Tak na marginesie Henryku to powiem Ci, że sulkorebucję gerosenilis kupiłem pewnego razu na wystawie Waszego lubelskiego oddziału PTMK w Ogrodzie Botanicznym. A dzisiaj ciąg dalszy kwitnień:
Sulcorebutia bruchii
Sulcorebutia langeri
Sulcorebutia patriciae
Sulcorebutia pulchra LH699
Rebutia robustispina SE141
Rebutia fabrisii v. aureiflora WR687 - pierwsze kwitnienie w kolekcji
cdn.
Wielkie dzięki. Sulki w tym roku stanęły na wysokości zadania. Faktem jest, że jak na razie przeważają kwiaty fioletowe, ale po mediolobiviach, rebucjach i aylosterach to z kolei pewna odmiana. Dzisiaj już trzeci dzień mamy w Krakowie burzę i popołudniami pada deszcz. Kaktusy w zasadzie tylko do południa rozchylają kwiaty, a później prawie wszystkie są pozamykane. To co udało się sfotografować:
Sulcorebutia langeri z drugim kwiatem
Sulcorebutia verticillacantha v. applanata WK217a
Mediolobivia orurensis SE135
Aylostera muscula
I na deser lobivia tiegeliana najpierw z jednym, a później z dwoma kwiatami
cdn
Dla mnie numer jeden to Sulcorebutia verticillacantha v. applanata, choć może na równi z Aylostera muscula. Jak ja lubię takie kwiaty - są energiczne i piękne. Szalenie zazdroszczę i podziwiam
Wielkie dzięki za odwiedziny i miłe słowa. Przez ostatnie dni zdjęć robiłem trochę mniej, bo kwiaty kaktusów nie chciały się rozwijać. Pogoda u nas kiepska, słońca mało i do tego chłodno. Dzisia było troche lepiej, ale słońce tylko do południa. To co udało się sfotografować wygląda następująco:
Lobivia haematantha v. kuehnrichii f. drijveriana
Sulcorebutia canigueralii v. aureiflora LAU389
Mediolobivia diersiana