Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski

Post »

W tamtym roku posadziłem Burlata na Giseli 5 . Okulant. Niestety za mało przyciąłem przewodnik. I w tej chwili na wysokości 1,10m wyrastają gałązki blisko końca przewodnika.
Czy jest szansa że też jakieś mocniejsze gałęzie wyrosną niżej, tym bardziej że okulant obsypany jest liśćmi na całej praktycznie długości. Nie chciałbym go jeszcze raz przycinać.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

monika10 pisze:Pomóżcie ja miałam kilkanaście owocków na Summicie pierwszy raz ,a teraz mam już guzik ,owoce zrobiły się czerwone, miękkie ,a teraz brązowieją .Nie wiem co to jest i czym na przyszłość prysnąć. Dzięki.

U mnie 30% owoców na summicie ma tak samo ,sam też nie wiem dlaczego?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pawelp1320 pisze:W czym może być problem- na mojej czereśni jest dużo owoców, ale większość jest bardzo małych rozmiarów, lekko zniekształcone i pestka w nich jest pęknięta. Nie są robaczywe. Co roku miała owoce bardzo duże ( wielkości 5 zł ) a w tym roku jakieś marne ( wielkości 10 gr ) i tak jak mówiłem mają pęknięty kawałek pestki. Co mogło być tego przyczyną? Dodam że moja druga czereśnia ma już normalne, duże owoce a zabiegi pielęgnacyjne były wykonywane tak samo jak u tej pierwszej. Aha, no i moja sąsiadka też ma normalne owoce na swojej czereśni.
Znalazłem co to za choroba :wink: . Jest to wirus drobnienia czereśni :( niestety niewiele jest o nim napisane i nie wiem czy to wirus przejściowy czy jak już się zalokuje to drzewo do wycięcia. Może ktoś z was miał do czynienia z tym wirusem albo o nim słyszał?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak przy okazji to chciałbym posadzić na swojej działce ze 4 czereśnie na podkładce karłowatej. Jakie możecie polecić aby nie dojrzewały wszystkie na raz? Na liście mam Kordia, Techlowan- ale podatny na pękanie, Burlat może jeszcze Vanda. Ale podajcie jakieś swoje typy.
Pozdrawiam Paweł
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Darkat pisze:Czy jest szansa że też jakieś mocniejsze gałęzie wyrosną niżej
.
Jeżeli masz odwagę to zrób nacięcie ostrym nożem, tuż nad pąkami z liśćmi, około 40 cm niżej niż wyrastające obecne gałęzie pierwszego piętra. Cięcie musi być wykonane do drewna i na szerokość 1/4 obwodu przewodnika. Wybierz najsilniejsze pąki z liśćmi. W czasie tej operacji nie utnij przewodnika. I oczywiście wszystko co wyrasta z przewodnika do wysokości pozostawianych pąków, musisz usunąć. Osobiście to przetrenowałem i efekt jest zdumiewający. Tylko w moim przypadku zagęszczałem liczbę gałęzi pierwszego piętra. Pozdrawiam.
kanclerz jeżeli to tylko 30%, to i tak jesteś szczęściarzem. U mnie tak zachowuje się 80% zawiązanych czereśni, ale to wina przymrozków z 4-5 maja. W tym roku nic na to nie poradzimy. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ja nawet nie tnę tak mocno i zawsze uzyskuję pędy tam gdzie chcę. Jedyny minus to czas, ale nie wszystkie okulanty rosną książkowo i prawie zawsze trzeba im pomóc.
Ja w tym roku wzięłam prawie ze śmietnika drzewko Burlata, które sąsiad wyrzucił:" bo było źle wykształcone " (1,8m kija z jedną gałązką boczną) mam nadzieję, że dzięki nacięciom uzyskam odpowiednie piętra.
Ze względu na grubość przewodnika nie mogę normalnie go przyciąć i muszę wyprowadzać 2 piętra na raz. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Darkat
200p
200p

