocham ten obłęd ;:167
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

;:219 ;:180 zaniemowilam. Juz sie nie moge doczekac mojego rozanego klombu. Mam ogrod od 7 lat i duzo roznych roslin, ale nigdy nie mialam roz :oops: a teraz nie moge sie napatrzec :)
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Dzięki - sorry ale później Wam odpowiem - teraz chce pokazać róże która zachwyca mnie co roku kwitnieniem - Constance Spry:

Obrazek

Obrazek

to róża Austina, a ja je bardzo kocham. U mnie zwykle sezon różany zaczyna się wcześnie,w tym roku wyjątkowo pierwsze róże kwitnące miałam pod koniec kwietnia.
Tu patera z różami użyta do galaretki - wczoraj udało mi się ją zrobić:

Obrazek

Ja nie lubię zrywać róż do wazonu, zawsze robię to z bolącym sercem. Najładniej wyglądają na krzewie.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witam Gosiu, talerz pełen sliczności. Masz przepiękne róże ;:oj i takie powiedziałabym mało znane, przynajmniej dla mnie. Jestem laikiem, róże oceniam po wyglądzie i takie też kupuję. U nas ciężko kupić jakieś ciekawostki a jak są w marketach, to bardzo drogie i marnej jakości. Więc kupuję w R. i zawsze przesyłają piękne krzaczki. U Ciebie tyle róż, że dech zapiera, mam nadzieję, że Dzięki Wam z czasem i mój ogród też będzie bardziej kolorowy i pachnący.
Gosiu czy przetwory robisz tylko z róż tzw.jadalnych. :?:

Pozdrawiam Daysy
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka ciekawostka - kapelusz Napoleoński czyli - ''Châpeau de Napoléon'' lub ''Cristata''

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i galaretka już zapakowana:

Obrazek

daysy - większa część nas zaczynała od róż marketowych za parę złotych, potem zaczęliśmy szukać ciekawych odmian po szkółkach i sklepach poza naszym krajem. Ja w większości przeszłam już na stare odmiany róż choć mam jeszcze róże współczesne - Austin, Kordes, Rosen Tantau, Guillot, Meilland, Schultheis. Co do przetworów - w większości są to róże burbońskie - LOuise Odier, stulistne czyli wszystko stare róże. Nie robię przetworów z róż pomarszczonych.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A więc jedziemy dalej - tym razem 9 angielek:
Eglantyne - kupiona bo podobał mi się kwiat, pędy ma wiotkie, rośnie do wysokości 140 cm, ma bardzo ładny i gęsty krzaczek ale u mnie wymaga podpór.

Obrazek

Szekspir albo William Shakespeare - ja mam pierwszego tego chorującego na plamistość. Kwiaty ma ładne i co roku rozrasta mi się na szerokość niż wysokość, ten ma 120 cm. Jednak po wielu bojach nie pozbędę się go z ogrodu, po prostu kocham jego kwiaty.

Obrazek

Evelyn - kwiat jasny z oczkiem, świeży cytrusowy zapach. U mnie krzaczek jest mały, w pierwszym roku przymarzł ale radzi sobie coraz lepiej.

Obrazek

The Lark Ascending - potwór w moim ogrodzie, dwuletni krzew który urósł do 160 cm wysokości i rośnie obecnie na szerokość. Kwiaty podwójne pomarańczowe, mieszaniec róż piżmowych, kwitnie uparcie przez cały sezon, prawdziwa pięknota.

Obrazek

Lady of Shalott - piękna róża o dużych kwiatach, kwiaty okrągłe z tzw miseczką.

Obrazek

Pegasus - to róża pnąca, u mnie wypuszcza czasem dłuższe pędy. Kupiona bo lubimy pomarańczowy kolor kwiatów u róż no i dla nazwy. Kwitnie uparcie przez cały sezon, uwielbiam ją.

Obrazek

Pat Austin - to taka z róż której nie lubię, co prawda kwitnie obficie ale kwiaty opadają pod swoim ciężarem.

Obrazek

Othello - pierwsze kwitnienie to piękne pełne kwiaty, potem jest różnie, ma duże kolce.

Obrazek

Na koniec perełka - Jude the Obscure - jedna z najciekawszych i najładniejszych róż. Kwiaty kuliste, pachnące cytrusami, o ciekawym kolorze jasno-żółtym.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Odmiana Othello może nie wydaje zbyt dużo kwiatów w sezonie, ale uważam je za jedne z najpiękniejszych u róż współczesnych ... ;:173 . Do tego ten głęboki, intensywny, owocowy zapach ... Mimo rzeczywiście licznych kolców, uwielbiam tę różę ;:167 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Teraz Gosiu powiedz mi, jakie jeszcze róże wrzuciłaś do galaretki! Te ciemne, to jakie?
Ja jeszcze dokupię w celach spożywczych Rose de Resht, nie wiem, gdzie posadzę, ale jak do jedzenia, to można nawet w warzywniku ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Widziałam Szekspira (tego pierwszego) w OB UW i jestem oczarowana jego kwiatami ;:167 Piękne.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Rozeta - może po prostu u mnie tak jakoś dziwnie rośnie, prosto do góry i ta mało ilość kwiatów. Jak już kupiłam go to jest - na drugi raz bym go ominęła i na to miejsce kupiła inną odmianę.
Miłka - te ciemne kwiaty to angielka Chianti oraz Cardinal de Richelieu - dodane by galaretka była bardziej rubinowa. Wypróbowałam bo w zeszłym roku dodałam tylko LO. No - co jak co ale miejsce na róże to Ty jeszcze masz. Najwyżej będziesz ciąć trawnik jak my wszyscy.
Asiu - za chwilę pokażę Branicką i Dombrowskiego:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dombrowski i Comtesse Branicka to dwie róże ze szkółki Louberta z Francji.
Najpierw Dombrowski - śliczna rozeta i ten kolor:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz Comtesse Branicka - jednak najpierw myślałam że to inna róża z serii Renaissence

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz dwie inne róże - Belle sans Flatterie:

Obrazek

Obrazek

a ta róża to śliczna pomyłka - a miała być Belle des Jardines.

Obrazek

Czasem pomyłki są interesujące.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Gosiu, zamykam komputer i otwieram, zamykam i otwieram..., tak zauroczył mnie talerz z główkami róż. Ślinka leci i na widok słoiczka ( po naszemu : szkiełka ) z galaretką. Przepis też już skopiowałam. Życzę smacznego!
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Wszystkie kwiaty piękne ;:167
Comtesse Branicka rzeczywiście wpada lekko w fiolet ale kształt kwiatu jest ten sam, to ona. Na kolor pewnie wpływają lokalne warunki.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”