Ta lilia
Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
-
Fraszka_1
- 1000p

- Od: 16 cze 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Znalazłam czas i zajrzałam 
Ta lilia
Ta lilia
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Piękna lilia
i jak zwykle zdjęcia super robisz.

- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Zapach musi być obłędny 
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwonko - Olu - Celinko - Kasiu - Orzechovvy - Elu
Tereniu - Fraszka1 - Szymku - Paulinko - Moniko
No i jak tu się nie cieszyć z Waszych odwiedzin zwłaszcza,że tak licznie się zjawiliście
Dziękuję Wam bardzo i za odwiedziny i za przemiłe w treści posty
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam i zapraszam ponownie do siebie i pozostawienie śladu w postaci postów
Iwonko - Dla Ciebie szczególne podziękowania za odwiedziny a co Twoich lilii,to jak już zakwitną,to dopiero będą ekstra zdjęcia-jak wszystkie u Ciebie zresztą.
Olu - Przyznam się,że miałem mieszane uczucia co do ich rozwoju i kwitnienia bo doniczka jest bez otworu drenażowego i obawiałem się,że cebulki mogą zgnić?
Celinko - Na swoje też się doczekasz-ja Arek Ci to mówię
,wiadomo,że wegetacja ogrodowych trwa o wiele dłużej
Kasiu - Zapewniam Cię,że nie mam żadnych układów z producentami,po prostu przypadek jak i inne.Dzięki za tak wielkie uznanie ale gdzie mi tam do RDRD-ubawiłaś mnie tym określeniem
Orzechovvy - Tereniu - Niestety,zakiełkowała tylko jedna cebulka i nie wiem czy zakwitnie
a cebulki jak tylko otworzyłem zestaw wydawały mi się nieco rachityczne no i chyba za słabe by zakiełkować?
Elu - Mnie też się podoba
Fraszka1 - No i mam nadzieję,że nie żałujesz swoich odwiedzin?
Szymku - Dzięki za uznanie
Paulinko - Zgadza się,zapach obłędny,intensywny i roznosi się po całym mieszkaniu
Moniko - Witam Cię szczególnie serdecznie jako mojego nowego Gościa-wpadaj kiedy tylko możesz
Tym razem nieco o storczykach,kontynuacja w tym wątku tak jak obiecałem w zamkniętym już wątku-Moje początki hodowli storczyków.

Cymbidium w trakcie kwitnienia i po przekwitnięciu-wypuszcza młode odrosty.

Spider orchid-storczyk o kwiatach w kształcie pająka- w trakcie kwitnienia i przekwitnięty-wypuszcza odrost.

Kolejne storczyki z młodymi listkami,odrostami i pędem.

Przekwitające już cymbidium ale jeszcze w pełnej krasie?

A to mój kolejny nowy nabytek do kolekcji-Dendrobium phalenopsis,drugi w kolekcji.Na zdjęciu pierwszym od góry i trzecim i czwartym od dołu widoczny jest już młody pęd-czy też zakwitnie???
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłych wrażeń
Tereniu - Fraszka1 - Szymku - Paulinko - Moniko
No i jak tu się nie cieszyć z Waszych odwiedzin zwłaszcza,że tak licznie się zjawiliście
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam i zapraszam ponownie do siebie i pozostawienie śladu w postaci postów
Iwonko - Dla Ciebie szczególne podziękowania za odwiedziny a co Twoich lilii,to jak już zakwitną,to dopiero będą ekstra zdjęcia-jak wszystkie u Ciebie zresztą.
Olu - Przyznam się,że miałem mieszane uczucia co do ich rozwoju i kwitnienia bo doniczka jest bez otworu drenażowego i obawiałem się,że cebulki mogą zgnić?
Celinko - Na swoje też się doczekasz-ja Arek Ci to mówię
Kasiu - Zapewniam Cię,że nie mam żadnych układów z producentami,po prostu przypadek jak i inne.Dzięki za tak wielkie uznanie ale gdzie mi tam do RDRD-ubawiłaś mnie tym określeniem
Orzechovvy - Tereniu - Niestety,zakiełkowała tylko jedna cebulka i nie wiem czy zakwitnie
Elu - Mnie też się podoba
Fraszka1 - No i mam nadzieję,że nie żałujesz swoich odwiedzin?
Szymku - Dzięki za uznanie
Paulinko - Zgadza się,zapach obłędny,intensywny i roznosi się po całym mieszkaniu
Moniko - Witam Cię szczególnie serdecznie jako mojego nowego Gościa-wpadaj kiedy tylko możesz
Tym razem nieco o storczykach,kontynuacja w tym wątku tak jak obiecałem w zamkniętym już wątku-Moje początki hodowli storczyków.