Post »

ok. Ale można to zrobić teraz czy trzeba czekać na inny termin.
I jeśli dobrze zrozumiałem to trzeba usunąć wszystko co jest poniżej tego co będzie tworzyć pierwszy okółek.
Czyli wybieram najsilniejszy pąk liściowy. Nadcinam przewodnik nad nim, a poniżej tego pąka pozostawiam powiedzmy jeszcze 2 pąki na resztę okółka, a resztę poniżej wycinam.
badylarz
200p
200p

Post »

Musisz to zrobić jak najszybciej. I nacinaj przewodnik nie więcej niż nad trzema pąkami, w miarę równo rozłożonymi na obwodzie, jednocześnie. Usuń wszystko to co wyrasta poniżej tych pąków. Nie zrozumiałem Twojego sformułowania o pozostawieniu dwóch pąków poniżej pąka z naciętym przewodnikiem. Pozdrawiam.
badylarz
200p
200p

Post »

whitedame pisze:muszę wyprowadzać 2 piętra na raz. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
.
Drzewko posadzone w tym roku, a więc jeszcze słabe dobrze nieukorzenione, więc uważam, że w przyszłym roku zaczniesz formowanie od początku. Najlepszy efekt nacinania przewodnika uzyskiwałem na drzewkach silnie rosnących. Ja bym jednak potraktował Twoje drzewko jako jednoroczny okulant, bez względu na grubość. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy wiecie gdzie można w woj. lubelskim dostać czereśnie na podkładce karłowatej np. Gisela 5 albo PHL A? Ile takie drzewko na karłowatej podkładce może kosztować?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Kupowałam w zeszłym roku Burlat na Gizeli w szkółce pod Krakowem i płaciłam 45 zł.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

pawelp1320
W Wólce 3 koło Lublina jest szkółka Szmaragd,tam mieli różne drzewka owocowe ale czy akurat na takich podkładkach to nie wiem,No i w Elizówce też jest jakaś szkółka i w Dysie,sama jestem ciekawa czy mają drzewka owocowe na półkarłowych podkładkach bo mam działkę 15 a do zagospodarowania i na jesieni planuję posadzić po kilka drzewek :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

georginja pisze:Kupowałam w zeszłym roku Burlat na Gizeli w szkółce pod Krakowem i płaciłam 45 zł.
Właśnie patrzyłem na all..ro ceny czereśni i się zdziwiłem że tak drogo :shock: . Myślałem że to jakieś zestawy np. mix 2-3 szt albo cena razem z przesyłką. A tam pisze drzewko wysokości ok. 150 cm, cena: ponad 45 zł. Tosz to szok i rozbuj w biały dzień ;:306 . Czy szczepione na colcie albo na ptasiej też są takie drogie?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

To nie rozbój tylko realia. Te podkładki sprowadzają z Niemiec. A szczepione na nich zrazy przyjmują się gdzieś tak w 50% . Stąd taka cena. Na kolcie są sporo tańsze ( razy 2), ale drzewa będą sporo większe.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Darkat
200p
200p

Post »

badylarz pisze:Musisz to zrobić jak najszybciej. I nacinaj przewodnik nie więcej niż nad trzema pąkami, w miarę równo rozłożonymi na obwodzie, jednocześnie. Usuń wszystko to co wyrasta poniżej tych pąków. Nie zrozumiałem Twojego sformułowania o pozostawieniu dwóch pąków poniżej pąka z naciętym przewodnikiem. Pozdrawiam.
Coś tam dzisiaj zrobiłem w tym kierunku. Zrobiłem nacięcie, tak na 1/3 grubość przewodnika.Pousuwałem niższe pąki, pozostawiając cztery pod nacięciem. Akurat na tym najniższym mam jedną czereśnię . Na razie rośnie, a drzewko nie zrzuca jej.
Na rany dałem maść z dodatkiem miedzianu.
Mam nadzieję że nie zaszkodziłem drzewku, bo przyjęło się fantastycznie. Po co nie uciąłem tego przewodnika niżej ;:219
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”