Mój ogród - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród - początki

Post »

Rzodkieweczki pyszne , zwłaszcza że własne.
Moje niestety w większości wyrosły, ale też coś skubnęłam.
Liliowce jeszcze na pewno wypuszczą jakieś pędy kwiatowe, bo one robią to stopniowo zależnie od odmiany.
No to będzie się działo..... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

stasia_ogrod Ależ proszę, tych rzodkieweczek jest masa. :wink:
Niecierpliwy jestem strasznie i nie mogę się doczekać kwitnień irysków i liliowcy zawsze, innych roślinek też.
Co do zapisywania nazw, to pewnie kupię etykiety i powoli będę zapisywał odmiany, 100% pewności.

123katex Bardzo Ci dziękuję. Już niedługo sałata nawet będzie dobra. :wink:

kogra No tak. Rzodkiewki cieszą, ale fakt, że to własne dodaje jeszcze lepszej radochy. ;:224
Gdyby tak zakwitły wszystkie, tylko na to czekam. Działo by się w ogrodzie, nie powiem... :)

Dziś w ogrodzie rozkwita irys Wadowiczanin, do południa powinien już być. Również w ogrodzie już cieszy swym wyglądem irys Contemporary Art. Zdjęcia wieczorem.
Pozdrawiam. :wit
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Robercie piękne irysy, ile odmian i jakie kolorowe ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

piortkowice Odmian malutko mam, bez przesady. ;:131

Dziś kolejne cukiereczki kwitną u mnie, bowiem Contemporary Art oraz Wadowiczanin :!:

Zacznijmy od Casual Elegance.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wadowiczanin z marketu.

Obrazek

Obrazek

Contemporary Art:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Flavascens:

Obrazek

Obrazek

Cała rabatka chwilowo irysów, tam dalej też jest obsadzone w iryskach od Geni, ale ich nie widać.

Obrazek

Obrazek

A oto właśnie niskie iryski od Geni, pięknie rosną i się przyjęły. :tan

Obrazek

Obrazek

Iryski syberyjskie:

Obrazek

Obrazek

A teraz moje liliowce, wypuszczają pędy z pąkami, nawet taki malutki, którego zdeptałem niedawno wypuszcza. :tan
Druga kupka zdeptanych też odrasta i jeden wydaje mi się, że wypuści pęd. ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozchodniki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Canna Tropical Sunrise rośnie coraz szybciej, lecz jeden liść ma dziwny, wygląda jakby przerwany na pół, ale to od początku tak jest.

Obrazek

Dalia z marketu rośnie powoli, ale widać już pąki małe.

Obrazek

A tak wygląda małe hortensja kupywana za małą kwotę dawno w markecie, troszkę ją coś zjada na liściach, ale nie wiem co. Wypuszcza jakoś listki świeże, więc jest dobrze.

Obrazek

Ostatni ładnie wyglądający pąk rh różowego.

Obrazek

Wilce w donicy.

Obrazek

Magnolia z Biedronki się rozrosła jak szalona, ciesze się z tego zakupu :!:
Przy niej siewki malw.

Obrazek

A tu Wiesiołek:

Obrazek

Cały wieczór panuje taka pogoda jak na zdjęciu niżej. Zanosi się na burzę, wiatr tak silny, że mocuję irysy do kijków, aby nic im się nie stało. :roll:

Obrazek

Pozdrawiam. :wit
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Jestem pełna podziwu Twoich irysów- obecnie przechodzę chorobę irysową ;:145
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Mnie jakoś dzisiaj na razie burze omijają ale dzień się jeszcze nie skończył więc nie ma co zapeszać.Moją słabością są liliowce i irysy więc miło mi było popatrzeć na nie u Ciebie.Szykuje się naprawdę spora kolekcja.Casual Elegance koniecznie dopiszę do listy zakupów w tym roku ;:108
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

piortkowice Nie tylko Ty popadłaś w tą chorobę. Ja już popadłem i wyjść się nie da. Te kwiaty musza być po prostu w moim ogrodzie. :wink:

ann_30 Ciesze się, że się iryski podobają. Skoro Casual Elegance tak się Tobie podobają, to nie ma problemu, mogę wysłać Ci parę tych irysków, w celu wymiany za te kakaowe jeżeli masz ochotę. ;:131 :wink:
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Może jeszcze coś u mnie wypatrzysz bo za taką piękność ten mój irys to za mało ;:108 Już teraz cieszę się na myśl o wymianie :heja
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Dużo tych piękności posiadasz, ale niepotrzebnie będę wybierał. Taka wymiana jest jak najbardziej doskonała. ;:108
Znajdę dla Ciebie z kilka kłączy irysków, Casual Elegance i może mocno fioletowego NN w zamian za te kakaowe Louvois.
Pozdrawiam, Robert.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Siemasz! Łał... Ty to dopiero masz kolekcję kwiatuchów :) Superowa. Irysy bardzo ładne. Liliowce już za momencik... Jestem zachwycona. ;:333
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

