Hydrożel

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
benulka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2014, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hydrożel

Post »

Witam, chcę kupić hydrożel, ale nie wiem która firma jest najlepsza.
Pomóżcie, proszę.
Pozdrawiam, Ewka
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ewo, mam wrażenie, że firma to sprawa drugorzędna. Najważniejszy jest wybór odpowiedniej gramatury żelu. Ja kupuję taki najdrobniejszy bo mi odpowiada do skrzynek ale być może inny stosuje się do np. krzewów w gruncie.
Lesnar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2014, o 20:47

Post »

jak dawkować hydrożel na ulotce pisze kwiaty i ziemie doniczkowe 0,5g-1,5g na 1L podłoża a na drugiej stronie 3g na 1L ziemi
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Z tego, co wiem dawkowanie zależy od gramatury hydrożelu i celu. Inna jest dawka do np. transportu roślin z odkrytymi korzeniami a inna pod krzewy.
Ja do skrzynki o długości 80 cm wsypuję dwie łyżeczki żelu, ale tylko w środkowej części skrzynki. Zastosuj dawkę zalecaną przez producenta konkretnego hydrożelu i będzie dobrze ;:108
Lesnar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wlasnie pisze tak jak mówie na ulotce jest ogrodnictwo kwiaty i ziemie doniczkowe 0,5g-1,5g a na drugiej stronie ulotki Sadzenie roślin doniczkowych,balkonowych,kwietników 3g na 1L ziemi i nie wiem czy 3g dać czy 1,5g na 1L ziemi

w opisie na allegro pisze ze ekonomiczny dawkowanie od 0,5g do 1,5g na 1L ziemi
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Aaa, to na tym samy hydrożelu są mylące instrukcje. Myślałam, że piszesz o dwóch rożnych. Nie wiem, co autor miał na myśli :roll: A gdzie chcesz zastosować hydrożel? Do skrzynek, donic czy w ogródku?
Lesnar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

do duzych donic w których bedzie 80L ziemi i nie wiem czy dać 120g hydrożelu czy 240g
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

To daj 2 g/l. Nic się nie stanie, jak dasz mniej czy więcej. Ważne, by ziemia z hydrożelem nie była w obrębie korzeni a nie na górze. Może ktoś jeszcze Ci doradzi, ale sądząc z ruchu w tym wątku może być ciężko.
Lesnar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ważne, by ziemia z hydrożelem nie była w obrębie korzeni a nie na górze. what??
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Sorry, ważne, by ziemia z hydrożelem BYŁA w obrębie bryły korzeniowej a NIE na wierzchu. Chodzi o to, by hydrożel nie był nad korzeniami, bo wtedy absorbuje wodę i nie przepuszcza jej niżej, tam gdzie są korzenie. Czyli innymi słowy, hydrożel (z ziemią oczywiście) powinien się znaleźć w środkowej części donicy.
zielonanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2014, o 19:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Wszystkich (jeszcze mi nieznanych) :)
To mój pierwszy wpis.

Mam pytanie o hydrożelki: Chciałabym dać komuś prezent. Wymyśliłam sobie, że wyjmę fiołka afrykańskiego z doniczki, wytrzepię (wypłuczę) ziemię i wsadzę roślinę do hydrożelków w odpowiednim kolorze. Kwiat już kupiłam, żelki juz namoczone, gotowe.... Jednak sie zastanawiam... Czy nie zrobię krzywdy roślinie (no i prezentobiorcy...).
Napiszcie, proszę co mam zrobić. Urodziny są juz jutro. (to mój brat bliźniak :)).
Z Waszych wpisów wynika, że powinnam jednak zostawić ziemię...
Tylko, że to miało być tak inaczej - kolorowo...
Bardzo dziękuję za odpowiedź, Ciekawa jestem, czy dostanę zawiadomienie mailowe, że już jest ta odpowiedź...
Jestem nowa...
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Nie mam doświadczenia w uprawie roślin w samym hydrożelu. Nawet nie wiem, czy ten kolorowy ma takie same właściwości, jak ten pylisty, czy drobny, który ja stosuję.
Tu masz trochę informacji:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... l#p1458328
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zmieszałam z ziemią hydrożel w proszku ( agrecol saszetki, na 12 litrów podłoża), dałam pod kwiaty, podlałam, ale po kilku dniach musiałam przesadzić te kwiaty i przy ich wyjmowaniu nic nie zauważyłam co miałoby magazynować wodę :roll: Ktoś to stosował, sprawdza się?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Wygląda na to, że tylko ja się wypowiadam w tym wątku.
W ziemi po podlaniu żel wygląda jak galaretka. Może przeoczyłaś, bo jak go oblepi ziemia to niewiele widać.
Ja mam hydrożel gruby Granulacja (0,60 mm - 3,30 mm) i po zmoczeniu robi się z niego właśnie taka galaretka.
Mariczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2014, o 09:13

Post »

Znajoma ma ogromne gospodarstwo szkółkarskie i nie stosuje hydrożelu... hydrożel nadaje się głównie w ilościach aptekarskich ( lyzeczka - lyzka max) do zmieszania z ziemią przed posadzeniem roślin...w tym zastosowaniu nadaję się idealnie ale w do szkółki to niedobry pomysł,..bo jeśli masz deszczownie to będziesz miała problem z regualcją nawodnienia ( w doniczkach z hydrozelem będzie wilgoc w pozostałych susza...) warto zmienić ziemię, bo zależy też w co sadzisz....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”