Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Jadziu-młynek na futrynie mama miała babciny fajansowy chyba w cebulowy wzór.
Pada i wieje mocno.
To moja fuksja drzewko swing time?Marek ją opisał następująco: "to jest ułanka na kiju tylko nie bardzo fioletowa,a różowa i różowa:
Obrazek [/url] Obrazek
druga fuksja jest malutka i na szczęście opisana.
Obrazek
Różowe pnące truskawki w rozkwicie
Obrazek Obrazek
Mamine kosaćce syberyjskie reanimowane po około 10 latach tzw.pielęgnacji przez uczelnię(dom jest zakładowy),polegała ona na dwu lub trzykrotnym w sezonie wykaszaniu wszystkiego tuż przy ziemi.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu - fuksje masz naprawde piękną ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękne fuksje ,ale do nich nie mam ręki trzeba o nie bardzo zabiegać ,wiec mam tylko Magellankę i rośnie i kwitnie bezproblemowo
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leje,nie najcieplej.Zalewa strych z za płytko ofasowanych kominów,z pękniętych,czy ułamanych dachówek.Martwię się bo mi chlupoce tuż nad łazienką,CHYBA JESZCZE PO DRUGIEJ STRONIE ŚCIANY.Sąsiad prowizorycznie jeden ubytek zatkał i odprowadził wodę na zewnątrz za co mu jestem ogromnie wdzięczna.
Fuksje zobaczymy czy uda mi się przetrzymać.Chciałabym.Taki kącik z dużymi donicami z pelargoniami,z truskawkami pnącymi i fuksjami,jak się ociepli jeszcze z figą i prosem jerozolimskim udaje balkon-wstęp do Śródpodagrycznikowego.
W Podwórkowym kwitnie serduszka,poza tym bez zmian.Wczoraj w wybranych miejscach było mokro,ale nie sadzawkowo jak u Olgi z Ogrodu Azy.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tęcza.Zmiana pogody-słonecznie!Wszystko na raz rośnie,pnie się w górę i kwitnie.
Olu(Ogród Azy)-wzeszły i groszki pachnące i nasturcja niska i onętki czyli kosmosy i maciejka,a wieczornice od Ciebie zakwitły.Na Starym Kleparzu jest nowa budka z produktami węgierskimi,kapusta kiszona z paprykami(krojona łagodna i czereśniowa w całości) i ogórkiem rewelacja.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

U mnie nie kwitnie jeszcze wieczornica ,wczoraj wstawiłam zdjęcia świeżo zakwitłych narcyzów. Czosnki dopiero sie szykuja, a ja wróciłam z Nowego Targu z pompą do brudnej wody. Tam był straszny upał jestem padnięta.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ewo, jaka tęcza okazała! Piękne margerytki, u mnie w miastowym jakoś one nie bardzo, za to na wsi-rosną świetnie! Taka paprykę i ja czasem kupuję, faktycznie pyszna. Bzy przekwitły, teraz robinia pachnie wszędzie.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Szkoda kosaćca, bo te stare odmiany były nie do zdarcia.
Sałatka spowodowała u mnie ślinotok. ;:306
Piękne masz te fuksje, moje dopiero w liściach.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam przedburzowo i parnie.Deszcze ani upał nic nie zaszkodziły roślinności.Ślimaki z rzadka decydują się przedrzeć przez korę,niestety w B.już kory brak,a mieli wory niewielkie "20"...Przydałoby się jeszcze.
Kogro-trafiła się nawet burza z niewielkim gradem,na szczęście krótkotrwała,dziś też należy się spodziewać jakiejś chyba już nie za długo.Czekam aż Zakład Utrzymania Zieleni pewnej uczelni zabierze wał pni i gałęzi po tzw.interwencyjnej pielęgnacji czyli przecince.Ci od dwukrotnego rocznie cięcia żywopłotów już byli w piątek ,straty niewielkie,choć narzędzia przerastały chyba umiejętności niektórych członków zespołu.Chciałabym sobie wystawić stolik i dwa krzesła,na razie leżak przynoszę i wynoszę z piwnicy celem krótkotrwałego użytku.
