A jaki to filtr który napowietrza wodę, on ma tę wodę oczyścić z azotanów, czyli musi to być filtr ze złożem biologicznym. Do takiej pojemności oczka, a jaka ona jest? bo nigdzie tego nie napisałeś, proponuję akwarystyczny filtr kubełkowy. Przyjmując, że oczko ma 300 litrów pojemności, to filtr kup na co najmniej 500 litrów i podłącz do niego tę pompę 650 l/h. Od przybytku głowa nie boli a filtracja jest lepsza. Wracając do pompy, sprawdź jaką ma wysokość podnoszenia, ponieważ na maksymalnej wysokości podanej przez producenta wydajność spada do 0 m/h.Tomalski pisze:oto fotka , nieco nieaktualna teraz dodałem więcej roślin pływających i ten BRZYDKI filtr który widać po prawej stronie ukryłem pod kamieniami napowietrza on wodę.
A co zrobiłeś z jesiotrem? Pisałeś o nim w mailu do mnie..... Niestety przybyły mi rybki : lin , okoń oraz dziki karaś (karasia musiałem usunąć bo chorował)
Chcąc stosować kwaśny torf sphangowy o pH 3,2 - 4,2, musisz znać parametry wody TwO i pH (twardość ogólna i odczyn). Jeśli woda będzie twarda, to trzeba dolać kilka wiader wody deszczowej. pH w naszych oczkach powinno mieścić się między 6,5 a 7,5, tzn. odczyn lekko kwaśny, glony tego nie lubią.Więc czy tu mogę jakoś dodać torfu tylko ile czy dowalić chemii??
Ta roślina to żabieniec babka wodna (Alisma plantago-aquatica), dobrze rośnie na głębokości ok 10 cm. Tzn 10 cm wody nad substratem z piasku i gliny w stosunku 3 :1 .Sam nie wiem rośliny sobie nie radzą ta roślinka w doniczce nie wiem co to przeniosłem na płytsze miejsce i zaczyna padać, co nie może być powodem bo znajomy hoduje całkowicie poza wodą. Co do roślin pływających TONĄ są ściągane przez glony i gniją.
Posadził bym tam, w takim samym podłożu, jeszcze któryś z kosaćców np: kosaciec żółty (Iris pseudacorus) lub kosaciec gładki (Iris laevigata), czy kosaciec syberyjski (Iris sibirica) ten ostatni w Polsce pod ochroną.
Możesz też kupić miniaturowego grzybienia (lilię wodną), jak będziesz go szukał to zwróć uwagę na zalecaną głębokość sadzenia.
Rośliny kupisz tutaj - http://www.rosliny-wodne.pl/