Rododendrony to są tak wielkie, że tylko się zachwycać. Z daleka to wyglądają jak jakieś krzaki fioletowych czy też róznobarwnych kalin. Pierwiosnek jeszcze kiwtnie? No jaki ładny.
No i na koniec palczycha, która o dziwo nie śmierdziała podczas kwitnienia. Została wysadzona już do gruntu i zaskoczyła mnie tym że ma dwa pędy liściowe w dodatku nie zasuszyła pędu kwiatowego Czyżby miała zamiar jakieś nasionka wyprodukować
Palczycha to roślina z obrazkowatych, wiosną wsadza się dość płytko do ziemi w doniczce coś w rodzaju buraka, taką bulwę. Najpierw wychodzi kwiat, dość ciekawy, choć uroda dla koneserów, potrafi nieźle śmierdzieć, ale mój jakoś nie raczył mnie takim zapaszkiem. Potem kwiat zamiera i wychodzi łodyga liściowa. Mnie się strasznie właśnie ten liść podoba, wygląda jak wachlarz który ma wiele palców i chyba stąd nazwa palczycha.
Ostatnio bardzo marzyła mi się do wiszącej donicy w ogrodzie Begonia boliviensis i dziś udało mi się ją kupić
Czyż nie jest piękna
Kupiłam jeszcze trochę roślin do ogrodu, ale obfocę je dopiero jutro
Tesiu cudna begonia moja sąsiadka z działki kupiła sobie kilka lat temu taką i teraz ma już 3 wielkie sztuki bo sobie narobiła odnóżek Cudnie wyglądają w wysokich donicach
Tereniu popieram wybór begonii Nie wiem, dlaczego wszyscy uparli się na te o pełnych kwiatach.
Pewnie nie widzieli do czego zdolna jest ta kupiona przez ciebie.
Palczychę już widziałam na forum, ale uprawianą w warunkach domowych i z relacji wiem, że potrafi swoim zapachem uprzykrzyć życie
Iryski trawiaste bardzo ładne. Liliowiec i żuraweczka tak samo piękne.
Na tym ostatnim zdjęciu widzę przepiękną roślinkę, napatrzeć się jej nie mogę, gdyż ma cudowne listki, ten kolor.
Jak przypomnisz sobie nazwę, to chętnie ją poznam.