Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ewelkaa8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2013, o 01:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

vanyavala pisze:Ja bym wsadził, strasznie są powyciagane maja tam mało słońca i walczą ze sobą. Jak juz wsadzisz to uważaj by ich slonce na spaliło!!
A czy trzeba je wcześniej hartować na balkonie ? Ja mam zamiar wsadzić je normalnie do gruntu, bez osłon. Co w takim razie zrobić żeby je tak słonce nie spaliło ? Myślałam, że arbuzy uwielbiają słonce :) Planowałam jedynie przykryć ziemie agrowłókniną.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No ja myślę, Błażej. :wink: Wydają się małe. Przy takiej temperaturze będą rosły w oczach ;:oj
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zobaczymy :) To dla mnie ciekawostka :D
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

Moje arbuzki już na polu na macie ściółkującej 17 sztuk reszta luzem, z 23 sadzonek 3 się połamały (transport 200 km w pudle) czy jest szansa że na 30 - 40 cm łodyga w połowie złamana rozrośnie się i wyda kwiaty a później owoc ? pole posypane jakimś syntetycznym nawozem dodatkowo obornik w granulacie, chwilę po posadzeniu burza z deszczem, nogi całe pogryzione... w sierpniu się okaże jakie będą zbiory :)
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Post »

ewelkaa8 pisze:Witam, moje arbuzy posiałam pod koniec kwietnia. Na dzień dzisiejszy mają już średnio 4 liście właściwe i ok 15 cm wysokości. Czy już nadają się do sadzenia do gruntu ? Czy lepiej je zasadzić dziś w sobotę czy jeszcze poczekać tydzień ? Dodam że jeszcze nie były hartowane na dworze.
Mam zamiar posadzić je na agrowłókninie, ale bez żadnych okryć/ tuneli. Czy powinno się je sadzić na usypanych kopczykach ?
Obrazek
Absolutnie sadzić. Agrowłuknina się nie nadaje, rok temu mi się rozpadła i nie była przeszkodą dla chwastów za to w tym roku testuję matę ściółkująca niestety nie wróżę jej dobrze, była tania z typowego marketu L..M...e.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli liście zwijają się w rurkę tzn że? Miałam stracha bo trochę je wysuszyłam na polu ale raczej strat nie będzie :D Sąsiedzi przykrywają arbuzy flizeliną żeby słońce nie spaliło liści, jest sens się w to bawić?
Pozdrawiam Jola
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Ja moich nie przykrywam one kochają słońce. A zwijanie się liści to chyba naturalna reakcja na obecna temperaturę i ostre słonce, roślina nie chce tracić za dużo wody
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też tak sobie te zwijanie tlumaczę, ale robią tak ze 2 krzaczki a reszta na żołnierza ;:306
Pozdrawiam Jola
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34

Post »

U mnie liście się zwijały jak zostawiłem je na balkonie a w nocy było zimno, za dzień dwa liście się wyprostowały, ale to już były duże sadzonki, teraz ta noc była chłodna a już wysadzone kilka sadzonek, liście się zwinęły 4 na 8 sadzonek, odżyją na pewno.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kama_80 pisze:Jeśli liście zwijają się w rurkę tzn że?
Że mszyca je strasznie żre ;:306 Dawaj jakąś fotke, jestem ciekaw jak to faktycznie wygląda :) Słońce to one powinny łapać całą powierzchnią liści :D chyba że mają za sucho, to wtedy faktycznie będzie te powierzchnie zmniejszać ale nie przez zwijanie, tylko owiednięcie :wink: Może faktycznie jakiś szkodnik siedzi w liściach.
kot1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2014, o 07:57

Post »

A jak są białe plamy, to co to jest?
ewelkaa8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2013, o 01:22

Post »

anubis pisze:
ewelkaa8 pisze:Witam, moje arbuzy posiałam pod koniec kwietnia. Na dzień dzisiejszy mają już średnio 4 liście właściwe i ok 15 cm wysokości. Czy już nadają się do sadzenia do gruntu ? Czy lepiej je zasadzić dziś w sobotę czy jeszcze poczekać tydzień ? Dodam że jeszcze nie były hartowane na dworze.
Mam zamiar posadzić je na agrowłókninie, ale bez żadnych okryć/ tuneli. Czy powinno się je sadzić na usypanych kopczykach ?
Obrazek
Absolutnie sadzić. Agrowłuknina się nie nadaje, rok temu mi się rozpadła i nie była przeszkodą dla chwastów za to w tym roku testuję matę ściółkująca niestety nie wróżę jej dobrze, była tania z typowego marketu L..M...e.
A np. czarna folia nadawałaby się ? Miałam dzisiaj wsadzić te arbuzy do gruntu, tylko waham się bo kolejne dni będą deszczowe i chłodniejsze (ok 15-17 stopni) . Czy nie zaszkodzi to sadzonkom ? Boję się żeby nie padły albo nie zgniły.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Te małe doniczki i domowy parapet mogą zaszkodzić bardziej.
Twoje sadzonki i tak będą musiały "odchorować" w gruncie bo są duże i jak sam mówiłeś nie hartowałeś ich. Wsadź i spróbuj czymś osłonić popatrz na wcześniejsze posty jedna z pań osłaniała bardzo ładnie butelkami 5l wszystkie sadzonki. (jestem prawie pewny że to w tym wątku). Wsadzenie teraz ma tez plusy słonce ich nie spali bo jeśli będzie to tylko chwilami jak zdarza się przejaśnienia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak najszybciej wynieść z domu!! Teraz tak grzeje słońce i noce są tak ciepłe, że wyciągać będą się dalej, choćby były na południowym parapecie ;:108 vanyavala dobrze ci radzi. Wysadź do gruntu jak najszybciej. Jak masz gdzieś daleko od domu miejsce do wysadzenia to lepiej podczep kijki do łodyg bo się połamią. Wysadzaj po same liścienie, choćby miały one być sadzone po skosie. Do przykrycia butelki 5l nie mają szans, są zbyt wyciągnięte i po prostu się nie zmieszczą. Wbij 4kółki cokolwiek naokoło i na to takerem przyczep starą firane czy jakąś folię budowlaną matową barwioną.
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

A co się stanie jak podczas burzy i deszczu trochę się potnie liść (uszkodzi liść) czy będzie rósł dalej i zaowocuje?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”