U mnie dalie z karp się nie sprawdziły na balkonie. Porosły chaszcze z małą ilością kwiatów. Na dodatek w połowie sezonu dopadło je jakieś dziadostwo i musiałam te krzaki wyrzucić. Ale teraz mam dalie karłowe, gotowe i są piękne Dzięki temu, że są małe mogłam je powsadzać do skrzynek na barierki, gdzie mam więcej słońca.
Tegoroczne dalie z nasion (doprawdy nie wiem, co mnie podkusiło je wysiewać) są wyciągnięte, płożą się i są bardzo wiotkie. Mam je przyciąć?
Madziu po uszczykuj wierzchołki wzrostu,będą się wówczas bardziej krzewić.Potrzebują czasu powinny się wzmocnić.Druga sprawa to jest faktem że rośliny na różnym etapie rozwoju różnie wyglądają,im starsze tym silniejsze.Widzę różnice między daliami z siania a potem z rozsady które najprędzej poszły do ogrodu a tymi z kolejnych partii,także głowa do góry,będzie lepiej i dużo słonka im się przyda.
Paweł Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Witam, Dalię z nasion tę brązowe i półpełne zielone posadziłem już do gruntu ok. 3 tyg. temu i jakby stanęły. Nie rosną w górę, ani wszerz. Nie widać pąków kwiatowych. Te co zostały w szklarni pną się w górę. Taki byłem zachwycony tymi roślinkami a tu .... Podlewam, nawożę ...