MID2006 :wit
Zapraszam częściej do wątku. Bardzo mi miło, iż zawitałaś. ;:108
Bez przesady, kwiatuchów w takich ogrodach co mam nie mieści się tak duzo jak u innych na tym forum. ;:131
Skromne mam te ogródeczki, a dzielę się z wami moimi zdjęciami kwiatków i roślinek, gdyż warto. :wink:
Irysów jeszcze nie koniec, jeden kwitnie wcześniej, drugi później. Więc one utrzymują się dosyć długo.
Na liliowce oczekuję tak samo, jak oczekiwałem na irysy, a to dlatego, że nowe zakupy są niepewne w kwestii wyglądu, ja z reguły jestem niecierpliwy i doczekać się zwykle nie mogę. ;:224
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Robert.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie niecierpliwość to nasza wspólna cecha. Nie bądź taki skromny. Tak mało roślinek nie masz. No i są śliiiczne. Będę czekać razem z Tobą na ich kwitnienie. Postanowiłam właśnie, że muszę koniecznie kupić więcej liliowców i irysów. Mam dwie bramy, jedną do drogi, drugą do lasu. Pomyślałam że do bramy do lasu, pod siatką muszę posadzić rząd liliowców i irysów. Irysy będą cieszyć oko teraz, a liliowce później.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Robercie - iryski masz naprawde śliczne ;:oj ;:138
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jeśli chodzi o pogodę, to chętnie bym takie chmury nad swoją działkę przyjęła. Może poza tym wiatrem. Bo czuję że po takim skwarze to tam sahara się zrobiła. Mimo weekendowego podlewania.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

MID2006 Liliowce i irysy to bardzo ładne kwiaty, bardzo wytrzymałe.
Irysy cieszą swoim wyglądem dosyć wcześnie, a to zależy od odmiany. Niskie kwitną wcześnie, zaś TB trochę później.
Jednak gdy przekwitną irysy zaczyna się czas liliowcy bez dwóch zdań. To bardzo ładne też kwiaty, tylko szkoda, że ich pąki, czy też jakby to nazwać kwiatami radzą sobie tylko przez jeden dzień. Tak, czy siak tyle na pędzie jest ich, że spokojnie dłuższy czas cieszą nas. ;:108
To bardzo dobry pomysł, aby właśnie takie puste lub wolne miejsce obsadzać właśnie w te kwiaty, co roku rozrastają się bardzo dobrze i tak jak piszę przez dłuższy czas ten kawałek ogrodu, czy też miejsca będzie zadziwiająco wyglądał.

Co do drugiego wpisu.
U mnie do wczoraj praktycznie cały czas, codziennie były upały. Nawet też i w nocy, co było męczące i dla człowieka i dla roślin, które z pewnością szybko przekwitały. Trzeba było wieczorami latać z konewkami warzywko podlać, no i dwa ogrody... Męczarnia mała. Wczoraj przeszła nikła burza, ten deszcz nic nie dał. Dobrze, że dzis poprawił ten deszcz sytuację, zrobiło się orzeźwiająco i wilgotno dla roślinek. Ulga dla mnie, bez podlewania. Wcale nie zazdroszczę Tobie takiej pogody, gdyż jest ona jak już pisałem bardzo męcząca. Wszystkim by się przydał ten deszcz, no może mi już nie, bo irysy w deszczu stać nie powinny, skoro kwitną tak ładnie. ;:224 Wiatr dzisiejszy był niespokojny, bałem się o irysy, które mają długie pędy i szybciutko do palików przyczepiłem je. Lepiej tak zrobić, niż stracić iryski oczywiście.

Jadziu Bardzo dziękuję za taki komplemencik dla tych kwiatków. :wink:
Pozdrawiam, Robert.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”