piasek pustyni pisze:I to jest to, co ja również lubię. Nawet bardzo. Ślicznie i barwnie tu u Ciebie, Aniu - czekam na kolejne, bo z prawdziwą przyjemnością tu zaglądam, bo naprawdę masz co pokazać

CIeszę się bardzo że Ci się u mnie podoba i oczywiście że zaglądasz
Inez pisze:Piękne baldianki! Ja też je uwielbiam, nawet wczoraj kupiłam dwie, jasnoróżową i kremową z różową gardzielą

a sama mam podobną czerwona i białe
G. damsii
Chętnie i obficie kwitną, to takie można by powiedzieć "chwasty" ale właśnie dlatego je zwlekam na swój parapet ;) bo nawet w niezbyt dobrych warunkach do zimowania (za ciepło) one i tak będą kwitły.
Damsi jest cudowne

Szybko pokazuj u siebie nowe nabytki
hen_s pisze:No właśnie - u mnie zimowane "prawidłowo" czyli
chłodno do
bardzo chłodno kwitną słabiej...

U mnie zimowane byłu w chłodzie, wszystkie kaktusy razem, myślę że czasami
max przez dzień miały ok 15st, w nocy temp. pewnie niebezpiecznie spadała bliżej zera
Ale całe szczęście obyło się w tym roku bez strat.
D-avi-D pisze:Bardzo ładne kwiaty g.baldianum i jak ładnie pokazane

Dziękuję
honorka22 pisze:Kiedyś uważałam je za pospoliciuchy wśród gymno, jednak teraz po obeznaniu się (w miarę

) z tym rodzajem, uważam, że naprawdę pięknie kwitną. Ty swoje G. baldianum również zaprezentowałaś z jak najlepszej strony

. Piękne kwiatki
Ja gymno w tym roku zimowałam w temperaturze 15-17 stopni, ale widzę, że takie ciepełko im wcale nie zaszkodziło, wręcz przeciwnie - będzie wiele niespodzianek.
Ale one właśnie są pospolite 
i dlatego łatwo dostępne, dzięki temu liczę że uda mi się ich zebrać jak najwięcej
Po paru dniach ten ciemniejszy pojaśniał i zwęziły mu sie płatki