Cymbidium w trakcie kwitnienia i po przekwitnięciu-wypuszcza młode odrosty.

Spider orchid-storczyk o kwiatach w kształcie pająka- w trakcie kwitnienia i przekwitnięty-wypuszcza odrost.

Kolejne storczyki z młodymi listkami,odrostami i pędem.

Przekwitające już cymbidium ale jeszcze w pełnej krasie?

A to mój kolejny nowy nabytek do kolekcji-Dendrobium phalenopsis,drugi w kolekcji.Na zdjęciu pierwszym od góry i trzecim i czwartym od dołu widoczny jest już młody pęd-czy też zakwitnie???
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę miłych wrażeń
- oxalis
- 1000p

- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Arku
,
storczyki prima sort
. No co ja poradzę, że je wszystkie
.
Napiszesz mi coś bliżej o podłożu, w którym masz wsadzone cymbidium ?
storczyki prima sort
Napiszesz mi coś bliżej o podłożu, w którym masz wsadzone cymbidium ?
- Arkadius121

Witaj Kasiu
Zajrzałem w biegu na chwilę na forum i zobaczywszy Twój post odpisuję na gorąco
Otóż cymbidium to storczyk naziemny a zatem stosujemy podłoże stałe takie jak dla innych doniczkowych ale musi ono być lekkie,przepuszczalne.Ponieważ mój "wychodził" już doniczki musiałem go jak najszybciej przesadzić do większej.Zastosowałem ziemię torfową z dodatkiem niewielkiej ilości mielonej skorupy orzecha kokosowego-proporcja mniej więcej 3:1 nie powinno się dawać więcej,ponieważ skorupa orzecha zawiera stosunkowo duże zasolenie wodą morską!Lepsza jest ziemia torfowa z dodatkiem drobno zmielonej kory.
Poza tym pseudo bulwy cymbidium stosunkowo szybko się rozrastają i należy pamiętać o wymianach doniczki na większą.
Ponieważ podłoże powinno być stale lekko wilgotne powinno się podlewać umiarkowanie 2 razy w tygodniu najlepiej wodą miękką-deszczówką albo odstaną.
Życzę sukcesów w hodowli i pozdrawiam.
Zajrzałem w biegu na chwilę na forum i zobaczywszy Twój post odpisuję na gorąco
Otóż cymbidium to storczyk naziemny a zatem stosujemy podłoże stałe takie jak dla innych doniczkowych ale musi ono być lekkie,przepuszczalne.Ponieważ mój "wychodził" już doniczki musiałem go jak najszybciej przesadzić do większej.Zastosowałem ziemię torfową z dodatkiem niewielkiej ilości mielonej skorupy orzecha kokosowego-proporcja mniej więcej 3:1 nie powinno się dawać więcej,ponieważ skorupa orzecha zawiera stosunkowo duże zasolenie wodą morską!Lepsza jest ziemia torfowa z dodatkiem drobno zmielonej kory.
Poza tym pseudo bulwy cymbidium stosunkowo szybko się rozrastają i należy pamiętać o wymianach doniczki na większą.
Ponieważ podłoże powinno być stale lekko wilgotne powinno się podlewać umiarkowanie 2 razy w tygodniu najlepiej wodą miękką-deszczówką albo odstaną.
Życzę sukcesów w hodowli i pozdrawiam.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
O, i ja z góry podziękuję za te rady. Mam podobno mieć niespodziankę na Dzień Matki w postaci cymbidium i mam udawać zaskoczoną. I będę, ale podłoże kupiłam już w piątek, a teraz wiem, z czym go zmieszać. Dzięki, Arku 
Cudnie zakwitły Ci storczyki. Masz do nich rękę 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wracając do lilii:

Mnie by tez nie przyszło do głowy, żeby posadzić coś takiego w doniczce! Ale jak widać czasem warto zaszaleć - Śliczna jest!AleksandraBdg pisze:Muszę przyznać,że ta roślina świetnie poradziła sobie w doniczce. Osobiście kojarzyłam je tylko jako rośliny ogrodowe.
Wspaniałe kwitnienia storczykowe, i te przyrosty-niech rosną w siłe i kwitna w późniejszym terminie;) 
- kamikami26
- 1000p

- Od: 14 maja 2013, o 11:32
No w końcu coś miłego dla moich oczu
Śliczne cymbałki i cudowne dendrobium
Nawet pędzik jest
Śliczne cymbałki i cudowne dendrobium
Nawet pędzik jest
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ale cudne-oba 
- Arkadius121

