Nagarbia gładka (Nematanthus gregarius)
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czarodziej potrzebny od zaraz. ;D (Nagarbia)
Powinna.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
Re: Czarodziej potrzebny od zaraz. ;D (Nagarbia)
Dzięki. Dodałem keramzytu i od tej pory wilgotność powietrza będzie wyższa.
Musiałem coś zrobić, bo zaczęło się z nimi źle dziać. Brak przyrostu, liście zaczęły żółknąć i odpadać. Przesadziłem obie nagarbie (korzenie oplatały cały drenaż) i postanowiłem podlewać oszczędniej, dopiero jak ziemia wyraźnie przeschnie. Ostatnim krokiem był keramzyt. Czy to były właściwe działania?
Musiałem coś zrobić, bo zaczęło się z nimi źle dziać. Brak przyrostu, liście zaczęły żółknąć i odpadać. Przesadziłem obie nagarbie (korzenie oplatały cały drenaż) i postanowiłem podlewać oszczędniej, dopiero jak ziemia wyraźnie przeschnie. Ostatnim krokiem był keramzyt. Czy to były właściwe działania?

Through the Looking Glass
Witam 
chciałam ponownie prosić o pomoc w diagnostyce mojej nagrabii, kwiatek po zakupie ponad rok temu miał ładne kwiaty- niestety popełniłam błąd podlewając go po przesadzeniu do podstawka i woda nie docierała do korzeni. Teraz już normalnie go podlewam jest w coraz lepszeje formie, jednakże od tamtego czasu miał tylko jeden mały kwiatuszek inne pąki tuż po pojawieniu się (widoczne na drugim zdjęciu) po prostu zasychają.
Może ktoś będzie wiedział co mogę zrobić by poprawić jego wzrost i pobudzić kwitnięcie.

chciałam ponownie prosić o pomoc w diagnostyce mojej nagrabii, kwiatek po zakupie ponad rok temu miał ładne kwiaty- niestety popełniłam błąd podlewając go po przesadzeniu do podstawka i woda nie docierała do korzeni. Teraz już normalnie go podlewam jest w coraz lepszeje formie, jednakże od tamtego czasu miał tylko jeden mały kwiatuszek inne pąki tuż po pojawieniu się (widoczne na drugim zdjęciu) po prostu zasychają.
Może ktoś będzie wiedział co mogę zrobić by poprawić jego wzrost i pobudzić kwitnięcie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: nagarbia gładka
Jak nawozisz? Ten kwiatek jest wrażliwy na nadmierne nawożenie i przelanie.Moja Ż załatwiła mi nagarbię podlewając odżywką w rozcieńczeniu zalecanym dla innych kwaiatów. http://naradka.wordpress.com/2012/08/20 ... ia-gladka/
Długo go nie nawoziłam, teraz średnio co drugie podlanie jest z nawozem do kwitnących. Staram się go nie przelewać bo tak kiedyś straciłam jedną inną roślinkę. Podlewam gdy podłoże jest suche. ok co 2 tyg jest polewamy, jak są gorące dni to nieco częściej.
-
I może za mało.Podlewać należy jak 2-3 cm od góry przeschnie. Liście powinny być jak polakierowane a nie takie matowe.może mieć za sucho albo uszkodzone korzenie .Wyjmij z doniczki i zobacz.Zawsze możesz zrobić zaszczepki,teraz jeszcze można.
Szczerze mówiąc liście są po prostu zakurzone - mieszkam od ulicy, tramwaje obok kurzy się i nie sobie poradzić z ich czyszczeniem. Jak często w takim razie go nawozić? Ostatnio wyjmowałam go z doniczki i jest w nowym podłożu, także korzenie są w dobrym stanie.
-
Podałem link,przeczytaj.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Re: Co to za roślinka (Nematanthus gregarius - nagarbia gładka)
Lekkie podłoże,odrobina wilgoci, nie zalewać,worek na głowę,wietrzyć i powinno się ukorzenić.
Czy ktoś może poradzić co zrobić z Nagarbią bo ostatnio zaczęła gubić liście, tzn. podsychają i opadają. Czy to może stać na kaloryferze albo obok czy w jakimś chłodnym miejscu na zimę . Jak to podlewać w sezonie jesienno-zimowym?
Co zrobić żeby nie starcić tej rośliny przez zimę?
Pięknie mi kwitnie teraz ale za dużo liści zaczęła zrzucać:-(
Co zrobić żeby nie starcić tej rośliny przez zimę?
Pięknie mi kwitnie teraz ale za dużo liści zaczęła zrzucać:-(
- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za kwiat?
Prawdopodobnie jest to nagarbia
ale śladu choroby po niej nie widać wręcz przeciwnie okaz zdrowia co za głęboka zieleń liści 

Re: Co to za kwiat? (Nagarbia)
Witam, Marcin dziękuje za nazwę, i od razu przepraszam za pisownie, na zbliżeniu liścia są ślady żerowania, a kolor ma piękny ponieważ stoi w łazience i światło ma tylko rozproszone, dzięki Basia
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za kwiat? (Nagarbia)
Witaj,
Mogłabyś zrobić zbliżenie jednego takiego liścia, na którym widać żerowanie?
Mogłabyś zrobić zbliżenie jednego takiego liścia, na którym widać żerowanie?

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta