Tak ,Aguś o te żółte pytałam,i już się cieszę,że może cos wyjdzie na wiosnę.Może wiesz jakie masz odmiany brzoskwini ,bo ja o swoich owocach, to już zapomniałam. Zbierałam je z miesiąc temu.
Zuziu, o swojej brzoskwini wiem tylko, że jest bardzo późna. Owoce, które dziś zrywałam są jeszcze twarde i muszą podojrzewać w domu. Niestety, drzewko jest już stare i schorowane i pewnie niedługo zostanie wycięte. Drzewko nie było kupowane w szkółce, tylko posadzone z odrostu wykopanego od znajomych.
Witaj
Widzę że w tym roku owoce ładnie owocowały. Czy posadziłaś już szachownicę kostkowaną?? Z tego co wiem można ją sadzić obok oczek wodnych i w półcienistych zakątkach, ale należy pamiętać aby w miejscu sadzenia nie zalegała woda
Cześć Priamie Szachownicę posadziłam w sobotę. Na opakowaniu było napisane, że powinna rosnąć w pełnym słońcu. Pomyślałam jednak, że angielskie słońce i lato są mniej intensywne od naszego (cebulki to prezent od siostry z Anglii), więc nie zastosowałam się ściśle do angielskich zaleceń. Mam nadzieję, że mimo to zakwitnie, rośnie w delikatnym półcieniu.
Madziu, chryzantema jedna jest bladoróżowa, a druga żółta. Czekam z niecierpliwością aż rozkwitną, ale u mnie niestety ciągle pada (dziś nawet grzmiało) i nie mam kiedy pójść na działkę, może już kwitnąć zaczynają
Saaga, Ty tak samo czekasz na te chryzantemy jak i ja:-). Moje mają piękne pąki, ale ciągle nie rozwijają ich....A bardzo chcę wiedzieć czy to takie jak kupiłam, jak miały być. U mnie i padało i była burza, a kwiatki potrzebują przecież słońca:-(.
Moje też są obsypane pąkami, ale zimno i deszcz. Mam nadzieję, że zaraz mróz nie przyjdzie i zdążą rozkwitnąć. Bo niestety lekki przymrozek u mnie już był nocą parę dni temu.
na wikipedi znalazłem dla Ciebie coś takiego odnośnie szachownicy kostkowanej:
" Biotop
Wilgotne łąki, zarośla, torfowiska niskie, bagna. Wymagania
Lekkie gleby, w pobliżu oczek wodnych i strumyków. "
A to z książki (Rośliny cebulowe - Wendebourga), którą mam w domu:
"Warunki takie możan stworzyć samemu, np. wykonując zagłębienie terenu, które okresowo będzie nawadniane... wodą deszczową. W dość ubogim otoczeniu, w świezym do wilgotnego półcieniu i razem ze słabo konkurencyjnymi innymi roślinami ta delikatna roślina może przez długie lata zdobić nasz ogród"