Brązowe plamki na surfiniach

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
agarrada
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2012, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Brązowe plamki na surfiniach

Post »

Witam,
w tym roku poraz pierwszy postanowiłam, że uozdobię swoje balkony skrzynkami z surfiniami. Jestem więc niedoświadczona i dlatego proszę Was o radę.
Mam białe i fioletowe, na dwóch południowych balkonach ( jeden nad drugim). Na tym balkonie na dole wszystkie rosną bardzo ładnie, natomiast na górze na białych wyszły takie brązowe plamki.. Bardzo mnie to martwi..
Dbam o nie - codziennie podlewam wieczorem, w czasie upałów 2 razy dziennie. Co 3 dni stosuję nawóz do sufrinii, dr Ogrodnik, czy jakoś tak, usuwam zeschnięte kwiaty (teraz już razem z nasionkiem). Nawet ściągam je gdy są burze i silniejsze wiatry.. Obrazek
Awatar użytkownika
mirror
50p
50p
Od: 19 lip 2012, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brązowe plamki na surfiniach

Post »

w tym roku u mojej mamy zaistnial ten sam problem co u ciebie, rowniez surfinie ktore staly na dole balkonu byly zdrowe zas te zawieszone nad sufitem nie..kwiaty opadaly i zasychaly.. okazalo sie ze sprawca byly mszyce..po kilku opryskach srodkiem owadobojczym roslinki wrocily do normy :)
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brązowe plamki na surfiniach

Post »

Odświeżam temat bo nie wiem co to jest na moich Surfiniach, kupione dzisiaj, nie widać robactwa a są plamki. Czy ktoś może mi pomóc? Jaka jest przyczyna?

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”