Monia, gdybyś przypadkiem była kiedyś w Poznaniu, to znam jedno miejsce z całymi zagonami koleusów - wszystkie możliwe kolory! Sama sienie oparłam i kupiłam.
Moniko, zbierz nasionka bratków. Osobiście bardzo zachęcam do ich wysiania na początku roku. Te z własnych nasion są bardziej dorodne i obficiej kwitną (jak zresztą i inne rośliny z własnych, nie kupowanych nasion).
passi balkon ma już formę ostateczną na tegoroczne lato w tej chwili skupiam się na roślinach domowych i zakupie mebli
Arkadius121 dziękuję bardzo
Magdallena zebrałam już troszkę tych nasionek (bratki wciąż wypuszczają mi nowe kwiatuszki, uparte nie chcą przekwitnąć) tak jak radzisz wysieję je na początku roku dziękuję za wskazówkę
justus27 dziękuję kochana
Aktualnie po piątkowych porządkach balkon wygląda tak:
Mój zielnik jest całkowicie skończony (znajdują się w nim mięta, mięta pieprzowa, tymianek, bazylia, oregano, stewia i szałwia)
Mieczyki, calla i kanna (wiciokrzew nadmorski również bardzo się rozrasta)
Monisiu super balkonik zielnik pierwsza klasa, koleuski w koszyku rewelacja a ten różowy niecierpek
A, i goździki śliczne, zaczynam doceniać ich piękno
Nie wiem czy fuksja i komarzyca nie powinny być na kratce na odwrót bo pewno w połowie sezonu komarzyca ci całkowicie zasłoni tą fuksję poniżej
Niunia1981 dzięki goździki bosko pachną wieczorem, po drugiej stronie jest mała komarzyca i lawenda więc zapach roznosi się na cały balkon
Komarzycę zawsze mogę powiesić wyżej (jeszcze jeden rządek doniczek spokojnie by wszedł) tylko nie dosięgam tam za bardzo ze stołeczka (a wyjmowanie drabiny za każdym razem ...) ale będę się jej przyglądać i najwyżej przeniosę fuksję w inne miejsce, dziękuję za radę
Niestety ta fuksja na górze wypadła mi w rąk w piątek i się połamała (a już miała pączki ) mam nadzieję, że odżyje
Magdallena na listewkach kratki są założone krótkie trytki (po 2 sztuki, lampki mam podobnie przyczepione do kratki)) i na nich takie kółko w które wkładam doniczkę (zrobię dzisiaj zdjęcia), na poręczach te długie i na tej samej zasadzie. One są wtedy stabilne i nie ruszają się na wszystkie strony nawet przy mocnym wietrze Co co doniczki to najpierw robię kółko z 2 długich pasków i potem wkładam tam doniczkę żeby weszła na ścisk.
Doniczki trochę opierają się na listwie kratki i rurce przyparapetowej
Ale ładnie! nie mogę się zdecydować, co podoba mi się najbardziej, chyba zielnik, albo koleusy takie barwne, hmm, albo te doniczki na kratce z goździkami - no wszystko super!
Piękny masz balkon..Tak..nawet nie wiem jak to opisać..No po prostu mi się tam strasznie podoba
Muszę obadać Twój pomyśl zawieszania doniczek na kratce