Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.2
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.2
Asia na moje oko ta czerwona i zielona strzępiasta to Salad Bowl i Red Salad Bowl. Miałam kiedyś zieloną dębolistną i ona trochę inna była. A ta zielona wygląda tak samo jak moja Bowl. Bardzo lubię te dwie odmiany. To zielone o wąskich liściach ze strzepami po brzegu wygląda mi na endywie Romanesco. Jest tam też chyba roszponka choć głowy za to nie dam.
A tą endywie romanesco też trzeba pewnie bielić? Bardzo ją lubię tylko to bielenie mi na razie nie wychodzi. Dębolistną mam i jest inna niż te.
A ta pietruszkowata?
Pewnie to nie sałata ale smakuje fajnie.
A ta pietruszkowata?
Pewnie to nie sałata ale smakuje fajnie.
Pozdrawiam Asia
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
To pietruszkowe to nie mam pojęcia. Może pietruszka naciowa
Endywi romanesco nie trzeba bielić jeśli dobrze pamiętam.

Pietruszka rośnie inaczej i ma nieco inne liście. Poza tym było w paczce razem z mieszanką sałat i wzeszło trzy więc bardzo dziwny byłby przypadek pomieszania nasion (wysiewane na rozsadę w domu więc nic się nie mogło zamieszać).
No nic - jeszcze mi pozostaje napisać do producenta aby podał co on do tej mieszanki wsypał - ciekawe czy odpowie
Kropek - mam wrażenie że Twoja trochę się przebarwia zielono - te moje są jednolicie czerwone. A ta redin smaczna? Pierwszy raz "bawię" się sałatami i szukam odmian dla siebie.
No nic - jeszcze mi pozostaje napisać do producenta aby podał co on do tej mieszanki wsypał - ciekawe czy odpowie
Kropek - mam wrażenie że Twoja trochę się przebarwia zielono - te moje są jednolicie czerwone. A ta redin smaczna? Pierwszy raz "bawię" się sałatami i szukam odmian dla siebie.
Pozdrawiam Asia
Nie wiem , jeszcze żadnej nie zjadłem 
Z tegorocznych , które jadłem na razie najbardziej smakuje mi quattro stagioni.

Z tegorocznych , które jadłem na razie najbardziej smakuje mi quattro stagioni.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja w tym roku przesadziłam z ilością wysianej sałaty i dosłownie jest już wszędzie na ogródku
rozdawałam do pikowania rodzinie, sąsiadom, dziadkom i babciom znajomych i wcale jej nie ubyło, już całe reklamówki sałat rozdaję komu się da a tego wcale nie ubywa, w przyszłym roku będę myśleć przy wysiewach

rozdawałam do pikowania rodzinie, sąsiadom, dziadkom i babciom znajomych i wcale jej nie ubyło, już całe reklamówki sałat rozdaję komu się da a tego wcale nie ubywa, w przyszłym roku będę myśleć przy wysiewach

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja również mam dużoooo sałaty. Rozdaję na lewo i prawo ,patrzą się na mnie jak na dziwoląga i pytają się mnie, po co mi tyle sałaty
. Nie mam miejsca do posiania kolejnej tury fasolki ,więc sałata musi zniknąć jak najszybciej a tu zonk, bo już salaty mamy dosyć 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Marginetka, cóż to za odmiana sałaty w tak piękne główki porosła?
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Pelasia doskonale Cię rozumiemPelasia pisze:Ja również mam dużoooo sałaty. Rozdaję na lewo i prawo ,patrzą się na mnie jak na dziwoląga i pytają się mnie, po co mi tyle sałaty. Nie mam miejsca do posiania kolejnej tury fasolki ,więc sałata musi zniknąć jak najszybciej a tu zonk, bo już salaty mamy dosyć

Już mam dość codziennego jedzenia sałaty na siłę, ponieważ musi szybko zniknąć
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Wolusiu, niestety nie znam odmiany. W ubiegłym roku wysiałam mix sałat i była tam właśnie taka masłowa. Pozwoliłam jej zakwitnąć i zawiązać nasiona, część się sama wysiała. Wczesną wiosną okazało się, że przezimowało mnóstwo siewek, które rozpikowałam. Z powodu zimna była już czerwona. Później ładnie zmieniła kolor, jest pyszna.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
A ja w tym roku nie pojadłam za dużo mojej sałaty.
Większość zjadły ślimaki, kupiłam gotową rozsadę, ale przyszły upały i padła.
Teraz z kolei jest za mokro.
Ale nie poddaję się, kolejna partia wysiana
Większość zjadły ślimaki, kupiłam gotową rozsadę, ale przyszły upały i padła.
Teraz z kolei jest za mokro.
Ale nie poddaję się, kolejna partia wysiana

Pozdrawiam Kaśka
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Martwicie się co zrobić z sałatą? Ja takich zmartwień nie mam. Ta roślina nie tylko jest świetna jako przedplon, ale także jako nawóz zielony. Migiem oddaje to, co pobrała swemu następcy. Przyznaję, że specjalnie ją sieję w tym celu. Co zjemy to zjemy - reszta jest nawozem.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik