Mój ogród wśród łąk cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk cz.2

Post »

Malgosiu ja też czekam na truskawki,lubię w każdej postaci,a szczególnie koktail z jogurtem lub kefirem ;:333
Ja kiedyś też obawiałam się obrywania nasienników rh,ale to nie jest trudne,chwytasz palcami i przekręcasz ,samo odchodzi.Potem pięknie wypuszcza,warto to robić ;:333
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a co to za cudeńko pierwsze?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak ja lubię czas krzewuszek! Mam kilka odmian, ale takiej chyba nie. Dostałam taka ciemnolistną, karłową, ale poczekam aż zakwitnie. Na razie się aklimatyzuje.
Ja tez byłam do niedawna zielona w temacie rodków. Dopiero nabrałam doświadczenia z maminymi z działki, przesadzonymi z piachu i wyglądającymi jak psu z gardła wyciągnięte ;:174 Uważam, ze im więcej problemów, porażek, tym więcej doświadczenia. Kolejny rok będzie lepszy ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Małgosiu,dużo pięknych roślin kwitnie już u Ciebie,ja też na kopcu zasiałam dynie w tamtym roku miałam ich z 200 szt ;:306 podobno od przybytku głowa nie boli ,miłego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Małgosiu !
Nasionka wożę w aucie ;:145 ale mam nadzieję że w końcu trafią do skrzynki, a wszystko przez to że znaczki głównie na pocztach sprzedają :wink:
Kwitną nam już czerwcowe kwiatuszki i ciekawa jestem czy niektóre z nich zakwitną w jesieni powtórnie. Miłego weekendu Ci życzę! ;:168
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Małgosiu Piękniutki zawilec Ci zakwitł w ślicznym i pięknym kolorku jest. :D
A ten kwiatuszek http://i61.tinypic.com/xf2an8.jpg to może jakiś asterek śliczny jest. :)
Łubinki już ślicznie zaczynają kwitnąć. :wink:
Krzewuszka pięknie kwieciem obsypana. ;:173 Lobelia śliczna.
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Nie ma to jak spacer z haszczakiem po ukwieconej łące :) uwielbiam to :)
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cegła i bluszcz ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Bardzo ładne łubiny, a rh cudowną ma barwę, takiego w przyszłym roku będę szukał. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam :wit Muszę się pochwalić, że dzisiaj zerwałam pierwszą ....truskawkę ;:138 Jak tylko ją dojrzałam, obejrzałam się szybko, czy nikt nie widzi i .... szybko schrupałam to cudeńko. Smak bajeczny. Czyli sezon ogłaszam za otwarty :wit

Aniu - truskawkowy koktajl ... ;:173 . Ja jeszcze robię truskawkowe dżemy i sosy truskawkowe. I oczywiście zamrażam.
Tak piszesz o tym obrywaniu kwiatów rh, że ...wydaje mi się to proste. Postaram się zadbać o to, bo zła jestem na siebie na to zaniedbanie...W zeszłym roku był obsypany kwiatami, a w tym ma trzy. :wit

Dorotko - to różowe cudeńko z czarnym środkiem to anemony. I nawet nie pamiętałam że je posadziłam. Jak wyszły liście, to podejrzewałam że to chwasty..prawie je wyrwałam, ale ...jakaś siła mnie wstrzymała, głos anielski....:D ....a teraz już sobie takie cudeńka kwitną, są boskie, muszę kolekcję powiększyć o inne kolory i poczytać sobie o nich. :wit

Miłka - mam tylką tą jedną, jedyną krzewuszkę, ale ...nie ostatnią. Bo nie przyznaję się jeszcze do takiej jednej mizeroty, którą koleżanka rozmnożyła mi z patyczka. Ma zielone liście i kwiatki większe, inne. Ale na razie się nie przyzwyczajam do niej :wink: .
Rodosie to moja miłość. Na razie bez wzajemności :wit

Martuś - i co zrobiłaś z taką ilością dyń? Ja ten mój kopiec muszę koniecznie zakryć, jak najszybciej.W tym sezonie nie chcę go oglądać. Jesienią wrócę do niego...jak przyjdzie czas sadzenia bylin, i mam nadzieję, że własnoręcznie sianych.

Marysiu - oj, no przecież ja mogłam pomyśleć i przesłać te znaczki i w ogóle. Taka jestem ...nie, pomyślałam. Strasznie Ci dziękuję , że o mnie pamiętałaś. O jakich kwiatuszkach piszesz? Co ma kwitnąć na jesieni? A policzki Cię nie piekły? Myślałam dzisiaj o Tobie, bo wpadł mi w ręce fajny artykuł o czosnku niedźwiedzim, łącznie z przepisami. I pomyślałam o Tobie, bo czosnek niedźwiedzi po raz pierwszy ujrzałam u Ciebie.