Olgo(Ogród Azy)cieszę się,że nabyłaś pompę,jest to niemały wydatek ale i ulga.Oby była sprawna jak najdłużej.Wieczornice w bujnym rozkwicie obie,a właściwie prawie dwie i pół,bo jedna ma taki mniejszy odrost.Chaber górski pnie się wzwyż.Kosmosy,nasturcje niskie i nagietki niebrzydko wzeszły mimo ptasiego przedszkola na klonie(dzieci mają kawki,szpaki i brązowe ptaki większe i pełniejsze od szpaków),są też młode sroczęta na akacji.Chodzą gęsiego po ścieżkach,ale i odbywają pierwsze loty.
Zamówiłam sobie zioła aż w Karpaczu,czekałam trochę,ale warto było.
Zuzanno-margerytki tak się z jednej zeszłorocznej rozrosły,zakwita lawenda,wszystkie floksy przetrwały,czosnki ozdobne giganty przekwitają,naparstnice obie rozrosły się w kilka sztuk,zaczynają kwitnienie ostróżki,dzwonki rozszalałe w zajmowaniu terenu,niebawem będą też kosmosy czyli onętki i pysznogłówki,nawet nieźle sobie radzi owies wielkanocny który hoduję z myślą o bukiecie na Matki Boskiej Zielnej.W donicach na pasie betonu pod oknem u wejścia do ogrodu mam pelargonie pasiaste i jedną angielkę,truskawki pnące o różowych kwiatach i trzy fuksje-duża o pełnych różowo-ciemno różowych kwiatach,małą w typie ułanki różowo fioletową i od wczoraj bladoróżową umaszczoną jednolicie.Chciałabym mieć jeszcze Alaskę.Pelargonia bluszczolistna od Ciebie na razie na oknie w moim mieszkaniu wraz z figą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Sałatka wygląda smakowicie ...naparstnice ładnie Ci kwitną ...mnie się sporo nasiało i będą w rożnych kolorach - od bieli kremowej , poprzez róż , aż do ciemnego fioletu ...
Pozdrawiam w ten upalny dzień ;:196 :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko-kupiłam dwie naparstnice zeszłego roku-jedna była kremowa,druga ciemny róż/bordo,obie są i się rozsiały.Mam też nasiona mieszanka kolorów i chyba można jeszcze wysiać?Fioletowej naparstnicy nie mam ;:oj
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Zakątek wypoczynkowy w ostróżkowo-naparstnicowym otoczeniu bardzo zachęcający. Dziś obejrzę, jak tam moje ostróżki, ciekawe czy przysłali to, co chciałam :wink:
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzanno-ano ciekawe!I jeszcze w jakim stanie w ten gorący,duszny,burzowy czas dotarły?
Zyto-bardzo się cieszę,że przybyłaś!
Dziś rano złapałam stado sikorek w szkodzie-obsiadły moje donice z truskawkami ,zjadły nie do końca dojrzałe owoce i na dodatek mnie uznały za intruza w ich mini raju!
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:196 Szkoda, że nie miałaś aparatu, co byś zrobiła fotki sikorkom.
Niech im będzie na zdrówko ;:215
A ja czekam z utęsknieniem na prawdziwy deszcz. Burza mruczy i tylko kropelkowy deszczyk leci ;:223
Trzeba będzie wyciągnąć węże i podlewać. Naparstnice i u mnie zaczęły kwitnąć, a ostróżki w rozkwicie.
Olbrzymki z nich się porobiły i trzeba będzie pomyśleć o przeniesieniu na większy areał. Tylko którą? ;:223
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ewciu tęcza, kwiaty, owady ... i nawet wieczornik damski w pełni kwitnienia :D
Szkoda tylko,że jego zapachu nie można w postach przekazać a pachnie cudownie.
Co to za roślina pośrodku fotki z liśćmi variegata ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a0 ... e41e4.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”