Jabłoń: choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jabłoń - choroby i szkodniki

Post »

Moim zdaniem raczej zwójka, przynajmniej pod taką nazwą znam tego szkodnika http://www.sadinfo.pl/artykuly-2012/320 ... iosna.html
Te ziarenka to złożone jaja, z których wyklują się kolejne żarłoczne gąsienice. :evil:
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zauważ że ta gąsienica nie ma czarnej główki oraz na liściu brak charakterystycznej dla zwójek pajęczyny więc nadal podtrzymuję swoje zdanie. Niemniej jednak dokładne rozpoznanie szkodnika nie ma wielkiego znaczenia ponieważ i to i to gąsienica więc proces zwalczania będzie wyglądał podobnie.
Pozdrawiam Paweł
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Nie mam zamiaru się spierać, (nie patrzyłam robalowi w oczy ) :wink: tym bardziej, że jak zauważyłeś
dokładne rozpoznanie szkodnika nie ma wielkiego znaczenia ponieważ i to i to gąsienica więc proces zwalczania będzie wyglądał podobnie.
pozdrawiam Ewa
yasmeen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziekuje za odpowiedzi!

A jak zwalczac tego szkodnika? Czy istnieja jakies inne sposoby oprocz spryskania insektycydami?
Jablonka ma pozwijane listki, biednie wyglada. Drzewka byly sadzone w zeszlym roku na jesien, mam pare drzewek tylko i raczej nie chcialabym wprowadzac agresywnych srodkow...
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem środków domowych tzw. ekologicznych. Mimo iż pragnę być w przyszłości pszczelarzem. Ale moim zdaniem jak i wielu, wielu innych zastosowanie odpowiedniego insektycydu i w odpowiednim czasie nie przyniesie żadnych strat ani w ogrodnictwie ani w pszczelarstwie. Mam znajomego który ma parę uli i parę metrów obok nich są drzewka owocowe. Pryska tak jak powinno to wyglądać i żadnych ubytków w ulach od paru lat nie zauważył. Więc ja bym ci radził jednak poszukać jakiegoś środka i opryskać raz a porządnie, także dlatego że widać że gąsienice dość prężnie się rozwijają.
Pozdrawiam Paweł
_BB_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 15:27

Post »

Witajcie,

Mam dwa problemy ze starą jabłonią w ogrodzie (załączam zdjęcia):

- ubywa kory u podstawy pnia: Zdjęcie 1, Zdjęcie 2

- na wysokości ok. 150 cm jest dziupla z próchnem i grzybem: Zdjęcie 3, Zdjęcie 4

Jak skutecznie ratować drzewo?

Pozdrawiam serdecznie!
BB
zakrzew
100p
100p
Od: 4 kwie 2014, o 10:23

Post »

Wydaje mi się że ta odpadnięta kora nie jest skutkiem choroby tylko słońca, przed zimą i zawsze kiedy się wapno już zmyje drzewka należy bielić wapnem żeby kora odbijała promienie a nie przyciągała ale tylko zimą
Świat bez roślin nie istnieje
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

yasmeen pisze:Czy istnieja jakies inne sposoby oprocz spryskania insektycydami?
Popytaj, poszukaj, poczytaj o preparatach z bakteriami rodz. Bacillus.
_BB_ pisze:Jak skutecznie ratować drzewo?
Witaj na forum!
Ale na tym chyba koniec dobrych wieści... Toczy ją starość i kiedy padnie, to kwestia czasu. Jak cenna odmiana, to pozyskaj pod koniec zimy zrazy i próbuj albo zleć zaszczepienia na młodym drzewku.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22

Post »

Na posadzonych jesienią dwóch ligolach zauważyłem poskręcane liście z przysychającymi czubkami w taki oto sposób:

Obrazek

Poza tym na jednym drzewku liście są wyraźnie mniejsze niż na drugim (ta sama odmiana). Podejrzewam pryszczarki i mam zamiar prysnąć niebawem przeciwko nim ale zastanowiło mnie jeszcze jedno. Otóż postanowiłem obejrzeć sobie takiego liścia pod mocną lupą i stwierdziłem, że o ile spodnia strona jest czysta to na wierzchu wzdłuż nerwu głównego są dziesiątki maleńkich białych jajeczek (tak to przynajmniej wygląda):

Wygląda to tak:
Obrazek

Tutaj powiększyłem kawałek z najlepszym fokusem, widać trochę lepiej:
Obrazek

Poczytałem trochę ale nie byłem w stanie znaleźć szkodnika jabłoni, który składa jaja w ten sposób. Taki sposób składania jaj jest charakterystyczny natomiast dla Nimułki różanej, która atakuje róże i rododendrony. Co ciekawe widziałem na drzewie owada, który wyglądał podobnie do dorosłej nimułki. Niestety było już dość ciemno, więc równie dobrze mógł to być leń marcowy albo coś podobnego. Nie mam w pobliżu ani róż ani rododendronów. Zastanawiam się nad dwoma rzeczami: czy nimułka może atakować jabłonie oraz jeżeli to nie nimułka to co?
Chuck_M
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 17:33

Post »

Witam. ostatnio na jabłoniach pojawiły się dziwne pozwijane liście jestem całkiem świeży w sprawach ogrodniczych więc proszę o pomoc co z tym fantem zrobić problem przenosi się z jednego drzewa na drugie Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję za pomoc
shuger
50p
50p
Od: 20 wrz 2010, o 15:32

Post »

Chuck M - Jest to na mączniak jabłoni.
Jeśli to stare drzewo warto oberwać końcówki chore.
Jeśli to młode drzewko najlepiej opryskać preparatem siarkowym Siarkol Extra 80WP.
Jest on uznawany za ekologiczny, jednak ponowienie oprysku zaleca się wykonywać w odstępach najdalej dwutygodniowych w fazie intensywnego wzrostu drzew.
więcej tutaj:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1669
Chuck_M
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 17:33

Post »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź ! :) jeśli jutro pogoda dopisze to będę działać pozdrawiam ! :)
Awatar użytkownika
iCON
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 maja 2012, o 20:22

Post »

Na mojej jabłoni ozdobnej zauważyłem takie oto plamki na sporej ilości liści. Proszę o pomoc w identyfikacji:

Obrazek

dodam, że spód liści jest nietknięty, nie ma żadnych pęcherzyków, więc to nie podskórnik.
politolog16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lis 2013, o 11:12

Post »

Przejrzałem forum i mam pytanie: czy to co zaatakowało moje świeżo posadzone jabłonie to opuchlaki?

Obrazek

Objawy towarzyszące jak dla opuchlaków - czyli powygryzane liście.

Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji i za podpowiedź jakiegoś uniwersalnego środka na to paskudztwo (aby przy okazji było dobrą prewencją na inne potencjalne szkodniki).

Pozdrawiam i dziękuję!
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

To chyba jakiś chrząszczyk z rodziny stonkowatych, może rynnica?
I środek zapewne zastosować trzeba taki jak na stonkę (calypso, mospilan albo jakiś inny). Może wypowie się jakiś znawca od owadów?
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”