Paulinko - to raczej anemon...jeżeli dobrze powtórzyłam nazwę kwiatka, o którym nawet nie wiedziałam że go mam. ;:224

Frodo - ja też uwielbiam spacery po moich łąkach :D

Aguś - tak, wiem..stara cegła i bluszcz... ;:333

Robercie - łubiny z roku na rok coraz ciekawsze...chociaż wydaje mi się, że inne kolory były wśród nich w zeszłym roku.

Rudzikowi było troszkę gorąco ....

Obrazek

Ziguś .....szukał chłodu

Obrazek

Luli nie było widać w trawie

Obrazek

a ten piesek jest żywy, musicie mi uwierzyć

Obrazek

a ta fotka dla Edi, bo chciała zobaczyć, jak wygląda Mary Rose...

Obrazek

i rodoś i jego trzy kwiatki

Obrazek

niebieski ;:oj

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Małgosiu,z dyń narobiłam pulpy na całą zimę na zupę dyniową,resztę rozdałam i trochę poszło na kompost ,ale górę zakryły pięknie i w wielki gorąc w lecie chciałam sprawdzić jak mają sucho ,schyliłam się i włożyłam rękę między liście ,bo chciałam zobaczyć na ile mają sucho i tak mnie poparzyły ,że całą rękę miałam w pęcherzach i strasznych ranach,musiałam brać antybiotyki i różne maści sterydowe,lekarz powiedział,że gdybym tam weszła jeszcze nogami i poparzyło dużą powierzchnie ciała to skończyło by się na ojomie,ślady odbarwienia skóry po poparzeniu dopiero teraz wyjaśniały ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu, ale to nie ma sensu przecież ....żebyś tego nie robiła, ja tak napisałam żeby się usprawiedliwić że list jeszcze u mnie. A swoją drogą komu to przeszkadzało że znaczki były w kioskach.
Piszę ogólnie o roślinach że wcześniej kwitną i jak np chryzantemy zakwitną w lipcu to co będzie kwitło we wrześniu i w październiku :?: 'Miło że Ci się kojarzę ;:168
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Kotki jakie fajne, zwierzyniec to Ty masz. :wink:
Wszystko szuka chłodu w te ciepłe dni u Ciebie, a u mnie koty wręcz przeciwnie, wchodza na kupkę żwiru na sam szczyt i opalają się na pełnym słońcu. ;:224
Bardzo ładne te łubiny. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uciekłam na chwilę do domku, troszkę chłodu potrzebuję, bo w ogrodzie nie znalazłam żadnego cienia. Zimne pifko mniam :D
Od wczesnych godzin porannych ( obudzili mnie panowie z ekipy budowlanej) JESTEM NA NOGACH. I nawet jestem im wdzięczna ( zapomniałam że w sobotę też pracują). Dlatego wypiłam w przemiłym towarzystwie kawkę w ogrodzie, przy okazji zgłębiając tajniki wiedzy o murowaniu, fugowaniu, kleju, cemencie, itp.
Potem utknęłam w warzywniaczku, bo moje królestwo mnie potrzebowało. Zaraz tam wracam dokończyć pielenie.
I zerwałam kolejną truskawkę, tym razem poczęstowałam moje dziecko :D .

Martuś - dzięki za podpowiedź w sprawie dyń. Koniecznie muszę tak zrobić, bo ja zupę dyniową mogłabym jeść zawsze. A nie pomyślałam o zamrożeniu.I szczerze współczuję alergii.Ja też mam niemiłe doświadczenia w nurkowaniu w liściach dyniowatych, ale to była niewielka pokrzywka , która samoistnie ustępowała, bez suplementacji farmakologicznej. W Twoim wypadku rzeczywiście mogłoby to skończyć się wstrząsem. ;:196

Marysiu - no to ja taka czytająca bez zrozumienia jestem :wink: . Też jestem zdania, że ze znaczkami to jakieś nieporozumienie jest. Komu to przeszkadzało?? A jesienią będzie czas marcinków, astrów i dyń :D . U mnie ....zwłaszcza dyń :D A czosnek niedźwiedzi koniecznie muszę mieć, to bardzo ciekawa roślinka. I smaczna. :D :wit

Robercie - Twoje koty kochają słońce, moje szukają cienia....to tak jak u ludzi...ja nie wystawiam ciała na poparzenia słoneczne, moja teściowa smaży się do upadłego. :wink:

Beatko - szkoda, że wcześniej Cię nie poznałam, bo miałabyś i kotów i psów ode mnie w prezencie ile dusza zapragnie :D . Krzewuszki nazwy nie znam... :(

Pozdrawiam serdecznie, lecę do warzywniaczka.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze ciepłe...dzisiejsze fotki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek