Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
A daleko masz te sadzonki?:d
Jędrzej-jeżeli masz na myśli wysyłkę to odległość ca.500 km nawet kurierem jest do nie przeskoczenia.Zbyt delikatny towar do transportu na taką odległość.
Uzupełnienie szczegółów dot.sadzonek.Sadzonki są z ziaren firmy KIEPENKERL,(to taka wersja mniejszego giganta,do 80 kg ale od czegoś trzeba zacząć).Zdjęcia w niedługim czasie(ziaren+opakowania).To była moja tzw rezerwa na czarną godzinę.Jeżeli reflektujesz na ziarna to mogę ci wysłać 3 szt.Podaj adres na pw(koszty moje).Trochę będzie póżno ale warto spróbowac(wyjątkowo szybko wschodzą).
Na zrewanżowanie przyjdzie pora i czas jesienią.
Uzupełnienie szczegółów dot.sadzonek.Sadzonki są z ziaren firmy KIEPENKERL,(to taka wersja mniejszego giganta,do 80 kg ale od czegoś trzeba zacząć).Zdjęcia w niedługim czasie(ziaren+opakowania).To była moja tzw rezerwa na czarną godzinę.Jeżeli reflektujesz na ziarna to mogę ci wysłać 3 szt.Podaj adres na pw(koszty moje).Trochę będzie póżno ale warto spróbowac(wyjątkowo szybko wschodzą).
Na zrewanżowanie przyjdzie pora i czas jesienią.
Chetnie sie skusze. Chcialem napisac na pw, ale masz zablokowana te opcje.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A to mój squash
Jestem bardzo ciekawy co za okaz uda mi się z niej wyciągnąć 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2013, o 19:37
Potrzebuję pomocy z moimi dyniami Bambino. Jeszcze przed wysadzeniem zaczęły mi żółknąć liście. Myślałem, że to niedobór słońca, lecz po wysadzeniu do gruntu żółkną dalej.
Dzieje się tak z najstarszymi liśćmi zaczynając od ich czubków. Gdy zżółknie cały bądź już tylko w połowie zaczyna brązowieć i obumierać. Podobne zachowanie obserwuję u kabaczków.
Sadzonki nie były jeszcze nawożone ani niczym opryskiwane. Czyżby to niedobór jedzonka czy jakaś choroba? Proszę o pomoc:

Dzieje się tak z najstarszymi liśćmi zaczynając od ich czubków. Gdy zżółknie cały bądź już tylko w połowie zaczyna brązowieć i obumierać. Podobne zachowanie obserwuję u kabaczków.
Sadzonki nie były jeszcze nawożone ani niczym opryskiwane. Czyżby to niedobór jedzonka czy jakaś choroba? Proszę o pomoc:

-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
A mi dopiero 2 liść właściwy wychodzi:(
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie przejmuj się tym. O ile rosną już nowe liście i już nie żółkną to wszystko jest OK. Jeśli jednak by działo się też coś z nowymi liści wówczas obstawiał bym chorobę grzybową i zalecał bym oprysk.salvege pisze:Potrzebuję pomocy z moimi dyniami Bambino. Jeszcze przed wysadzeniem zaczęły mi żółknąć liście. Myślałem, że to niedobór słońca, lecz po wysadzeniu do gruntu żółkną dalej.
-- 26 maja 2014, o 12:20 --
A to już w glebie czy w donicy?vanyavala pisze:A mi dopiero 2 liść właściwy wychodzi:(
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
Według mnie to ewidentnie choroba grzybowa. te żółte liście trzeba oberwać i najlepiej spalić a rośliny opryskać jakimś środkiem grzybobójczym, najlepiej w pochmurny dzień, żeby słońce po oprysku nie poparzyło liści.
Pozdrawiam Marta
- BobejGS
- Kontakt:
Całe krzaki pokaż. U mnie tak się działo z jednym krzakiem gdy został przelany. Po wysadzeniu do gruntu przez kilka dni chorował dalej ale teraz już jest ok. To ten na zdjęciu powyżej. Stracił tak 5liści.
- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Witaj Błażeju, mam pytanie mam pole opryskane opryskiem pod kukurydzę, kawałek pola został wolny czy w tym miejscu wyjdzie mi dynia jak posadzę po oprysku? Chodzi mi o ogórki, fasolę, dynię i cukinię zwłaszcza. Nie wiem czy w tym miejscu jest sens wysiewać czy lepiej już dać spokój . Oprysk był robiony miesiąc temu ale działa bo w kukurydzy czysto
A posadziłam kapustę i niestety szlak ją trafił.
Wszytko przez mojego dobroczynnego Ema, który chciał mnie uratować przed pieleniem i całe pole spierni....... Oczywiście przypadkowo nie poinformował mnie o tym a ja zaczęłam sadzenie
Po prostu płakać mi się chcę jak tam idę i oglądam

Wszytko przez mojego dobroczynnego Ema, który chciał mnie uratować przed pieleniem i całe pole spierni....... Oczywiście przypadkowo nie poinformował mnie o tym a ja zaczęłam sadzenie

Po prostu płakać mi się chcę jak tam idę i oglądam
- BobejGS
- Kontakt:
Nie znam się zbytnio na opryskach i nie wiem jak się do tego odnieść
Myślę jednak że można pokombinować odkopując dołek pod sadzonke w który wrzuci się ziemi z innego, nie pryskanego miejsca
Trochę roboty więcej ale do wykonania 

Witam, obejrzalem Twoje Eldorado"...bardzo fajne hobby...
))
Na jakim obszarze je uprawiasz...?

Na jakim obszarze je uprawiasz...?
Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
- BobejGS
- Kontakt:
Witaj
Nie wiem jakie wymiary ma działka, ale muszę kiedyś zmierzyć
Dynie uprawiam wyznaczając sobie po prostu miejsca tak, aby nie wadziły innym warzywom a w zasadzie ich nie zarastały
Ale one i tak robią swoje
Tak rosły sobie zeszłym roku
:

Pokazałam to zdj mężowi i zapytał się "a z jakiej to bajki?"...
normalnie Ameryka Blażeju 

- BobejGS
- Kontakt:
Przecież tam jest tylko 6dyń 
Tu już było po zbiorach
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=574

Tu już było po zbiorach