Kasiu - Żanetko - Krysiu_w - Dorotko - Lucy - Pati - Kameczko - Paulinko
Dzięki za za bardzo sympatyczne odwiedziny i równie sympatyczne posty

Miło Was było znowu u siebie gościć
Serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin a tymczasem pozdrawiam
Kasiu - Żanetko - Mam nadzieję,że moja informacja na temat podłoża dla cymbidium jest wystarczająca
[bKrysiu_w][/b] - Hodowli storczyków i nie tylko cały czas się uczę z mniejszym lub większym powodzeniem ale przyznaję się,że są i niepowodzenia
Dorotko - Mnie też się podobają ale jeszcze z dendrobium brak w mojej kolekcji kolorowego dendrobium nobile-jakoś nie mogę na niego trafić
Lucy - Miałem obawy czy w ogóle coś będzie z tych lilji bo jak się okazało doniczka jest bez otworu drenażowego i istniało ryzyko powstania procesu gnilnego ale udało się przy odpowiednim dawkowaniu i wody i nawozu
Pati -
Kameczko - Ty zatwardziała storczykomaniaczko
zapewniam Cię,że inne roślinki przeze mnie i nie tylko przeze mnie prezentowane są równie miłe dla Twoich oczu
Paulinko -
W nawiązaniu do wypowiedzi Krysi_w z moją ręką do roślinek bywa czasami różnie i tu muszę się przyznać,że niestety sam przyczyniłem się do unicestwienia fioletowej kalii czego nie mogłem odżałować bo jest to również ładną,ciekawą i oryginalną roślinką.
Mój błąd polegał na tym,że nie pozwoliłem jej odpocząć przez okres trzech miesięcy po przekwitnięciu i nadal ja podlewałem co prawda z umiarem ale doprowadziłem do procesu gnilnego jej cebulek i były już nie do uratowania
Nie zraziłem się jednak i tym razem i przy okazji jaka się nadarzyła w jednym z marketów kupiłem kolejną kallę ale tym razem żółtą.
Mam nadzieję,że opiekujący się nią pod moją nieobecność-bo zaczęły się wakacje,będą mieli do niej lepszą rękę aniżeli moja,czego szczerze Im życzę

Tak wyglądała kalla fioletowa.

Kalla żółta z motylkiem na druciku i skrzydełkami na sprężynkach
-motylek za darmo

Kalla już bez motylka-słyszę Wasze westchnienie ulgi
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze
Dzięki za za bardzo sympatyczne odwiedziny i równie sympatyczne posty
Miło Was było znowu u siebie gościć
Kasiu - Żanetko - Mam nadzieję,że moja informacja na temat podłoża dla cymbidium jest wystarczająca
[bKrysiu_w][/b] - Hodowli storczyków i nie tylko cały czas się uczę z mniejszym lub większym powodzeniem ale przyznaję się,że są i niepowodzenia
Dorotko - Mnie też się podobają ale jeszcze z dendrobium brak w mojej kolekcji kolorowego dendrobium nobile-jakoś nie mogę na niego trafić
Lucy - Miałem obawy czy w ogóle coś będzie z tych lilji bo jak się okazało doniczka jest bez otworu drenażowego i istniało ryzyko powstania procesu gnilnego ale udało się przy odpowiednim dawkowaniu i wody i nawozu
Pati -
Kameczko - Ty zatwardziała storczykomaniaczko
Paulinko -
W nawiązaniu do wypowiedzi Krysi_w z moją ręką do roślinek bywa czasami różnie i tu muszę się przyznać,że niestety sam przyczyniłem się do unicestwienia fioletowej kalii czego nie mogłem odżałować bo jest to również ładną,ciekawą i oryginalną roślinką.
Mój błąd polegał na tym,że nie pozwoliłem jej odpocząć przez okres trzech miesięcy po przekwitnięciu i nadal ja podlewałem co prawda z umiarem ale doprowadziłem do procesu gnilnego jej cebulek i były już nie do uratowania
Nie zraziłem się jednak i tym razem i przy okazji jaka się nadarzyła w jednym z marketów kupiłem kolejną kallę ale tym razem żółtą.
Mam nadzieję,że opiekujący się nią pod moją nieobecność-bo zaczęły się wakacje,będą mieli do niej lepszą rękę aniżeli moja,czego szczerze Im życzę

Tak wyglądała kalla fioletowa.

Kalla żółta z motylkiem na druciku i skrzydełkami na sprężynkach

Kalla już bez motylka-słyszę Wasze westchnienie ulgi
Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze